понедељак, 23. јул 2018.

ZLATNI PRAGPrag, magični grad, grad stotinu tornjeva, zlatni grad...Grad sa dugom tradicijom, velike istorijske vrednosti. Prag je glavni grad Češke Republike i nalazi se u samom srcu Evrope. Kroz njega su prošetali mnoge značajne ličnosti, a mnogi umetnici ga opisali u svojim epohama. 
Slušajući priče i gledajući slike Prag sam svrstala u destinacije koje moram posetiti.
Zvezde su se složile  marta 2016.godine...
Ne možete zamisliti lepši poklon za 08.Mart. :)
A Prag, šarmantni gospodin, me je potpuno osvojio i nije mi dopustio da ostanem ravnodušna iako je zima još uvek trajala...Sada se pitam da nije baš u tome bila čar?! Jer, Prag sam uvek nekako zamišljala kao grad stvoren za zimsku idilu.
Jeste li spremni da krenete samnom u avanturu po Zlatnom Pragu? :)  
U ranim jutarnjim časovima stižemo u Prag. Moj pogled luta po starim, ali dobro očuvanim, zgradama, i dah mi zastaje kako se približavamo samom centru grada.
Prag je veliki i retko očuvan grad, pa je njegovo istorijsko jezgro pod zaštitom UNESCO~a, sa starim gradom za koji se može reći da je prelep. 
Zaista, Prag je bajkovit grad. Sve te kule, mostovi i crkve ponosno se šepure pokazajući svu svoju lepotu. Svaka, ama baš svaka, zgrada je lepota za sebe sa mnoštvo skulptura i ornamenata. Prosto svaka izaziva uzdah oduševljenja.
Prva stanica je bila dugački trg Vaclavske namesti i Narodnog muzeja...
Laganom šetnjom stižemo do Astronomskog sata. To je najveći sat na svetu i pokazuje vreme, horoskopske znake i položaj planeta. Na svakih sat vremena se odigrava predstava figura, ali da bi lepo videli i uživali u igri  najbolje je doći malo ranije kako bi zauzeli pogodno mesto. 
Na satu postoje četiri figure : Narcis sa ogledalom, Turčin sa gitarom koji simboliše muziku i radost, Škrtica sa vrećom para koja predstavlja sebičluk i Smrt u obliku kostura koji poručuje da je sve prolazno. 

Čuveni sat Orloj  postoji od 1410.godine i veruje se da ukoliko stane, grad će zadesiti velika nesreća, zbog čega se dobro čuva i održava.
Levo od sata se nalazi jedna od mnogobrojnih turističkih agencija u kojoj možete dobiti kartu grada, kao i kartu gradskog prevoza. 

Desno od sata smešten je trg Staromestske namesti, okružen tornjevima i prelepim zgradama u gotičkom i baroknom stilu. Tu se nalazi i Tinski hram sa svoja dva prepoznatljiva tornja koji su simbol grada. Na sredini trga nalazi se spomenik posvećen Janu Husu koji se spaljen na lomači zbog njegovih jeretičkih shvatanja. Malo dalje iza trga nalazi se Jevrejska četvrt sa  nekoliko sinagoga i jevrejskim grobljem koje se može obići ako kupite ulaznicu. 

Nama to nije bilo preterano interesantno pa smo nastavili svoj put prema Karlovom mostu. 
Biće da je kriva umetnička crta u meni pa mi pažnju uvek ukrade ne priča, ne legenda, ne istorija, već ono oku vidljivo...

Levo od sata, uskim živopisnim uličicama, stižemo do Kule Starog grada koja predstavlja kapiju između starog grada i Karlovog mosta. 
Na samom mostu se nalazi oko 30 statua svetaca. Najpoznatija od njih statua Jana Nepomuka čija smrt je prikazana na reljefima ispod statue. Legenda kaže da ako se levom rukom protrlja bronzana ploča, ispod statue sa desne strane, želja će vam se ispuniti. Bezbrojni dlanovi turista dali su statui svetlo zlatni sjaj. 
Karlov most prepun je umetnika koji prodaju svoja dela. 
Kada smo došli do kraja mosta stepenicama, levo, smo se spustili i krenuli dalje da istražujemo.
Naišli smo na Lenonov zid, simbol  praške hipi generacije. Zid je ukrašen grafitima i vrlo je fotogeničan za slikanje. :D


Ispod mosta, sa desne strane, se nalazi mostić na kojem su zakačeni katanci. Postoji verovanje da ako se napišu imena zaljubljenih i katanac se zaključa za ogradu, par će ostati zajedno zauvek. :)
Takođe, legenda kaže, da ko se  poljubei ispod velikog luka Karlovog mosta ostaje zauvek zajedno. 
Put nastavljamo prema Hradčanskom brdu na kojem se nalazi Praški zamak, najznačije zdanje po kojem je brdo, kao i deo grada, dobio ime. Impozantna tvorevina, koja ponosno nadgleda grad, je  vekovima bila sedište vladara i predsednika. Danas je zamak rezidencija predsednika Češke.

U okviru Praškog zamka se nalaze brojni muzeji, galerije, crkve, spomenici, kao i reprezentativna katedrala svetog Vida.
Ulaz u katedralu je slobodan pa smo ga sa divljenjem obišli. U njoj se nalazi najveće zvono u Češkoj,  mnogobrojni spomenici i freske, a spoljašnost je ukrašena vrhima u gotičkom stilu.
 Sa Hradčanskog brda se može uživati u pogledu na ceo grad, i onda će vam biti jasno zašto je prag dobio titulu Zlatni! Bezbroj krovova i kula  je zlatne boje, prosto očaravajuće...
 Pogled je još lepši  uz kobasice i kuvano vino koje nas je mamilo svojim opojnim mirisom.
To je bio znak da zastanemo i prepustimo se specijalitetima i pogledu.Posle degustacije nastavljamo šetnju po Pragu. 
Nailazimo na vinograde i usku uličicu koja se spušta prema tramvajskoj stanici. 
U toj uličici sam pazarila preslatke magnete za 1e, jer kako da se vratim u Beograd bez suvenira. 
Čini mi se da su na tom mestu magneti najjeftiniji.
Obilazimo drugu obalu Vltave i srećemo se jatima labudova. 
Obilazimo Kafkin muzej u Zlatnoj ulici ispred kojeg se nalaze fontana sa dve skulpture koje uriniraju u bazen. 
Inače, po Pragu ćete nailaziti na razne skulpture i fontane, kako stare tako i nove. 
Put nas vodi do Malostranske pivnice gde probavamo praško pivo i perece. 
Polako se smrkava, mi se, puni utisaka, vraćamo u hotel jedvačekajući sutrašnji dan i nove avanture...
Bili smo smešteni u hotelu Best Western Amedia Praha sa 3*. U cenu, koja je bila oko 75e po osobi za  prevoz  i 3 noćenja, je bio uključen doručak koji je zadovoljio sve naše potrebe. Hotel je šmešten na periferiji grada, u blizini stanice metroa Chodov, pa smo vrlo lako i brzo stizali do grada. Pored hotela se nalazi KFC, a u samom hotelu postoji bar u kojem smo se, kada smo se smestili,  počastili Kozel crnim pivom. 
Sobe, kao i kupatila, su vrlo čiste, a kreveti su udobni pa smo mogli da se naspavamo posle duge šetnje. Eto, ako nekom znači, hotel je dobar i, iako je na periferiji, ima odličnu vezu sa gradom. 
Preko agencije je bio organizovan fakultativni izlet u Karlove Vari i nemački grad Drezden, ali smo mi  odlučili da svih 5 dana provedemo u Pragu i upoznamo se svakom uličicom i znamenitosti jer Prag je veliki grad i svašta ima da ponudi. 
Posle doručka i kafe krećemo u istraživanje delova grada koje prethodni dan nismo posetili. 
Vreme nas je poslužilo, sunce je obasjalo grad, a mi odlučismo da odplešemo do dela grada u kojem se susreću novo i staro, istorija i moderno doba...
Spuštamo se na desnu  obalu reke Vltave i krećemo u višesatnu šetnju. 
Moj pogled je usmeren, na gore, prema zgradama sa leve strane reke. Mogla bi satima da gledam i divim se arhitekturi.
Taj deo grada se šareni od fasada. Svaka zgrada je drugačije boje, dobro očuvana, otrgnuta od prošlosti  i smeštena u sadašnjost, za nas, da joj se divimo...


Uz samu Vltavu se prostire lep kej za šetnju, a mi smo srećni, jer smo pobegli od užurbanih reka turista, i laganim korakom suncem obasjani idemo napred. 
Jer napred nas čeka ONA. 
I dok lagano šetamo i upijamo svaki delić grada susrećemo se sa mostovima, a  ispod jednog  vise skulpture. Izgledaju kao da se lagano njišu uz muziku koju vetrić tiho svira. 
Taj momenat deluje čarobno...
Nailazimo na labudove koji uživaju u divnom danu. 
Mislim da nisam ovako zamišljala Prag. Sve je još lepše i osećaj je intenzivniji, valjda zato što sam tu...
I dok tako razmišljam koliko nam je lepo ona se oslikava u daljini.
Da, to je ZGRADA KOJA PLEŠE! 
Hrlim ka njoj da zaplešemo zajedno. Očarala me totalno, još  je lepša nego na fotografijama. 
Otplesamo, ona i ja...A i moj dragi joj je pružio ruku i zaigrao, ne može čovek da odoli. 
Zgrada koja pleše je jedino moderno zdanje koje me je fasciniralo.
Možda ona i nije ništa posebno, ali je mene očaralo to što zgrada pleše.Vraćajući se u grad, izgubljeni po uskim uličicama, nailazimo na interesantne spomenike, skulpture, fontane. U Pragu na svakom ćošku nešto može da vam skrene pažnju. Šetnja kroz grad je pravi užitak, a mi nemamo pojma koliko smo kilometara prevalili...
Dolazimo do Vaclavcke namesti, najvećeg praškog trga sa kojeg smo krenuli našu šetnju prvog dana.
Krasi ga kip kralja Vaclava, po kojem je dobio ime, te prelepa građevina narodnog muzeja na vrhu trga. Na samom trgu se nalaze mnogobrojne prodavnice, kiosci sa hranom, kao i tramvajska stanica na kojoj staju mnoge linije, a i dve stanice metroa. Mi smo iz hotela, metroom, dolazili upravo na ovaj trg. Vclavske namesti su polazna tačka za sve obilaske po gradu. Od ovog trga do atsronomskog sata se stiže za svega nekoliko minuta šetnje. Sve je blizu, a ako i nije, dobro je povezano prevozom.
Na ovom trgu, pri vrhu sa desne strane, smo pronašli vrlo interesantnu pivnicu. U njoj smo probali razne vrste češkog piva, a pivo nam nisu donosili konobari već vozići sa vagonima idući šinama koje idu kroz ceo lokal. To nam je bilo toliko slatko da smo se  boravili u ovam kafeu svaki dan boravka u Pragu.
Osim piva, ovde možete naručiti i super klopu.
Cena pica, u ovom lokalu je 32czk.


Da bi zadovoljili i gastronomska čula obišli smo još nekoliko pivnica, Irish pub sa Ircima koji dočekuju na ulasku, neke od restorana na trgovima i kioske brze hrane. Probali smo butkicu, Trdelnik tj odžak kolač punjen nutelom, nekoliko vrsti kobasica, tornado krompir, razne vrste piva i  kuvano vino...
U restoranima Švejn cena piva se razlikuje tako da ćete van cetra platiti pivo 38~39czk, dok  u istom restoranu koji se nalazi na trgu pivo košta 98czk.
Sve nam se svidelo, u svemu smo uživali. Da li nas je ponela putnička groznica ili je sve zaista ukusno neću moći da vam kažem dok se ne vratim Zlatnom Pragu, a u planu je...
Osim gore pomenutih turističkih atrakcija obišli smo pijačicu koja se nalazu u blizini centra grada.
Bili smo i kod Ajfelovog tornja koje se nalazi na Petrinom brdu. Do onde se može stići žičarom, a dnevna karta koju kupite za tramvaje i metro važi i za žičaru.
Inače, u Pragu postoji 3 metro linije koje su označene bojom i slovima. Metro je brz i tačan i u vreme špica kompozicije idu na 3 minuta, dok van špica saobraća na 10 minuta.
Karte za prevoz se kupuju na žutim automatima i njihvo poništavanje je obavezno pri ulasku u prevoz.
Karte koštaju:
pojedinačna 30 minuta~24czk
pojedinačna 90 minuta~32czk
dnevna karta~110czk
trodnevna karta~310czk

Jedan evro iznosi 27 čeških kruna.
Što se novca tiče, u Pragu se koriste krune. Najpouzdanija menjačnica je prekoputa metro stanice Mustek. Na toj stanici takođe, se plaća toalet 10czk i tu postoji automat u kojem se može usitniti novac koji vam je potreban za kupovinu karte.

Još toliko toga bih vam rekla, još mnogo fotografija našim rukama napraljenih čeka da ugleda svetlost dana, ali danas smo obišli najznačajnije destinacije i umorili se šetajući i razgledajući grad.
Nadam se da vam se tekst svideo i da će vam značiti ako se krenuli putem Praga.
Ako vas ne osvoje istorija i kultura, sigurno će vas osvojiti noćni život, jer Zlatni Prag nudi za svakoga po nešto.

 


Do sledećeg čitanja...