среда, 28. јануар 2015.

KISELI KUPUS SA BUTKICOM

Kiseli kupus sa butkicom asocira na zimu. S obzirom da zima još nije gotova, u buretu imamo još kiselog kupusa. 
Nekada se kiseli kupus kuvao u grnetu, zemljanoj posudi, i tako je kiseo kupus postajao sladak :D. Ja sam ga ovaj put spremila u dubokoj šerpi. Za ovaj proces je potrebno malo više vremena ali je lak za pripremu pa se u ovu avanturu mogu uputiti i oni koji nemaju kuvraskog umeća. Dugo kuvanje i isčekivanje se na kraju isplate! 


SASTOJCI :
2 srednje glavice kupusa,
1 dimnjena butkica,
2 pune kašike masti.
lovor list,
biber po ukusu,
1~2 kašike crvene mlevene paprike. 
PRIPREMA :
Kiseli kupus isecite na pola, pa zatim svaku polovinu na kockice. 
Jednu kašiku masti stavite na dno šerpe. Pola kupusa odmah rasporedite preko masti. 
Preko njega poređajte lovorov list, biber u zrnu, mlevenu papriku i butkicu koju ste prethodno lepo oprali pod mlazom tople vode.
Dodajte ostatak kupusa i još jednu kašiku masti. Ako niste ljubitelj masti, koristite ulje. 
Nalijte sa 2~3 čaše vode i kuvajte oko 3 sata.
Kiseli kupus se ne može prekuvati. Što se duže kuva to je lepši.
Ako vam voda ispari dodajte povremeno po čašu.
U toku kuvanja će se desiti da se meso odvoji od kosti. Samo izvadite kost i nastavite sa kuvanjem. 
Kiseli kupus sa butkicom se savršeno slaže uz proju. 
Videćete da je sutradan još lepši jer stajanjem postaje još ukusniji. 
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBRIMA.

GIBANICA BEZ KORA

Šta za večeru, večita dilema. Uveče, kada smo svi kod kuće, volimo da ručkamo nešto lepo i toplo uz čašu jogurta. Gibanica bez kora je pravi izbor. Njena priprema ne oduzima puno vremena a potrebne sastojke uglavnom imam u kući. Odličano je posluženje i kada vam dolaze gosti, jer gibanicu nema ko ne voli :). 
SASTOJCI :
2o kašika brašna brašna,
4 jaja,
4oog sira (sitnog ili feta sira),
2 čaše kiselog mleka (od 18o ml),
1 prašak za pecivo,
so po ukusu,
1oo ml ulja. 
PRIPREMA :
Jaja penasto umutiti pa dodati kiselo mleko i ulje. Mutiti bez prestanka. Posoliti po ukusu. 
Brašno pomešati sa praškom za pecivo pa dodati smesi sa jajima.
Varjačom ili špatulom umešati dok se ne razbiju mrvicu.
Na kraju dodati sir i sve lepo promešati. 
Zagrejati rernu na 2oo C i peći gibanicu bez kora oko 25~3o minuta.
Poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZELJANICA BEZ KORA.

PRHKI KOLAČ SA VIŠNJAMA I ČOKOLADOM

Za vikend sam bila u Novom Sadu kod drugarice i tamo me je sačekala gozba :). Najveći utisak je ostavio kolač sa višnjama i čokoladom koji je spremila Aleksandra, sestra od moje drugarice Marine. Dakle, sa tog gostovanja sam se vratila bogatija za jedan divan recept. Sutradan sam se bacila na posao, dobro i nije neki posao, sve ukupno vam treba 45 minuta sa pečenjem. Obradovala sam suprugov stomak i nadam se da ću obradovati vas ovim brzim, lakim receptom :). 
SASTOJCI :
Za koru :
4oog brašna,
15og šećera,
1 prašak za pecivo,
125g margarina (ja sam koristila sa ukusom vanile),
1 jaje,
2 vanilina šećera,
2 kašike meda,
izrendana korica limuna po želji,
začin po želji (ja sam stavila kašičicu đumbira u prahu).
Za fil :
3oog višanja,
1oog čokolade.
PRIPREMA :
Suve sastojke pomešajte (brašno, prašak za pecivo, šećer i vanilin šećer, začin i koricu limuna). Margarin, koji je prethodno odstojao na sobnoj temperaturi, jaje i med ubacite u sud sa brašnom. Mesite dok ne dobijete kompaktnu smesu. 
U početku će vam se činiti da se testo rasipa ali vremenom će se sve lepo ujediniti.
Testo podelite na dva dela.
Prvi deo razvucite po plehu kao koru. Ja sam pekla u plehu od 26cm. 
Preko kore rasporedite oceđene višnje i sitno iseckanu čokoladu. 
Drugi deo testa razvucite, pa prekrijte višnje. 
Viljškom možete izbockati gornji deo.
Rernu zagrejte na 2oo C i pecite kolač oko 3o minuta. 
Na kraju po želji pospite šećer u prahu.
Ostavite prhki kolač sa višnjama da se malo ohladi pa navalite :).
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na LENJA PITA SA JABUKAMA.

субота, 24. јануар 2015.

VITAMINSKA SALATA SA TUNJEVINOM

Posle praznika i obilatog ručkanja prija laganija klopa. Vitaminska salata sa tunjevinom je ukusan obrok koji bez griže savesti možete  jesti u svako doba dana. Jedan od najvećih kvaliteta ove salate, pored obilja povrća, jeste tunjevina koju svi nutricionisti preporučuju u svakodnevnoj ishrani. Iako nisam neki ljubitelj ribe moram vam priznati da je ova salata baš ukusna :). 
SASTOJCI :
1 šolja rendanog crvenog kupusa,
1 šolja rendanog zelenog kupusa,
2 veće rendane šargarepe,
1 manja zelena salata (iceberg),
2 glavice crvenog luka,
1 konzerva tunjevine,
1 sok ceđenog limuna,
2 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja.

PRIPREMA :
Zelenu salatu operite i stavite listove na dno tanjira. 
Kupus, rendanu šargarepu, iseckan crveni luk i proceđenu tunjevinu pomešajte. 
Začinite sa maslinovim uljem i limunovim sokom. 
Po želji u vitaminsku salatu možete staviti i kuvani šećerac i masline. 
Salatu servirajte u tanjir preko zelene salate i po želji narendajte tofu ili neki drugi sir. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KIPARSKA SALATA.

петак, 23. јануар 2015.

GOVEĐA SALATA

Goveđa salata je jedna od najomiljenijih  u mom domu.  Na svim proslavama ona je uvek na trpezi. Svi naši dragi gosti su već navikli da je goveđa salata prisutna uvek iako pored nje spremam još neke. Dakle, goveđa salata je zvezda večeri :D. Savršeno se slaže i uz peciva i uz mesance pa šta god da spremate ona prati priču i svakom jelu daje posebnu notu. Beograđani, bar većina, su probali picu kod Bucka. Na parčetu pice možete tražiti da vam stave goveđu, pileću ili salatu sa tunjevinom. Na mojoj je uvek goveđa. Tamo sam je prvi put i probala i napravila je po sećanju na ukus. Liči na original a moj suprug a i mnogi naši drugari kažu da je još lepša. Ja ne bih da se hvalim, probajte pa procenite sami :). 
SASTOJCI :
5oo gr govedine ili junetine (čistog mesa),
1 veći praziluk,
4oo gr mariniranih pečurki,
4oo ml majoneza,
5o ml senfa,
18o ml kisele pavlake od 2o% mm,
so po ukusu,
1 kocka supe za kuvanje mesa.

PRIPREMA :
Meso staviti u šerpicu i preliti vodom. Staviti kockicu supe (povrćne ili goveđe) i kuvati 2~3 h dok meso totalno ne omekša da može da se odvaja prstima.
Ako šampinjoni nisu iseckani, procedite ih i iseckajte.
Meso izvadite iz vode i iskidajte ga prstima. Ako se lepo skuvalo samo će se odvajati, nož va neće ni trebati.
Praziluk sitno iseckajte.
Pomešajte meso, praziluk i pečurke. 
Dodajte senf, majonez i pavlaku.
Posolite po ukusu i sve lepo promešajte.
Goveđu salatu stavite u frižider da se hladi pre služenja.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na RUSKA SALATA.


PEKARSKE KIFLE

Recepata za peciva meni nikad dosta. Meke, mirisne kifle su dobrodošle u svako doba. Pekarske kifle posebno volimo ujutru uz jogurt. Ove kifle su nalik na prave pekarske, ali po meni i lepše. Mogu da ostanu sveže i dva, tri dana. Od njih možete praviti sendviče, mazati ih kajmakom dok su još tople ili ih jesti prazne sa jogurtom za doručak. 
SASTOJCI :
1 kg mekog brašna,
1 kockica kvasca,
5oo ml mleka,
2oo gr margarina ili masti,
2 kašičice soli,
1 jaje,
5o ml ulja,
2oo ml kiselog mleka ili jogurta,
3 kašičice šećera.
I još :
1 jaje za premaz,
kašika pavlake ili jogurta,
susam, kim, lan, semenke za posipanje.
PRIPREMA :
U čašu toplog mleka razmutiti kvasac. Dodati  kašičicu šećera i kašiku brašna i ostaviti da se udupla smesa.
U vanglu ubaciti brašno, ostatak mleka i sve ostale sastojke za testo. Margarin treba da odstoji na sobnoj temperaturi pre nego što se ubaci u testo.
Umesiti glatko, meko testo i ostaviti ga da odmara i naraste 3o minuta. 
Prebaciti testo na nauljenu radnu površinu i podeliti ga na loptice. 
Ako želite veće kifle neka vam loptice budu veće, i obrnuto. 
Svaku jufku oklagijom razvući u formu valjka.
Zavijati kifle. Dok ih zavijate, spoljne krajeve blago vucite nauljenim prstima.
Ređajte kifle u nauljen pleh. 
Ostavite ih da odstoje još 15 minuta, taman dok se rerna lepo zagreje.
Premažite kifle razmućenim jajetom pomešanim sa pavlakom i pospite semenke po želji.
Pecite pekarske kifle na 2oo C dok lepo ne porumene. 
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na KLIPIĆI KIFLE.

CARSKA ČOKOLADNA TORTA

Kada sam pronašla recept za ovu čokoladnu  tortu bio mi je interesantan naziv i to me je mamilo da je probam. Carska čokoladna torta baš zvuči ukusno. I nisam se prevarila, ukusna je i kremasta, skroz lagana. Već sam pisala da i nisam neki ljubitelj teških čokoladnih torti i uglavnom tražim proverene recepte. Ali ovo je definitivno jedna od laganijih verzija čoko užitka. Valjda zato što preko čoko fila ide sloj šlaga, milina za nepca :D. 

SASTOJCI :
Za koru :
5 jaja,
5o gr kakaa,
125 gr brašna,
125 gr šećera.
Za fil :
3 jaja,
1 pomorandža,
15o gr čokolade, 
15o gr margarina,
75 gr šećera,
75 gr šećera u prahu
2oo ml slatke pavlake. 

PRIPREMA :
Belanca mutiti mikserom postepeno dodavajući šećer. U sneg od belanaca dodati jedno po jedno žumance neprestano mešajući.
Na kraju umešajte brašno i kakao, varjačom ili šaptulom.
Pecite koru na 2oo C oko 2o minuta u kalupu od 26 cm.
Gotovu koru preseći po širini da se dobiju tri kore.
Po želji, da bi vam kore bile sočnije, možete preliti sa malo soka od narandže. 
Cela jaja umutiti sa šećerom i kuvati ih na pari. Kada se smesa zgusne dodati čokoladu i još malo kuvati. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se ohladi. 
Margarin penasto umutiti sa šećerom u prahu i sjediniti sa ohlađenim filom od čokolade. 
Celu narandžu usitniti u blenderu i dodati filu.
Mešati da se sastojci lepo sjedine.
Slatku pavlaku umutite u čvrst šlag.
Filovati svaku koru filom, pa preko njega premažite sloj šlaga. 
Poslednju koru premažite filom i dekorišite rendanom čokoladom.
Ostatkom slatke pavlake premažite spoljne zidove torte. 
Pre služenja ohladite tortu par sati u frižideru.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNA TORTA.

ĆUFTE U BEŠAMEL SOSU ZAPEČENE U RERNI

Ćufte su omiljena klopa i deci i odraslima. Oko njih nema puno posla i mogu se kombinovati sa raznim sosovima. Sa malo mašte na trpezi možete imati pravu gozbu. Ćufte su, dakle, gurmanluk bez granica :). 
SASTOJCI :
Za ćufte :
5oo gr mlevenog mesa,
1 praziluk ili 2 crvena luka,
1~2 čena belog luka,
malo prezli,
začin po želji,
jaje.
Za sos :
malo putera (kockica),
2~3 kašike brašna,
5oo ml mleka,
1oo gr traista ili mocarele,
pavlake za kuvanje.

PRIPREMA :
Sitno naseckati obe vrste luka, pa dodati u meso. Dodati jaje, prezle i začine. Posolite po ukusu. Zamesiti smesu da bude kompaktna i da se ne lepi za prste. Ostaviti smesu da odstoji bar pola sata. 
Nauljenim rukama oblikujte ćufte i pržite ih u vrelom ulju dok ne dobiju lepu boju sa svih strana. Ne treba skroz da se isprže, već samo dok ne porumene.
Ređajte ih u vatrostalnu činiju.
U tom tiganju u kom ste pržili ćufte napravite sos. Ulju dodajte malo putera i kad se rastopi dodajte brašno. 
Kada nema više grudvica nalijte mleko uz stalno mešanje. Na kraju sipajte pavlaku za kuvanje.
Posolite i pobiberite po želji.
Ja svakom jelu volim da dam lični pečat, pa sam u sos ubacila oko 5o gr sirovog suncokreta :). 
Vi možete dodati začin po želji.
Na kraju u sos umešajte trapist isečen na kockice. 
Prelijte sos preko ćufti i ubacite u zagrejanu rernu na 2oo C da se zapeče. 
Prvih 2o minuta pecite prekriveno folijom. Poslednjih 1o minuta pecite bez folije.
Ćufte u bešamel sosu poslužite uz pomftir i salatu po želji.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ĆUFTE U PARADAJZ SOSU.


петак, 16. јануар 2015.

PLAZMA ROLAT SA EURO KREMOM

Kada nemam vremena da pečem kore i pravim nešto komplikovanije, plazma keks mi uvek priskače u pomoć. Plazma rolat sa kremom je brz, božanstveni desert. Mislim da ne postoji neko ko ne voli plazmu i zato su kolači i torte sa plazmom najomiljeniji. Plazma rolat sa kremom se brzo i lako sprema ali i brzo nestaje sa tanjira. Zato, ako imate goste ili želite da ceo vikend uživate u ovom divnom ukusu, napravite duplu meru :).

SASTOJCI ;
3oo gr mlevenog plazma keksa,
15o ml soka ceđene narandže,
1oo gr margarina od vanile (može i običan),
1oo gr šećera u prahu.
Za mazanje :
2oo gr euro krema ili nutelle.
Za glazuru :
1oo gr čokolade,
3 kašike ulja,
kockica margarina.

PRIPREMA :
Margarin koji je odstojao na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom u prahu. Dodajte plazmu i lepo izmešajte, najbolje rukama. Postepeno sipajte sok i mesite. Kada se napravi lepa kompaktna smesa preručite je na foliju i rukama oblikujte pravougaonu koru. 
Ako želite sitnije kolače od ove smese napravite dve kore.
Koru od plazma keksa premažite kremom.
Uz pomoć folije zarolajte plazmu.
Rolat uvijte u foliju i stavite u frižider na 2~3h.
Napravite glazuru na tihoj vatri i prelijte preko rolata. 
Četkicom ravnomerno razmažite po rolatu.
Vratite u frižider da se lepo stegne.
Isecite rolat i poslužite dragim osobama :).
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNE KUGLICE U KOKOSU.

четвртак, 15. јануар 2015.

TULUMBE~DETALJAN RECEPT

Sećate se onog posta ~neuspelo~? E pa, i tulumbe bih mogla da svrstam u tu rubriku. Jednom sam probala da ih pravim ali nisam znala da mi treba specijalan špric za njih, za koji ću vam postaviti fotografiju. Ne mogu da kažem da nisu bile ukusne ali mi testo nije bilo onako šuplje i to je odmah doprinelo mom nezadovoljstvu. Na ulju sam htela da štedim, ne zato što ga nemam nego zato što mi se činilo puno litar ulja i plašila sam se da će biti masne. Ali nije puno, samo treba pratiti recept. Sada sam se opet uhvatila u koštac sa ovom divnom poslasticom, rešena da uspem. I znate šta, zadovoljna sam :). 
SASTOJCI :
Za testo :
4 krupnija jaja,
4oo ml vode,
1oo ml ulja,
25o gr brašna,
2 kašičice šećera,
prstohvat soli,
1 L ulja za prženje. 
Za sirup :
1 kg šećera,
6oo ml vode,
kriške od pola limuna.

PRIPREMA :
Pre sve, moram da napomenem da preliv treba napraviti dan ranije i ostaviti je da odstoji preko noći da se lepooo ohladi. Ovo je jako bitan korak.
U dublju šerpu staviti vodu, ulje, šećer i so. Kada proključa skloniti sa šporeta i ubaciti brašno. Mešati varjačom dok se ne napravi čvrsta smesa u obliku lopte. 
Ostaviti testo 15 minuta da se prohladi. 
Dok se testo hladi vi penasto umutite jaja.
Jaja dodajte testu i mikserom sjedinite. 
Kada vam se čini da ste dobili mekše, svilenkasto testo gotovo je.
Tim testom punite špric za tulumbe.
U dublji tiganj ili pliću šerpu sipati litar ulja.
U hladno ulje istiskajte tulumbe oko 1o cm dužine. Gledajte da ne budu jedna uz drugu jer će tulumbe narasti.
Uključiti ringlu na 4 (od 6) i staviti tulumbe da se prže. U početku će se same okretati a kasnije ih treba povremeno okrenuti.
Kada poprime zlatnu boju po žljebovima vaditi ih rešetkastom kašikom i stavljati ih u sirup (agdu). 
Isključiti ringlu i ostaviti ulje da se hladi, bar 1o minuta.
Zatim istisnuti novu turu tulumbi i staviti ih da se prže. 
Kada je druga tura gotova prvu poređati u pleh a u sirup spustiti novu turu. 
Ponoviti dok ima testa. 
Kada su sve tulumbe gotove preliti ih sirupom i prekriti folijom. 
Ostaviti ih u frižideru da se hlade. 
Od navedene količine se dobije oko 4o tulumbi.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na HURMAŠICE.

PICETE SA RUKOLOM I PEČENICOM


Jedan od novogodišnjih poklona koji sam dobila je kuvar. Već sam pisala o tome koliko sam oduševljena jer je zaista riznica dobrih i lakih recepata. Tu sam pronašla recept i za picete sa rukolom. U originalu bi trebalo da se stavi pršuta ali ja sam morala da raspolažem sredstvima koje imam. Parola snađi se :D. U skladu sa trenutnim budžetom sam kombinovala namirnice. Rukola nije skupa. Sećate se onog slatkog dućana koji sam pominjala. E pa, u njemu sam našla mladu rukolu za 6o dinara, i to punu kesicu. Rukola ima specifičan ukus i ne treba preterivati sa njom. Ali je svakako zdrava pa ja volim da je koristim s vremena na vreme. Testo za picete je takođe iz te knjige i to osnovno testo za picu, ali o tome ću napisati poseban post.

SASTOJCI :
Za testo :
500g oštrog brašna,
2 kesice kvasca sa brzim dejstvom,
1 kašičica soli,
2 supene kašike maslinovog ulja,
360 ml mlake vode.
Za nadev :

pelat ili kečap (šta imate u kući),
oko 50g listića divlje rukole,
100g pečenice, šunke ili slaninice,
100g trapista ili mocarele.
PRIPREMA :
U vanglu stavite brašno, kvasac i so. Dodajte vodu i maslinovo ulje, pa zamesite testo. Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga dok ne postane glatko.
Vanglu nauljite pa prebacite loptu od testa. Prekrijte testo nauljenom providnom folijom i ostavite ga da se udvostruči.

Kada je testo naraslo prebacite da na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjite ga oklagijom na 5 mm debljine. Čašom vadite krugove za picete. Kada završite pokupite testo i ponovo ga razvijte. I tako sve dok ne utrošite svo testo. 
Svaki krug premažite pelatom ili kečapom. Rasporedite seckanu pečenicu. Trapist izrendajte i stavite po malo na svaki krug, preko pečenice.
Rukolu iseckajte, ako su mali listovi ne morate, i stavite po malo na svaki krug, pre ili posle pečenja po želji. 
Poređajte picete na nauljene plehove i ostavite ih 20 minuta da narastu.
Rernu zagrejte na 200 C i pecite ih 12~15 minuta ili dok ne dobiju zlatnosmeđu boju. 
Picete možete zamrznuti u manjim turama i pre služenja ih samo podgrejte u rerni. 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PICA ROLAT.

уторак, 13. јануар 2015.

ZAPEČENA PILETINA U SOSU OD ŠAMPINJONA

Piletina i pečurke se savršeno slažu i zato ih ja često kombinujem. Piletinu češće pečem u rerni, osim kad je pohujem. Tako mi se čini zdravije i ukusnije. Piletina pripremljena na ovaj način je sočna, prosto se topi u ustima. Ako volite šampinjone predlažem vam da probate ovu smazalicu :D. 
SASTOJCI :
1 pileći file (oko 5oo gr),
4oo gr šampinjona,
I čaša kisele pavlake (18o gr),
2oo ml pavlake za kuvanje,
1 jaje,
1 kesica krem supa od pečurki,
so po ukusu,
15o gr trapista.
PRIPREMA :
Piletinu isecite na šnicle. Na radnu površinu (dasku) postavite prijanjajuću foliju. Preko nje stavite jednu šniclu i preklopite je folijom. Čekićem za meso je malo istanjite. 
Nemojte jako udarati, nije fora da se meso providi. Ovo nije način da se istrese negativna energija. Mani za to služi testo :D. 
Dakle, šnicle istanjite, pa ih uvaljajte u prah od krem supe od pečurki. 
Na dno posude u kojoj će se peći rasporedite kockice maslaca. Ako ga nemate i ulje će poslužiti.
Šampinjone očistite i isecite na šnite, pa ih rasporedite preko piletine. 
Pavlaku, neutralnu pavlaku i jaje umutite. Ako vam je ostalo praha od krem supe i njega ubacite u preliv. Po želji posolite. Ja sam dodala 1 kašičicu soli. 
Rernu zagrejte na 2oo C pa ubacite piletinu da se peče oko 45 minuta. 
Pet minuta pred kraj narendajte kačkavalj. Umesto kačkavalja možete poslagati mocarelu ili posuti začinsko bilje. 
Sačakajte da se  prohladi pa poslužite uz sezonsku salatu i čašu belog vina.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SALATA OD PILETINE I ŠAMPINJONA.


ŠTAPIĆI SA KIKIRIKIJEM

Naše društvo je naviklo da kod nas uvek ima nekog lepog peciva i ja se trudim da održim tu tradiciju. Mi sa prijateljima volimo da popijemo po čašu hladnog piva, pa ja spremam grickalice koje se savršeno uklapaju uz čašicu razgovora :D. Štapići sa kikirikijem su idealno posluženje kada vam dolazi društvo. U isto vreme su i hrskavi i meki, a nestaju sa tanjira baš brzo, pa vam predlažem da ako imate veće društvo napravite duplu meru :). 

SASTOJCI :
4oo gr mekog brašna, 
1 jaje,
2oo ml jogurta,
5o ml ulja,
1 kesica kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli.
Za premaz :
1oo gr maslaca,
2oo gr kikirikija (pečenog ili prženog po želji).

PRIPREMA :
Kvasac pomešati sa jogurtom koji je stajao na sobnoj temperaturi i kašičicom šećera. Brašno prosejati i dodati mu jaje, ulje i so. Kada kvasac nakisne ubaciti ga u posudu sa brašnom i umesiti glatko testo. Ako vam se čini da je testo retko dodajte još malo brašna. Mesite sve dok zidovi posude ne budu čisti tj dok se testo ne odvaja od njih. Premažite vanglu uljem u tankom sloju i ostavite testo da odstoji dok ne naraste (oko 3o minuta, možda malo duže ako nije dovoljno toplo). 
Kada je testo naraslo prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na dve jufke.
Prvu rastanjite oklagijom u oblik pravougaonika. 
Masalac rastopite i premažite testo. 
Kikiriki sameljite ili ga lepo usitnite u avanu sa tučkom. Ja sam koristila avan jer mi je brže i volim kada ostanu i malo krupniji delovi kikirikija jer lepo krcka pod zubima :).
Kikiriki ravnomerno rasporedite po testu. 
Desni deo testa preklopite do pola pa sa levim preklopite sve. 
Lagano pređite oklagijom po testu. 
Isecite trake oko 2 cm debljine. Ja sam testo podelila na dva dela po dužini  da bi štapići bili kraći. 
Čvrsto ih uvijte sa obe strane u spiralu.
Isto uradite i sa drugom jufkom. 
Poređajte štapiće od kikirikija na pleh obložen pek papirom. 
Sa ostatkom maslaca premažite štapiće.
Uključite rernu na 2oo C da se ugreje, 15 minuta.
Ubacite štapiće i pecite ih dok lepo ne porumene, oko 2o~25 minuta.
Prijatno!




Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE FETA KIFLICE.


понедељак, 12. јануар 2015.

BRZE FETA KIFLICE

Juče ujutru sam htela da obradujem ukućane nekim domaćim pecivom. Jer, ništa lepše od mirisa domaćeg peciva koji se od ujutru širi domom. Ali ujutru ja nisam, odmah čim otovrim oči, orna i spremna za bilo kakav rad. Treba mi vremena da dođem k'sebi i počnem da funkcionišem, tako da nije bilo vremena za neko testo koje treba da narasta. Dok sam pila jutarnju kaficu na pamet mi je palo da bih mogla od onog testa za piroške da napravim kiflice. Fetu sam imala, kao i sve ostale potrebne sastojke, dobru volju takođe, samo ih je trebalo umesiti i staviti u rernu. Ništa lakše i brže :D. U toku pripreme sam malo izmenila mere i sastojke a  kiflice su bile sasvim zadovoljavajuće. Meke i ukusne, nama je to najbitnije :). 

SASTOJCI :
25o~3oo gr brašna,
1 belance,
13o gr feta sira (ili nekog svežeg ako već imate u kući),
5o ml mleka,
5o ml ulja,
1 kašičica soli,
1 prašak za pecivo,.
Za premaz :
1 žumance,
1 kašika pavlake,
semeke po želji (susam, lan, susncokret...).

PRIPREMA :
Brašno (za početak 25o gr) pomešati sa praškom za pecivo i prosejati ga. Dodati ostale sastojke i mikserom polako sjediniti. Koristite one spiralne nastavke za testo. Prvo mutite najslabijom brzinom pa polako pojačavajte. Isključite mikser i rukama ga još malo obradite. Ako je potrebno dodajte još malo brašna. Prebacite testo na radnu površinu posutu brašnom i rastanjite ga oklagijom.
Sada uključite rernu na 2oo C da se greje.
 Testo je mekše od običnog i lepljivo je, pa pospite brašno i preko gornjeg sloja testa da se oklagija ne bi lepila. Rastanjite ga kao za obične kiflice i isecite na trougliće. Ja sam dobila 16 komada od ove količine. Punila sam ih praškom šunkom a vi ih možete filovati po želji (ajvarom, čvarcima, sirom...) ili ne morate, lepe su i ukusne i bez ikakavog fila :). 
Urolajte kiflice i poređajte ih u podmazan pleh. 
Premažite ih razmućenim žumancetom sa pavlako i pospite mrvice. Ja sam na svaki red druge semenke stavila :). 
Stavite ih u rernu i pecite 25~3o minuta, dok lepo ne porumene sa svih strana. 
Kada se malo prohlade navalite :D. Lepe su i tople ali su meni čak i lepše hladne.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE PIROŠKE SA SIROM.

петак, 9. јануар 2015.

ČOKOLADNE KUGLICE U KOKOSU

Ovih dana sam okružena slatkim kuglicama. Neke sam sama pravila a neke je pravila moja komšinica. Kuglice imaju veliku prednost kada su kolači u pitanju. I to, zato što se brzo spremaju, izdašne su i mogu se kombinovati sa sastojcima koje volite. Ove čokoladne kuglice su bile spremne za 5 minuta a mogle su da se ručkaju posle pola sata. Nikad brže, zar ne?! :D Inače, to je bio naš božićni desert koji je nastao totalno neplanirano. S obzirom da se za vreme praznika porordično okupljamo, dogovorili smo se da ne spremam ništa slatko jer sveki pravi banatsku česnicu. Ona je slatka, a drugačije je zovu suva pita. Međutim, to jutro dok smo čekali goste ja nisam mogla da odolim. Morala sam da spremim nešto slatko, čokoladno. Ali u nedostatku čokolade za kuvanje, morala sam da pozajmim euro blok čokoladu iz ćerkinog paketića :D. Sva sreća što je Deda Mraz bio darežljiv i napunio joj paketić slatkišima za narednih dva meseca. Ta kombinacija je odlična. Dakle, ove divne čokoladne kuglice su pun pogodak :). 

SASTOJCI :
25o gr mlevenog keksa (plazma ili nekog drugog),
125 gr margarina ili putera,
1oo gr šećera u prahu,
1 vanilin šećer,

1oo gr mlevenih badema ili lešnika,
1oo ml soka od narandže ili mleka,
15o gr euro blok čokolade,
5o gr kokosa ili rendane čokolade (ako ne volite kokos). 

PRIPREMA :
Penasto umutiti margarin i dodati šećer i vanilin šećer. Kada dobiijete kremastu smesu dodati keks, sok, bademe, lešnike ili orahe i rendanu čokoladu. Najbolje je da ih rukama umesite. Ako vam se čini da je smesa ređa dodajte još malo keksa. 

Oblikujte kuglice i uvaljajte ih u kokos. Ako ne  volite kokos kuglice možete uvaljati u rendanu čokoladu, mlevene orahe, bademe, lešnike ili ih umakati u čokoladnu glazuru. 
Ostavite ih pola sata u frižideru da se malo stegnu, pa poslužite.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ELVITA KUGLICE


BUTKICA NA PEKARSKI NAČIN

Pre nove godine sam dobila lepu butkicu od svekra. Kad kažem lepu, mislim na lep komad, onako poveći za celu porodicu :D. U planu je bio podvarak sa butkicom, ali pošto moj muž nešto ne voli kiseli kupus taj sam ručak prolongirala. Butkica je  sklupčana u zamrzivaču  čekala svojih pet minuta. Htela sam da napravim obrok koji ćemo svi ručkati. I tako sam se opredelila za krompir iz rerne sa butkicom. U nekim starim novinama sam pronašla ovaj recept i u prvi mah mi se učinilo da priprema dugo traje. Ali sam onda shvatila da ja ništa posebno ne moram da radim, samo da je stavim da se krčka sa povrćem. I na kraju, iako sam proces traje 3~4h, vredi čekati. Meso se samo odvaja od koske. Topi se u ustima a ukus je fantastičan. Na ovaj način možete pripremati i kolenice. Ako ste mesožderi probajte, nećete se pokajati :). 

SASTOJCI :
1 veća butkica ili 2 kolenice,
2 glavice crnog luka,
3 čena belog luka,
3~4 lista lovorovog lista.
Za prilog :
1,5 kg krompira,
3oo gr crnog luka,
1 kašičica soli,
1 kašičica bibera,
1 kašičica aleve paprike. 

PRIPREMA :
Butkicu dobro oprati i očistiti dlačice ako ih ima i odrastini pečat. Staviti meso u šerpu, pa sipati vode u šepru koliko  je potrebno da  se meso prekrije. U vodu dodati lovorov list, crni luk očišćen i prepolovnjen na pola i beli luk. 

Kuvati dok ne provri a onda smanjiti temepraturu i krčkati još 1,5~2h dok skoro potpuno ne omekša.
Nakon kuvanja ocediti i položiti butkicu u podmazan pleh. Ja sam za podmazivanje koristila mast. 
Krompir očistiti i iseći ga na šnite. Crni luk takođe. Izmešati ih i dodati so, biber i alevu papriku. 
Rasporediti krompir oko butkice i peći u rerni oko 1h. Dok se peče, butkicu treba okrenuti dva, tri puta. Obrok je gotov kada dobije lepu rumenu boju. Ja sam je malo duže pekla da bi se stvorila lepa korica na mesu i da bi krompir bio sočno hrskav. 
Pre serviranja možete skinuti meso sa kostiju i tako poslužiti ili ga vratiti na kost u oblik butkice. 
Uz butkicu na pekarski način poslužite turšiju i hladno pivo :D. 
Ako vam ostane mesa, reciklirajte. Stavite ga u zamrzivač i iskoristite za pasulj :). 
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVADBARSKI KUPUS

понедељак, 5. јануар 2015.

KUKURUZ SALATA SA KREM SIROM

Sa kukuruzom se mogu praviti razne salate i čorbe, a može se i sam poslužiti kao dodatak mesancetu. U mojoj kući se ručka u svakom obliku jer ga svi volimo. Uživamo u jelima koja sadrže kukuruz. Ova salata je jednostavna, a baš ukusna. Jedino bih dodala malo šunkice. Nju nisam ja spremala već moja komšinica Maja :). To je i poslednji recept koji sam ćapila prvog ujutru :D. Nije mi bilo teško da odem da fotkam i da napišem recepte (stan pored) da bi ih podelila sa vama. 

SASTOJCI :
5o gr susama,
4oo gr kukuruz u zrnu (šećerac),
25o gr krem sira,
1 pavlaka (18o gr).
PRIPREMA :

Susam kratko propržiti na teflonu. Kukuruz prokuvati, procediti i ostaviti da se ohladi. Sjediniti susam i kukuruz sa pavlakom i krem sirom. Pre služenja salatu ohladiti.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na VITAMINSKA SALATA SA KELERABOM.

BAKINA KREM ČORBA OD KROMPIRA I KELERABE

Pre neki dan sam stavila na blog salatu od kelerabe i tada sam malo čitala o ovom zdravom povrću. S obzirom da smo se za vreme praznika prejedali, red je bio da častimo stomake toplom čorbom. Čorba od kelerabe je ukusna i zdrava a i brzo se sprema pa je ona bila moj izbor. Jedino nisam znala gde da nađem kelerabu. Međutim, pored zgrade imamo vrlo simpatičnu prodavničicu sa voćem i povrćem koja je dobro opremljena pa moja potraga nije trajala dugo. Ta prodavničica se zove Dućan koji ima dušu :). Kod njih sam pronašla čak dve vrste kelerabe. Manje i veće. Opredelila sam se za manje.  Čitala sam da kelerabe može da bude i čvornata, da se teško seče i da ne može da se skuva. To sa ovim bebama kelerabama nije bio slučaj. Dakle, ako želite ukusnu, brzu, okrepljujuću čorbicu ovo će vam se svideti :). 
SASTOJCI :
4~5 krompira,
2~3 manje kelerabe,
1 praziluk,
1 kocka supe,
1,5 vode,
muskantno orašče,
sok od pola limuna,
1 jaje,
2 kašike brašna,
2 pune kašike milerama,
peršun ili mirođija,
so po ukusu.
PRIPREMA :
Praziluk iseckati i prodinstati na malo ulja. Kada omekša dodati krompir i kelerabu iseckan na kockice. Naliti sa vodom i dodati kocku supe. Kuvati dok ne proključa pa smanjiti temperaturu i kuvati još dvadesetak minuta. Procediti povrće ali tečnost iz čorbe sačuvajte. Povrće ispasirajte i vratite ga u supu. Vratite šerpu na ringlu. Dobro promešajte i začinite oraščetom. Dodajte ceđeni limun i posolite po ukusu.

Jaje, brašno i pavlaku umutite i sipajte u čorbu uz neprestano mešanje. Ako volite mirođiju dodajte je pre jaja. Ja je ne volim pa sam sitno iseckala francuski peršun i dodala ga tek u činiju. 
Kuvajte još par minuta pa sklonite sa šporeta. 
Čorbu poslužite uz domaću pogaču. Tako ćete imati kompeletan užitak :D.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM ČORBA OD KROMPIRA.