петак, 21. август 2015.

PLAZMA BAJADERA

Bajadera je jedan od najlepših brzih sitnih kolača. Odlična je uz kaficu sa komšinicom ali i kada vam dolaze gosti, Vole je i deca i odrasli, pa je zasluženo dobila počasno mesto i na slavskoj trpezi. Za pripremu ovih divnih kolača vam ne treba kuvarsko umeće a ni puno vremena. Uvek je dobar izbor kada vam se ručka nešto slatko a mrzi vas da provodete puno vremena u kuhinji :). 
PRIPREMA :
Vodu i šećer stavite na šporet da prokuvaju.
Sklonite sa šporeta pa ubacite margarin i mešajte dok se ne rastopi. 
Dodajte plazma keks i mlevene orahe i sve lepo promešajte.
Podelite fil na dva dela.
U jedan deo ubacite rastopljenu čokoladu.
Na dno posude u kojoj ćete slagati bajaderu rasporedite prvo deo sa čokoladom.
Preko njega rasporedite svetliji deo.
Napravite glazuru od ulja i čokolade tako što ćete ih rastopiti na šporetu.
Premažite glazuru preko bajadere.
Ostavite preko noći da se ohladi i stegne, pa isecite na željene oblike.
Pogledajte i video recept.

Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PLAZMA ČOKOLADNA TORTA.

PITA SA GRIZOM I SIROM

Ima li šta lepše od ukusne pite za doručak ili večeru? Ja mislim da nema :). Volim one pite koje su odlične dok su tople i još lepše kad se ohlade. Takva je upravo i ova pita sa grizom i sirom. Bogata sastojcima koji se savršeno slažu, može biti i super predjelo. S obzirom da se stavlja i griz i sir, dobije se na količini, pa ako vam dolazi društvo ovu pitu sa ponosom možete da  poslužite, čak iako je spremite dan ranije :). 
PRIPREMA :
Prvo napravite premaz.
Jaja umutite viljuškom, pa dodajte jogurt i ulje. 
Na kraju dodajte griz i sve lepo promešajte.
Za fil umutite jaja i dodajte sir, pa sve promešajte i posolite po ukusu.
Na prvu koru premažite premaz, zatim na nju stavite drugu koru i opet premažite premazom.
Na treću koru rasporedite fil od sira.
Urolajte kore i složite ih u podmazan pleh.
Ponavljajte postupak dok ne utrošite sve kore i sav materijal.
Trebalo bi da vam je ostalo premaza, dovoljno da premažete pite pre pečenja. 
Ako želite pospite susam po njima. 
Pecite pitu na 200 C oko 45min, ali to zavisi od vaše rerne, pa proveravajte već posle pola sata.
Pogledajte i video recept.

Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA MESOM PIRAMIDA.

ROLOVANE LAZANJE

Lazanja je jedno od najomiljenijih italijasnkih specijaliteta. Brzo se sprema i nije preterano komplikovano jelo, pa ga mogu spremati i oni koji se tek oprobavaju u kulinarskom umeću. Recepata za lazanje ima bezbroj ali su najpopularnije one sa mlevenim mesom. U lazanjama uživaju i najzehtevnija nepca i zbog toga ih možete poslužiti i u svečanim prilikama :). Rolovane lazanje se spremaju na malo drugačiji način ali su podjednako ukusne kao klasične, iako se na oko razlikuju. Pri sečenju fil ne curi sa strane i ostaje jedna lepa forma, što je, složićete se, lepše.
PRIPREMA :
Pre nego što počnete da pravite fil stavite u jednoj veći šerpi vodu da se skuva.
Prvo napravite bešamel.
Rastopite puter, pa dodajte brašno i mešajte dok se ne razbju grudvice. 
Na kraju dodajte mleko i kuvajte dok ne dobijete lep krem. 
Kuva se dok ne proključa uz kostantno mešanje.
Crni luk sitno iseckajte i prodinastajte ga na malo ulja.
Dodajte mleveno meso i dinstajte još par minuta.
Šampinjone iseckajte i ubacite u posudu sa mesom.
Kada voda od šampinjona ispari dodajte origano i posolite po želji.
Na kraju dodajte sok od paradajza. 
Kuvajte još par minuta, pa sklonite sa šporeta.
Svaku koru za lazanje potopite na par sekundi u vrelu vodu da omekša.
Premažite koru sa bešamel sosom, pa preko njega rasporedite fil od mesa.
Urolajte lazanju kao palačinku. 
Slažite jednu do druge u vatrostalnu činiju ili tepsiju.
Sa ostatkom bešamel sosa prelijte rolovane lazanje
Uključite rernu na 200 C da se zagreje.
Pred pečenje izrendajte trapist po lazanjama.
Pecite lazanje oko 30 minuta, ili dok lepo ne porumene.
Pogledajte i video recept.


Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA ZELJANICA OD PALAČINKI.

среда, 12. август 2015.

ZAPEČENI KROMPIR SA PAVLAKOM I JAJIMA

Jela od krompira su omiljena gotovo na svačijoj trpezi. Krompir je omiljeno povrće i deci i odraslima i savršeno se slaže i sa mesom i sa ribom i sa drugim povrćem. Brzo se sprema, nije bitno da li ga pečete, pržite ili kuvate. Zapečeni krompir sa pavlakom i jajima je super ručak ili večera za celu porodicu. Kod mene na trpezi je često zbog svog fenomenalnog ukusa a i brze i jednostavne pripreme. 
SASTOJCI :
1,5 kg krompira,
1 čaša kisele pavlake 20%mm,
4 jaja,
so po ukusu,
biber po želji,
kašičica aleve paprike po želji.

PRIPREMA :
Krompir kuvati u ljusci dok voda ne provri.
Oljuštiti ga i iseckati na kolutiće.
U podmazanu tepsiju poređati krompir i posoliti ga po želji sa malo soli.
Umutiti jaja i pavlaku i dodati začine i so.
Možete dodati i sitno seckanu suvi vrat ili šunku.
Preliti jaja preko krompira i staviti ga u rernu da se peče na 200 C oko 40 minuta (ali proverite viljuškom posle 30 minuta).
Pre pečenja možete izrendati trapist po površini.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZAPEČENI KROMPIR SA JAJIMA.

MRAMORNI JOGURT MAFINI

Mafini su odličan desert koji se brzo i lako sprema a koji svi vole. Pored jednostavne pripreme tu je i ukus koji možete kombinovati po svojoj želji. Omiljeni desert kod mališana dobro prolazi na proslavama, feštama ili uz kaficu sa komšinicom. Mafin je ona vrsta deserta prema  kojoj niko ne može ostati ravnodušan. Zato, mikser u ruke i već za pola sata ćete se sladiti, sigurna sam da većina ima sve sastojke u kući :). Ja se sladim dok vam piskaram :). 
SASTOJCI :
1 šolja jogurta (od 250 ml),
1 šolja šećera,
2 jaja,
2 šolje brašna,
pola šolje ulja,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
3 supene kašike kakaa,
50g rendane čokolade.
korica limuna ili narandže ako volite.

PRIPREMA :
Mikserom umutiti jaja sa šećerom i vanilin šećerom, polako dodati ulje, zatim  brašno sa praškom za pecivo i jogurt. 
Podeliti testo na dva dela, pa u jednu polovinu testa umešati kakao i rendanu čokoladu. 
Po želji u žuti deo testa dodajte izrendanu koricu narandže ili limuna. 
U kalupe uliti prvo svetlo testo do pola a zatim odmah i deo tamnog tako da naravite dve boje. 
Možete ih dodavati i u isto vreme i praviti mramorne šare. 
Peći 20 min na 180 C. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na MAFINI SA JABUKOM I CIMETOM.

OBROK SALATA OD MAKARONA SA KIKIRIKIJEM

Brza jela su idealno rešenje za zaposlene mame i tate a super su rešenje i u vrelim letnjim danima. Kada tražim brze recepte uvek gledam da budu jednostavni, ne preterano skupi i da sve navedene sastojke volimo svi u kući. Makarone su definitvno jedno od takvih jela. Dakle, brze, ukusne i gotovo svi ih vole :). Leti nemam preterano volje ni želje da stojim pored šporeta i nisam ni previše gladna (ko bi bio kad su tezge pune svežih voćkica, u mom slučaju voćnjak mog svekra), pa se uvek opredelim za neku obrok salatu. Ova salata sa makaronama i kikirijem je odličan obrok od koga se pošteno najedem ali mi nikada ne padne teško. Salata je prilično izdašna pa ako vas nema puno za trpezom možete napraviti i pola mere (za vas i dragog ili dragu).

SASTOJCI :
400g makarona,
200g šunke ili suvog vrata (pečenice ili slaninice).
100g trapista,
3 kisela krastavčića,
150g pečenog kikirikija 
(ako ste alergični ili ne volite možete korititi neke druge orašaste plodove ),
2 tvrdo kuvana jaja,
2 čaše kisele pavlake 20%mm,
100 ml majoneza.

PRIPREMA :
 Skuvati testeninu uobičajeno i ohladiti. 
Na sitne kockice iseckati krastavčiće, kuvana jaja, šunku i kačkavalj. 
Dodati krupno seckani kikiriki i umešati majonez i kiselu pavlaku. 
Sve lagano izmešati, pa sipati u činiju. 
Ostaviti da se malo ohladi u frižideru. 
Pred služenje ukrasiti po želji.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA ITALIJANSKA PANCEROTA.

субота, 8. август 2015.

GRČKI KOLAČ SA GRIZOM I NARANDŽOM

U Grčkoj sam probala jedan fantastičan kolač sa grizom i narandžom. Bio je baš ukusan a po izgledu bih rekla da je prilično jednostavan za pripremu. I tako sam, kad smo se vratli potražila recept. I nisam se prevarila, brzo i jednostavno se sprema. Sočan je jer se pravi sa prelivom od naradže i upravo zato je i osvežavajuć. Ako niste imali prilike da ga probate toplo preporučujem :). 
SASTOJCI :
1 šolja brašna (šolja od 250 ml),
1 šolja griza,
1 šolja šećera,
2 jaja,
1 prašak za pecivo,
125g margarina,
sok od jedne narandže,
korica od jedne narandže, 
pola šolja mleka.
Za preliv :
pola šolje vode,
pola šolje šećera,
sok od jedne naradže,
korica od jedne narandže,
pola naradže iseckane na kolutiće.

PRIPREMA :
Margarin i šećerom mutiti nekoliko minuta.
Postepeno dodavati jaja, pa sok i mleko.
Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. 
Umešati sve špatulom ili varjačom.
Smesu izliti u pleh 30X20 i peći na 180 C oko 45 minuta. 
Ostaviti kolač da se lepo ohladi.
Za to vreme pripremiti sirup. 
Sve sastojke za preliv pomešati i staviti na ringlu da se kuva.
Kada provri ostaviti ga da vri još 6 minuta.
Vrućim sirupom preliti hladan kolač.
Komadiće naradže raporediti po kolaču kada ga isečete na kocke.
Pre služenja je potrebno da odstoji u frižideru da lepo ohladi.
Možete ga poslužiti uz sladoled ili samog.
Prijatno!




Ne propustite i ovaj recept! Klik na LEDENE KOCKE.



BRZA ITALIJANSKA PANCEROTA

Italijanska pancerota je jedno od onij jela kojem retko ko može odoleti. Sama priprema nije teška ali je potrebno da se sačeka da testo naraste. E pa, ja pre neki dan nisam imala vremena da čekam pa sam se odlučila za bržu metodu. U testo sam umesto mleka dodala jogurt i umesto kvasca prašak za pecivo. I znate šta? Odlična je :). Za čas je na stolu i toliko je ukusna da sam već sledeći dan pravila repete :D. Možete je puniti sa povrćem ili sa pica sastojcima samo je bitno da je lepo premažete pelatom tj kečapom da bi bila sočna.
SASTOJCI :
Za testo :
2 jaja,
300 ml jogurta,
oko 500g brašna,
1 prašak za pecivo,
so po ukusu.
Za punjenje :
pica kečap ili gusti paradjz sok,
origano,
250g šunke,
250g trapista,
masline po želji,
šampinjoni po želji.
Za premazivanje :
pavlaka,
rendani trapist.

PRIPREMA :
Jogurt i jaja penasto žicom umutiti.
Postepeno dodavati brašno koje je pomešano sa praškom za pecivo.
Umestiti glatko, mekše testo koje se ne lepi za prste.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 6 jufki.
Svaku jufku tanko  rastanjiti u oblik pravouganika.
Premazati lepo kečapom i posuti origanom.
Poređati šunku i izrendani trapist.
Na kraju ako želite i volite možete dodati sveže ili marinirane iseckane šampinjone i seckane masline.
Preklopiti pancerotu i uvući krajeve da fil ne bi curio.
Pancerote peći na 200 C oko 25 minuta ili dok lepo ne porumene.
Kada se malo prohlade premazati kiselom pavlakom i posuti izrendanim trapistom.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na JOGURT KROASANI SA ŠUNKOM.