Knedle sa šljivama ili džemom podsećaju na detinjstvo. Neodoljivi miris koji se širi kućom vraća u sećanje na bakinu kuhinju. Ove griz knedle sa džemom nisu komplikovane i mogu se praviti u svako godišnje doba. Moji najmiliji rado uživaju u domaćim đakonijama a ja im ih rado spremam. Jer, za mene nema veće sreće od njihovog blaženog osmeha kada probaju moje specijalitete. Pored toga što su ove knedlice ukusne one su i brze pa vam ne ostaje ništa drugo sem da ih probate :).
SASTOJCI:
1l mleka,
250g griza,
250g prezli,
7 kašika šećera,
1 vanilin šećer,
džem ili pekmez po želji,
ulje po potrebi.
PRIPREMA:
Mleko sa 5 kašika šećera kuvati na srednjoj temperaturi.
Kada bude vrelo postepeno dodavti griz i mešati dok se ne zgusne.
Ostaviti smesu da se ohladi.
Izdvajati po malo testa i rukama oblikovati loptice.
Svaku rastanjiti i u sredinu staviti po kašiku odabranog džema.
Opet oblikovati lopticu.
Ostaviti ih sa strane dok pripremite prezle.
U tepsiju sipati malo ulja (toliko da prekrije dno).
Na laganoj temperaturi ringle propžiti prezle, par sekundi.
Odmah ubaciti prvu turu knedli i valjati ih da se lepo ušuškaju u prezle.
Postupak ponoviti sve dok se sve knedle ne utroše.
Ostatak prezli pomešati sa 2 kašike šećera i vanilinim šećerom pa time posuti knedle.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар