U Grčkoj sam probala jedan fantastičan kolač sa grizom i narandžom. Bio je baš ukusan a po izgledu bih rekla da je prilično jednostavan za pripremu. I tako sam, kad smo se vratli potražila recept. I nisam se prevarila, brzo i jednostavno se sprema. Sočan je jer se pravi sa prelivom od naradže i upravo zato je i osvežavajuć. Ako niste imali prilike da ga probate toplo preporučujem :).
SASTOJCI :
1 šolja brašna (šolja od 250 ml),
1 šolja griza,
1 šolja šećera,
2 jaja,
1 prašak za pecivo,
125g margarina,
sok od jedne narandže,
korica od jedne narandže,
pola šolja mleka.
Za preliv :
pola šolje vode,
pola šolje šećera,
sok od jedne naradže,
korica od jedne narandže,
pola naradže iseckane na kolutiće.
PRIPREMA :
Margarin i šećerom mutiti nekoliko minuta.
Postepeno dodavati jaja, pa sok i mleko.
Na kraju dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Umešati sve špatulom ili varjačom.
Smesu izliti u pleh 30X20 i peći na 180 C oko 45 minuta.
Ostaviti kolač da se lepo ohladi.
Za to vreme pripremiti sirup.
Sve sastojke za preliv pomešati i staviti na ringlu da se kuva.
Kada provri ostaviti ga da vri još 6 minuta.
Vrućim sirupom preliti hladan kolač.
Komadiće naradže raporediti po kolaču kada ga isečete na kocke.
Pre služenja je potrebno da odstoji u frižideru da lepo ohladi.
Možete ga poslužiti uz sladoled ili samog.
Milice, iako je svakome tko zna skuhati hrenovke jasno da griz ide sa brašnom u finalnu smjesu , ipak bi to trebalo napisati u opisu. Isto tako nejasno je zašto bračno i griz umješavaš špatulom, ja nakon desetina godina to radim isključivo sa bjelanjncima, bešamelom i sličnim delikatnim sastojcima??
ОдговориИзбришиDanas smo ena i ja napravili oba grčka recepta za kolač sa narančom, pa ćemo vidjeti koji nam je bolji.
Pozdrav iz Zagreba
Goran