Kiseli kupus sa butkicom asocira na zimu. S obzirom da zima još nije gotova, u buretu imamo još kiselog kupusa.
Nekada se kiseli kupus kuvao u grnetu, zemljanoj posudi, i tako je kiseo kupus postajao sladak :D. Ja sam ga ovaj put spremila u dubokoj šerpi. Za ovaj proces je potrebno malo više vremena ali je lak za pripremu pa se u ovu avanturu mogu uputiti i oni koji nemaju kuvraskog umeća. Dugo kuvanje i isčekivanje se na kraju isplate!
SASTOJCI :
2 srednje glavice kupusa,
1 dimnjena butkica,
2 pune kašike masti.
lovor list,
biber po ukusu,
1~2 kašike crvene mlevene paprike.
PRIPREMA :
Kiseli kupus isecite na pola, pa zatim svaku polovinu na kockice.
Jednu kašiku masti stavite na dno šerpe. Pola kupusa odmah rasporedite preko masti.
Preko njega poređajte lovorov list, biber u zrnu, mlevenu papriku i butkicu koju ste prethodno lepo oprali pod mlazom tople vode.
Dodajte ostatak kupusa i još jednu kašiku masti. Ako niste ljubitelj masti, koristite ulje.
Nalijte sa 2~3 čaše vode i kuvajte oko 3 sata.
Kiseli kupus se ne može prekuvati. Što se duže kuva to je lepši.
Ako vam voda ispari dodajte povremeno po čašu.
U toku kuvanja će se desiti da se meso odvoji od kosti. Samo izvadite kost i nastavite sa kuvanjem.
Kiseli kupus sa butkicom se savršeno slaže uz proju.
Videćete da je sutradan još lepši jer stajanjem postaje još ukusniji.