Странице

уторак, 17. јул 2018.

BEOGRADSKE PIROŠKE


Moj Beograde, zagrli me svim svojim mirisima i ukusima domaće hrane...
Beogradske piroške, naširoko poznate, spremane od davnina, mamile svojim mirisom iz porodičnih pekara, iz bakinog doma, sa štanda prodavaca na vašarima...
A ručice obgrle celu pirošku i smažu je u slast.
E to su bila vremena! 
SASTOJCI:
500g mekog brašna,
150ml jogurta,
175ml mlakog mleka,
25ml ulja,
1 jaje,
1 žumance,
2 kašičice šećera,
2 kašičice soli,
1 kockica kvasca.

Za nadev:
300g sitnog sira,
1 belance.

PRIPREMA:
U mlakom mleku otopiti kvasac sa šećerom i ostaviti da se fermentiše.
U kvasac  dodati razmućeno jaje, žumance, so i ulje.
Prosejati brašno u dublji sud, dodati jogurt i kvasac sa jajima.
Umesiti glatko testo, a ako se lepi za prste dodati još malo brašna po potrebi! 

Prekriti testo prijanjajućom folijom i ostaviti ga u frižideru najmanje sat vremena.
Ovo testo, kao i ludo, može stajati u frižideru nekoliko dana pa možete napraviti duplu meru...
Izvaditi testo i bez mešenja razvući debljine 1cm.
Iseći kvadratice i filovati ih sirom pomešanim sa belancetom.
Ako volite, možete dodati seckanu šunku.
Spajati krajeve prstima.
Piroške pržiti u dubokom ulju oko 3~4 minuta.
Vaditi ih na papirni ubrus.
Beogradske piroške su spolja hrskave, a unutra meke. Baš onakve kakvih se sećamo! 
Poslužiti ih uz jogurt, kiselo mleko, pavlaku...
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE PIROŠKE SA SIROM I ŠUNKOM.

Нема коментара:

Постави коментар