среда, 30. септембар 2015.

ČOKO VANIL TORTA

Čokolada i vanila se savšeno slažu. Nema bolje kombinacije. Torte sa čokoladom i vanilom su nejlepše i najukusnije. Takve torte najbolje prolaze na svim svečanostima, a naročito na dečijim rođendanima. Ova torta je bila gost moje trpeze upravo na nekom od naših rođendana i poručkala se još to veče. Na izgled je komplikovana, ali nije ništa posebno. U svakom slučaju se isplati trud :).
SASTOJCI :
Za koru :
8 jaja,
8 kašika šećera,
8 kašika brašna,
2 kašike kakaa,
1 kesica vanilinog šećera,
1 prašak za pecivo.
Za čoko fil :
5 jaja,
250g maslaca,
100g šećera,
200g čokolade,
300g slatke pavlake.
Za vanil krem :
4 jaja,
150g šećera,
50g gustina,
500 ml mleka,
2 vanilina šećera,
100g putera,
200 ml slatke pavlake.

PRIPREMA :
Odvojite belanca od žumanca.
Umutite belanca dok se ne napravi čvrst šne.
Ukutite penasto žumanca sa šećerom i vanilinom šećerom.
Dodajte postepeno belanca.
Brašno pomešajte sa kakaom i praškom za pecivo.
Ubacite ga u smesu u lagano varjačom  umešajte u smesu.
Izručite smesu za koru u nauljen kalup od 26 cm. 
Pecite koru u zagrejanoj rerni na 200 C oko dvadesetak minuta, čačkalicom proverite da li je gotovo.
Ostavite koru da se potpuno ohladi pa je presecite na tri dela, ili ako vam je lakše napravite tri kore od ove smese.
Za čokoladni fil odvojite žumanca od belanaca.
Žumanca, šećer i čokoladu kuvajte na pari dok se ne sjedine pa ostavite da se prohladi.
U posebnim činijama  umutite belanca, puter i slatku pavlaku  .
U margarin dodajte fil od čokolade i mikserom sjedinite.
Zatim dodajte ulupana belanca i na kraju slatku pavlaku.
Sve lepo špatulom sjedinite. 
Za vanil krem umutite penasto jaja sa šećerom i vanilinim šećerom.
Dodajte gistim i promešajte dok se ne razbiju grudvice.
Mleko stavite na kuva i u provrelo mleko ulijte smesu od jaja.
Stalno mešajte na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
Sklonite sa šporeta i ostavite fil da se ohladi.
Dodajte puter i mikserom sjedinite.
Slatku pavlaku mikserom čvrsto umutite i pomešajte je sa filom od jaja.
Na prvu koru premažite vanil krem, ali ostavite malo fila sa strane.
Preko vanil krema stavite drugu koru.
Na nju premažite čoko fil. 
Na čoko fil stavite treću koru i preko nje premažite ostatak vanil krema.
Preko torte možete premazati šlag ili glazuru.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na NUTELA TORTA.







PUNJENE MEKIKE

Mekike su odlična večera ili doručak za celu porodicu. Brzo se spremaju i neodoljivo podsećaju na bakinu kuhinju. Divno mirišu i izuzetno su ukusne. Mogu se spremati i posne i mrsne (sa jajima i mlekom), recepata je zaista bezbroj. Ove punjene mekike su baš njamaste, ma prste da poližeš. Ne treba  čekati da testo naraste, znači gotove su čas. To im je veliki plus, jer kada nam se prijedu na stolu su za pola sata, i to količina :D. 
SASTOJCI :
2 jaja,
200 ml jogurta,
200 ml kiselog mleka,
500g brašna,
1 prašak za pecivo,
soli po ukusu,
200g šunke,
trapista po želji a može i sira.

PRIPREMA :
Jogurt, kiselo mleko, jaja i so umutiti žicom. 
Dodavati brašno postepeno i mesiti sve vreme. 
Testo bi trebalo da bude meko i da se ne lepi za prste.
 Izvaditi testo za mekike na pobrašnjenu površinu, podeliti ga na 4 jufke, pa jedan deo rastanjiti oklagijom.
Debljina testa bi trebala da bude oko pola cm.
Iseći veće pravougaonike i na svaki sa obe strane staviti po rače šunke tako da je ne bude na sredini.

Po želji staviti i trapist ispod šunke ili sir, mada su super i ovako.
Uviti obe strane tako da se podvuku krajevi i da se nparev kružići koji će se dodirivati.
Pržiti mekike u dubokom ulju na srednjoj temperaturi po par minuta sa obe strane.
Dovoljno je da dobiju zlatkastu boju.
Posužite ih jogurt, kiselo mleko, pavlaku ili neki dobar sir.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZI UŠTIPCI.

TORTA PURE PLEASURE

Kremaste torte koje se ne peku su mi omiljene! Volim taj sočni osećaj u ustima i zadovoljstvo koje se širi mojim telom kada kušam nešto tako kremasto i fino. Torta Pure pleasure je uparvo takva, kremasta, lagana i sočna. Koriste se rozen kore i oni koji su probali znaju koliko su takve torte ukusne. Ne bih ja više pričala o njoj, predlažem da je probate :D.

SASTOJCI :
1 pakovanje kora za rozen tortu,
Beli fil :
1,5 L mleka,
4 pudinga od vanile,
10 kašika šećera,
125g margarina ili maslaca,
1 izrendana korica limuna,
1 vanilin šećer.
Voćni fil :
250g jagoda (mogu i zamrznute) ili višnje ili crveno voće po želji,
300 ml vode,
1 kesica pudinga od vanile,
3 kašike šećera,
 sok od jednog limuna.
Šlag za dekoraciju.

PRIPREMA :
Od litre ipo mleka izdvojite 200 ml za puding.
Ostatak stavite da se kuva šećerom i vanilinim šećerom.
Kada mleko provri ubacite rastopljeni puding i skuvajte ga po standardnoj proceduri.
Kada se puding ohladi mikserom ga sjedinite sa margarinom i koricom limuna.
Ako vam fil nije dovoljno sladak dodajte šećer u prahu po potrebi.
Jagode isecite i ubacite u šerpicu sa sokom od limuna i šećerom.
Kada jagode počnu da puštaju sok i kada se šećer rastopi štapnim mikserom ih malo umutite, ali pazite da ne napravite pire, tek toliko da nestanu veći komadi. 
U jednoj posudi pomešajte puding i vodu i dodajte tu smesu u šerpu sa jagodama.
Kuvajte uz neprestano mešanje oko 5 minuta.
Sada na red dolazi slaganje torte.
Na prvu koru premažite fil od vanile, pa preko stavite koru i opet fil od vanile.
Na svaku treću koru premažite voćni fil.
Na poslednju koru premažite fil od vanile i preko šlag.
Torte sa rozen korama su najbolje kada odstoje tako da ovu tortu hladite u frižideru preko noći.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA BELI ANDJEO.


TORTA NUGATINA

Torta nugatina je kremasti užitak za sve one koji vole čokoladu i lešnik.  Kao i većina torti na ovom blogu, i ova se brzo sprema a zaista je čarobna. Pri svakom zalogaju budi sva čula. Kada je okusite ne možete a da se blaženo ne nasmejete, :) Savršeni spoj lešnika i čokolade, lagana tekstura, kremasti osećaj u ustima, to sve  ovu tortu čini posebnom.
SASTOJCI :
Za koru :
150g mlevenog keksa(plazma ili neki drugi),
150g mlevenog lešnika,
100g čokolade,
70g putera,
100 ml mleka.
Beli fil:
3 jaja,
100 ml slatke pavlake,
150g putera,
5 kašika šećera u prahu,
2 vanilina šećera,
100g mlevenih lešnika.
Čoko fil:
200g čokolade,
400 ml slatke pavlake,
30g putera.

PRIPREMA :
Pomešati mleko, čokoladu i puter i otopiti na šporetu.
Ubaciti mleveni keks i lešnike i napraviti glatku smesu.
Preručiti smesu za koru u kalup od 26 ili 28 cm i poravnati.
Ostaviti u firižider da se ohladi.
Odvojiti žumanca od belanaca.
Umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilin šećerom.
Umutiti belanca i spojiti ih sa žumancima.
Kuvati fil na pari oko desetak minuta.
Ostaviti fil da se ohladi pa ga mikserom sjediniti sa puterom.
Umutiti slatku pavlaku i pomešati je sa filom od jaja.
Na kraju ubaciti lešnike i lagano ih umešati.
Ovaj fil premazati preko ohlađene kore od keksa i vratiti u frižider.
Slatku pavlaku zagrejati na šporetu ali ne dopustiti da provri.
Skloniti sa šporeta i ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice.
Mešati dok se čokolada ne rastopi.
Ostaviti fil da se ohladi i stegne.
Na kraju dodati puter i mikserom sjedniti.
Preko fila od jaja rasporediti čokoladni fil i ostaviti sve zajedno da se lepo ohladi i stegne.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na NUTELA TORTA.

BRZE KIFLICE MEKE KAO DUŠA

Kiflice sa sirom, šunkom, pica ili slatke su rado viđene na svakoj trpezi. Super doručak, večera, predjelo, deci za školu, ma za svaku priliku. Recepata ima milion i svaki je poseban i lep na svoj način. Ali 90% recepata je sa testom koje mora da naraste i koje se čeka. Ja nekad nemam vremena da čekam, prijedu nam se, ili nam se najave gosti i moram brzo da delam. U tom slučaju tražim nešto brzo i ukusno. Tako sam došla i do ovog recepta koji je oduševio sve moje degustatore. Ko god da ih je probao tražio je recept. Kako i ne bi kad su meke kao duša i ukusne toliko da ne možete da prestanete da ih grickate :D. Najbolje od svega je što mogu da se zamrnu i po potrebi vade iz zamrzivača. Jednom rečju fantastične, morate ih probati!

SASTOJCI:
PRIPREMA :
Kvasac pomešajte sa toplim mleko i šećerom i ostavite da se aktivira.
U brašno dodajte prašak za pecivo i so.
Dodajte ulje i pavlaku i kašikom promešajte. 
Dodajte nadošao  kvasac i umesite glatko testo.
Testo odmah prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 4 jufke.
Svaku jufku oklagijom razvijte u krug i isecite na 8 trouglova.
Na svaki trougao stavite po kašičicu sira pomešanog sa pavlakom.
Urolajte kiflice i složite ih plah obložen pek papirom.
Uključite rernu na 200 C da se greje 15 minuta.
Premažite kiflice jajetom pomešanim sa pavlakom i pospite susam ili kim ili semenke koje volite.
Pecite kiflice dvadesetak minuta ili dok lepo ne porumene.
Ove kiflice možete zamrznuti kada se ohlade i kada vam se prijedu ili vam se najave gosti samo ih izvadite, složite na pleh i prekrijete folijom. Zatim ih stavite u rernu na 15 minuta da se podgreju.
Biće sveže i meke kao da ste ih tog momenta spremili.
Pogledajte i VIDEO RECEPT!
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na LISNATE ŽU ŽU KIFLICE.

PUNJENA GNEZDA OD MESA

Mleveno meso je često na mojoj trpezi u raznim varijantama. Od mlevenog mesa može da se pravi svašta zaista je kombinacija bezbroj i ja ih rado isprobavam. Ovog puta sam spremala gnezda od mesa punjena šunkom i sirom i moram vam reći da smo se baš lepo najeli. Extra je ukusan obrok a pritom ne zahteva puno vremena za pripremu. Čak i kada vam dolaze gosti  gnezda od mesa su dobar izbor. 

SASTOJCI :
500g mlevenog mesa,
1 glavica crnog luka,
2 čena belog luka,
1 jaje,
3 kašike prezli,
so po ukusu,
začin po ukusu (biber origano, peršun...)
Za punjenje:
100 ml kisele pavlake,
1 jaje,
150g šunke ili suvog mesa,
150g trapista.

PRIPREMA :
U mleveno meso umešajte jaje, prezle, sitno seckan crni i beli luk.
Posolite po ukusu i dodajte začin po želji.
Umesite rukama i ostavite smesu u frižideru pola sata da odmara.
Masnim rukama pravite kuglice.
Kada je stavite u nauljen pleh napravite udubljenje da izgleda kao gnezdo.
Zapecice meso 20 minuta.
Za to vreme napravite punjenje.
Jaja umutite i dodajte pavlaku.
Iseckajte šunku na kockice i sir izrendajte.
Ubacite u fil.
Posle 20 minuta napunite korpice filom.
 Preko fila izrendajte još malo sira po želji.
Pecite još 10~15 minuta.
Preko fila izrendajte još malo sira po želji.
Poslužite uz pire krompir, rižu ili pomfrit i omiljenu salatu.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILEĆE ROLNICE U SOSU OD PAVLAKE.

ŠEHEREZADA TORTA

Jedna od lepših torti koju sam probala je Šeherezada torta. Izuzetno je ukusna i kremasta, a vrlo lako i brzo se sprema. Šeherezada torta je ona vrsta torte koja osvaja pri prvom zalogaju. Ja sam se zaljubila kada sam videla sastojke i pre nego što sam je probala :D. Kao i sve do sada malo sam je modifikovala po svom ukusu, ali ništa nisam izbacila, samo sam dodala karamele :D. Dominantan ukus karamele je ono što ovu tortu čini posebnom. Bez rerne i dugog boravka u kuhinji dobijete tortu koju će vam svi pohvaliti, garantovano! Izgleda kao da je priprema komplikovana jer je slojevita, ali verujte mi, uopšte nije. Šta više, toliko se brzo i lako i sprema da mogu bukvalno svi da je naprave. A jesam li spomenula da je ukus faaaantastičan?! :)

SASTOJCI :
600g turskog petit keksa,
5 kesica pudinga od karamele,
200g karamela (mlečnih ili od lešnika),
1,5 litar mleka,
10 kašika šećera,
125g maslaca ili margarina
500g krem šlaga sa ukusom slatke pavlake,
500 ml hladne kisele vode.
Šlag za dekoraciju.

PRIPREMA :
Od litre ipo mleka odvojite 200 ml za puding.
Ostatak stavite da se kuva.
U tih 200 ml rastopite 5 kesica pudinga i 10 kašika šećera.
Kada je mleko gotovo ubacite puding i skuvajte ga po standardnoj proceduri.
Kada se puding zgusne ubacite karamele i mešajte dok se ne rastope.
Ostavite puding da se ohladi.
U hladan puding dodajte umućeni maslac.
Šlag umutite sa kiselom vodom.
Na dno posude u kojoj ćete praviti tortu poređajte sloj turskog keksa.
Turski keks je kao naš petit samo je punjen čokoladom i može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane.
Preko njega premažite deo fila od karamele.
Preko karamele rasporedite deo šlaga.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sasjtojke.
Ostavite tortu preko u frižideru da se slegne i stegne pa navalite :).
Ovo je veća mera i torta je baš izdašna. Ako ima manji broj degustatora prepolovite mere.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA ČOKOLADNA KRALJICA.

петак, 25. септембар 2015.

ČOKOLADNI KOLAČ SA BANANAMA

Čokolada i banana su dobitna kombinacija. Kolači sa čokoladnim filom i bananama su su super ukusni i mnogima su omiljeni. Priprema ovog kolača je prilično jednostavna ali nije samo po tome poseban, njegov čaroban ukus će vas osvojiti već na prvom zalogaju.

SASTOJCI :
Za koru :
3 jaja,
 9 kašika šećera, 
9 kašika ulja,
9 kašika mleka,
9 kašika brašna,
1 prašak za pecivo,
sok od narandže za prelivanje kore.
Za fil :
3 pudinga od čokolade,
1 L mleka,
8 kašika šećera,
100g čokolade,
125g margarina,
3~4 banane,
šlag za dekoraciju.

PRIPREMA :
Jaja penasto umutit sa šećerom.
Dodati mleko i ulje.
Brašno pomešati sa praškom za pecivo i ubaciti u posudu sa jajima.
Mešati varjačom ili špatulom dok se ne razbiju grudvice.
Biskvit peći u zagrejanoj rerni na 200 C oko 20 minuta, ali proverite čačkalicom.
Tri pudinga rastopite sa šećerom u malo mleka od one litre.
Ostatak mleka stavite da se skuva i zakuvajte puding po standardnoj proceduri.
Kada se puding zgusne ubacite čokoladu izlomljenu na kockice i mešajte dok se ne rastopi.
Kada se puding ohladi sjedinite ga sa maragrinom koji je odstojao na sobnoj temperaturi.
Koru poprskajte sa sokom od narandže.
Banane podelite na pola i poređajte ih na biskvit.
Preko banana rasporedite fil.
Na kraju premažite šlag i izrendajte čokoladu po želji.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI KOLAČ SA VIŠNJAMA.


четвртак, 24. септембар 2015.

ČOKOLADNI KOLAČ SA VIŠNJAMA

Čokolada i višnje se savšeno slažu. Čokoladni kolač sa višnjama je ona vrsta kolača koja se brzo sprema ali se brzo i poručka jer je izuzetno ukusan. Može se spremati i leti i zimi. Bez obzira što je sezona višanja prošla, i višnje iz zamrzivača rade posao :D. Kolači sa višnjama su mi omiljeni i često su na mojoj trpezi. Najviše volim one brze koje se samo zamute i na kraju se dodaju višnje. Ništa lakše a ukusnije!
SASTOJCI :
4 jaja,
200g putera,
250g šećera,
250g brašna, 
3 kašike kakaa,
50g čokolade,
1 prašak za pecivo,
300g višanja bez koštice.
Šlag po želji za dekoraciju.

PRIPREMA :
Umutite puter koji je dstojao na sobnoj temperaturi sa šećerom.
Dodajte jedno po jedno jaje i dalje muteći.
Dodajte jogurt.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i kakaom i dodajte smesi.
Umešajte brašno varjačom ili špatulom.
U smesu ubacite i izrendanu čokoladu.
Izlijte smesu u pleh obložen pek papirom (pleh od 26 cm).
Na kraju rasporedite višnje po kolaču.
Pecite kolač na 200 C od 20 do 30 minuta, zavisi od vaše rerne.
Na ohlađen kolač premažite šlag i pospite rendanom čokoladom.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SOČNI KOLAČ SA JABUKAMA I GRIZOM.




недеља, 20. септембар 2015.

PICA SENDVIČI IZ RERNE

Najbolji način da se utroši stari hleb je napraviti tople sendviče. Načina za pripremu ima milion, ali ja se nekako držim onog starinskog, kriške hleba sa salamom pa u rernu. Nema svako domaćinstvo toster, pa je ovaj način takođe i praktičan. Pica sendviči su omiljeni i kod dece i kod odraslih (posebno ih moj dragi obožava) i rado su viđeni na trpezi. Ovi hrskavo sočni sendviči su spremni za svega 20 minuta, a njihov ukus je fenomenalan. Em potrošite stari hleb em na stolu imate ukusnu klopu :D. 
SASTOJCI :
Mere su za 8 sendviča.
8 kriški starog hleba,
200g šunke ili parizera,
200g trapista,
200 ml kečapa,
100g mariniranig šampinjona,
malo origana,
puter ili margarin za mazanje hleba,
masline po želji.

PRIPREMA :
Svaku krišku hleba sa jedne strane premažite puterom ili margarinom.
Poređajte kriške hleba u pleh tako da namazana strana bude na dole.
Šunku iseckajte na kockice i pomešajte je sa kečapom.
Dodajte origano po želji i marinirane šampinjone.
Sve lepo promešajte.
Na svaku krišku hleba rasporedite po deo fila.
Preko fila rasporedite izrendani kačkavalj.
Na kraju po želji stavite koju maslinu. 
Zapecite sendviče na 200 C dok se trapist ne rastopi i malo ne porumeni, 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI HLEB.

BRZE HOT DOG KIFLICE

Hot dog je popularno pecivo koje se prodaje na kioscima. Ipak, mnogi od nas ovo pecivo vole i kada se napravi kod kuće. Jer, domaće je ipak domaće. Hrskave viršle ušuškane u mekom testu, ko još tome može odoleti?! :D Za ovu varijantu možete iskoristiti testo koje inače pravite a možete da probate i ovo moje jer brzo, meko i zaisto ukusno. U svakom slučaju, hot dog kiflice su super izbor za dečije rođendane, doručak ili večeru...
SASTOJCI :
Za testo :
300g mekog brašna, 
1 prašak za pecivo,
1 sveži kvasac (kockica od 4og),
pola čaše kisele pavlake 20%mm,
100 ml toplog mleka,
1 kašika šećera,
1 kašičica soli,
50 ml ulja.
Za fil :
1 pakovanje tost topi sira,
16 viršli. 

PRIPREMA :
Mleko zagrejte i u njega ubacite kvasac i kašiku šećera.
Dodajte kašiku brašna od onih 600g i ostavite da smesa naraste.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i kašičom soli.
Dodajte pavlaku i ulje i sve lepo promešajte.
Na kraju dodajte kvasac i umesite glatko testo.
Testo podelite na 4 dela.
Svaki deo rastanjite oklagijom u krug i isecite na 4 trouglića.
Viršle skuvajte, ako ne koristite one iz tegle već barene.
Tost sir iseckajte na trakice.
Na svaki trouglić stavite po jednu viršlu i nekoliko trakica tost sira.
Urolajte trougao kao za kiflicu.
Složite hot dog kiflice na pleh obložen pek paprirom. 
Zagrejte rernu na 200 C i ostavite kiflice da odmore 15 minuta, taman dok se rerna greje.
Možete ih premazati razmaćenim jajetom i posuti susamom, a i ne mora.
Pecite ih dok lepo ne porumene. Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, od 20 do 30 minuta.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept. Klik na BAVARSKE KIFLE.


петак, 18. септембар 2015.

SUVA PITA SA JABUKAMA

Pre neki dan mi je draga drugarica poslala recept sa izjavom "TOP JE". Naziv nisam pročitala, tj nije ga bilo, pa sam ga sama smislila. Suva pita najviše odgovara ovoj divnoći, a videćete i zašto :). Dakle, počinjem da čitam sastojke, čekiram, imam sve u kući, mislim se  ovih dana ću. Mada, nešto mi tu nije bilo jasno! Kako može kolač ili pita da se naprave od suvih sastojaka bez ikakve tečnosti ili jaja?! Reko ajd, možda je nešto izostavila, sad ću ja da iztražim malo po internetu. I gle čuda, naiđem na slične recepte i nazive "suva pita" "sipana pita" čak i "sočna pita" i tako juče reših da je napravim. Kad već imam sve i ne iziskuje puno vremena što da ne...Mislim se, šta tu može da se pogreši. Ako i ne bude ukusna ili tvrda neću potrošiti ništa specijalno, ići će u đubre iako ne volim da bacam hranu. Kad ono, ljudi moji, to je tako ukusna, tako sočna, tako moćna pita koja mi je zamirisala celu kuću. Jendom rečju ČUDO od pite! Moram da napomenem da je autorka recepta rekla da bi je ona nazvala "neverni Toma" iz razloga što niko, ali niko, ne može da veruje da kolač može da bude tako ukusan i sočan bez trunke tečnosti. Ovo je definitivno jedan od recepata koja svaka žena MORA da ima u svojoj svesci! Ništa prostije, ništa jednostavnije, ništa jeftinije i ništa lepše i bukvalno svi mogu da je naprave. Tačka! :)
SASTOJCI :
1 čaša (za jogurt) griza,
1 čaša brašna,
1 čaša šećera,
1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer,
100g margarina,
500g rendanih jabuka a može i više(znači više celih),
cimeta po želji (ja sam stavila 3 kašičice).

PRIPREMA :
Sve suve sastojke pomešajte.
Izrendane jabuke pomešajte sa cimetom.
Dno pleha, ja sam pekla u plehu za kiš od 24 cm, podmažite i pospite brašnom da se pita ne bi zalepila.
Rukom pospite sloj suvih sastojaka toliko da se ne vidi dno tepsije.
Preko sloja griza pospite red jabuka u debljem sloju.
Preko jabuka opet griz, pa opet jabuke i na kraju red griza.
Na zadnji sloj izrendajte margarin.
Zagrejte rernu na 200C i pecite pitu oko 40 minuta.
Na kraju možete poprskati rastopljenom čokoladom ili posuti šećerom u prahu.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLATKE MAKARONE SA PREZLAMA.

ČOKO MOKO TORTA SA KUPOVNIM KORAMA

Čoko moko torta je ona vrsta torte od koje se traži parče više. Lagana je, izdašna, kremasta i brzo se sprema. Najbolje od svega je što vam nije potrebna rerna da bi napravili kore. Lepo odete u prodavnicu i završite posao :D. Da budem iskrena, nisam verovala da će te kore biti tako dobre, ali nisam imala vremena za pečenje i dugi boravak u kuhinji, pa sam morala da se poslužim tom varijantom. Torta je bila odlična. Šta više, pored još jedne čokoladne, ova moja je planula dok si rekao keks. Ko bi rekao da će doživeti takav trijumf sa tako malo truda. Čoko moko tortu sam inače spremala za rođendan suprugove sestre, iliti moje drage zaove Sanje :). Šta ću kad je volim. I ne, ovo nije šlihtanje, ona i ne čita moje postove :D. Dakle, tortica je imala prolaz kako kod najvećih ljubitelja slatkiša tako i kod onih manje navučenih. Ne znam da li je to zato što su hteli da me ispoštuju ili im se stvarno svidela, uglavnom svi su tražili parče više, ALI STVARNO!
SASTOJCI :
1 pakovanje tamnih kora za tortu,
600 ml slatke pavlake,
300g mlevene plazme,
3 čaše kisele pavlake (od 180 ml),
500 ml čokoladnog mleka,
250g šećera u prahu,
čokoladni šlag za dekoraciju.

PRIPREMA :
Čokoladno mleko podeliti u tri šoljice i natopiti kore.
Umutiti slatku pavlaku i podeliti je na tri dela.
Umutiti kiselu pavlaku sa šećerom u prahu i dodati mlevenu plazmu.
Preko kore rasporediti trećinu fila od plazme, pa preko njega trećinu fila od slatke pavlake.
Postupak ponavlajti dok se sav materijal ne utroši.
Na kraju dekorisati šlagom.
Torta bi trebala da odstoji u frižideru makar preko noći, mada je poželjno i duže, da bi se sve lepo steglo i sleglo.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BELI EGIPAT TORTA.


ROLOVANI ČUPAVCI

Čupavci su starinski kolač koji su pravile naše bake. I dalje, u moderno doba, je popularan na svakoj trpezi. Recepata za čupavce ima pregršt i svako se drži neke svoje rutine i cake, ali ipak, treba probati i nešto drugačije jer možda baš to drugačije bude ono što će vam izmamiti uzdah zadovoljstva. Ja volim drugačije, volim nove stvari, volim da isprobavam nove ukuse. Zbog toga sam pre neki dan  rešeno zasukala rukave i napravila rolovane čupavce. Izgled, kao i ukus, je fanatastičan. Priznajem, ima malo više posla, ali se svakako na kraju isplati :). 

SASTOJCI :
Za koru :
3 jaja, 
3 kašike šećera,
3 kašike ulja,
4 kašike brašna,
pola kesice praška za pecivo.
Za fil :
eurokrem ili bilo koji krem kojim ćete premazati koru.
Glazura :
100g čokolade,
100 ml mleka,
2 kašike šećera,
50g margarina,
oko 100g kokosovog brašna.

PRIPREMA :
Odvojiti belanaca od žumanaca.
Mikserom  penasto umutiti belanca postepeno dodavajući šećer.
Dodati žumanca i dalje muteći.
Na kraju dodati ulje i mikserom sve lepo sjediniti.
Brašno pomešati sa praškom za pecivo i ubaciti u posudu sa jajima.
Sjediniti brašno i jaja varjačom ili špatulom.
Izliti smesu za koru u pleh od šporeta i peći je u zagrejanoj rerni na 180 C oko 15 minuta (čačkalicom proverite).
Kada se kora ohladi premažite je kremom. Ako volite slatko slobodno rasporedite deblji sloj. 
Isecite koru po dužini na trake oko 5 cm širine. 
Svaku traku krenite da rolate kao za rolat. 

Kada napravite jedan krug sa korom odsecite rolatić i sklonite ga sa strane.
Postupak ponavljajte dok ne potrošite celu koru. 
U šerpicu stavite mleko, šećer i margarin da se rastopi i provri.
Ubacite čokoladu i mešajte dok se ne rastopi.
Sačekajte par minuta sa glazura prohladi, zatim umačite svaki rolatić u čokoladu pa u kokos.
Ređajte ih u tacnu i ostavite da se ohlade.
Rolovani čupavci su spremni za njupanje :).
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI MUS.



четвртак, 17. септембар 2015.

PILEĆE ROLNICE U SOSU OD PAVLAKE

Rolovana piletina sa šunkom i sirom u sosu od pavlake je sočno jelo za koje vam nije potrebno ni puno vremena ni kuvarsko umeće. Toliko je ukusno da nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Pre nekoliko dana sam imala goste iz Amerike na ručku i htela sam da spremim nešto što će ih zadiviti. Piletina je uvek dobar izbor kada imate goste, uglavnom je svi vole. S obzirom da znam da oni nisu ljubitelji suvog mesa, a pilence je prilično suvo, rešila sam da rolujem pileći file i da ga zapečem u rerni sa ukusnim kremastim sosom od pavlake. Toliko jednostavno a tako savršeno, njamm.
Šta mislite da li im se svidelo?! :D 
SASTOJCI :
500g pilećeg filea,
200g praške šunke,
200g listića trapista,

200 ml neutralne pavlake za kuvanje,
1 čaša kisele pavlake,
so po ukusu,
začin po želji.

PRIPREMA :
Pileće šnicle istanjite čekićem za meso i nožem podelite na pola.
Na list praške šunke stavite list trapista i na njega parče šnicle. 
Urolajte i složite u posudu za pečenje.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite sve sastojke. 

Neutralnu pavlaku umutite sa kiselom pavlakom, posolite po želji i dodajte začin koji volite (origano, bosiljak, ruzmarin itd...).
Prelijte sos preko pilećih rolnica.
Pecite ih oko 30 miinuta u zagrejanoj rerni na 200 C.
Pileće rolnice poslužite sa krompirićima uz salaticu.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO:

 Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ĆUFTE U PARADJZ SOSU.


BELI EGIPAT TORTA

Torta beli egipat je ona vrsta torte od koje se uvek traži parče više. Čak i najzahtevnija nepca nemaju zamerku. Kremasta, ne preterano slatka, ma jednom rečju savršena. Nije ni preterano teška, a ni zahtevna za pripremu. One domaćice koje se upuste u avanturu spremanja ove torte neće se previše umoriti a njihov trud će biti nagrađen sa pregršt pohvala i zadovoljnih uzdaha i osmeha :). 
Provereno znam! :)
SASTOJCI :
Za kore :
8 belanaca,
10 kašika šećera,
10 kašika krupno mlevenih lešnika,
2 kašike brašna.
Za žuti fil :
8 žumanca,
8 kašika gustina,
700 ml mleka,
2 vanilina šećera,
10 kašika šećera,
100g bele milka čokolade,
80g margarina,
150 ml slatke pavlake (vrhnje za šlag).
 Za beli krem :
350 ml slatke pavlake,
50 g krem sira,
2 kašike šećera u prahu,
100 g krupno seckanih lešnika.

PRIPREMA :
Četiri belanca ulupati u čvrst šne.
Postepeno dodavati 5 kašika šećera i mutiti dok se šećer ne rastopi.
Na kraju umešati  kašiku brašna i 5 kašika mlevenih lešnika.
Varjačom ili špatulom sjediniti.
Smesu izliti u kalup od 24 cm.
Koru peći u zagrejanoj rerni na 180 C oko 15~20 minuta (čačkalicom proverite).
Postupak ponoviti sa preostalim materijalom za koru i ispeći i drugu koru.
Od pripremljenih 700 ml mleka izdvojiti 200 ml.
Preostalih 500 ml staviti na ringlu u šerpicu da provri.
U 200 ml mleka umešati gustin, žumanca, šećer i vanilin šećer. 
Mešati dok se ne razbiju sve grudvice.
Zakuvati uz konstantno mešanje u kipućem mleku.
Kada se lepo zgusne skloniti sa šporeta i dodati izlomljenu belu čokoladu.
Mešati dok se čokolada ne rastopi.
Ostaviti fil da se ohladi.
U ohlađen fil dodajte omekšali margarin i sjedinite mikserom.
Slatku pavlaku umutite i dodajte filu.
Za drugi fil mikserom umutite 350 ml slatke pavlake.
Krem sir umutite sa šećerom u prahu i dodajte ga šlagu.
Sve lepo sjedinite. 
Filujte sledećim redolsedom :
Na prvu koru premažite pola šutog fila. Preko njega premažite pola belog fila i pospite pola seckanih lešnika.
Zatim stavite drugu koru i ponovite postupak.
Na kraju napravite dekoraciju od belog fila i pospite lešnike po celoj torti.
Najbolje je da torta odstoji preko noći u frižideru.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREMASTA MRAMORNA TORTA.

PROJARICE SA SIROM

Projarice sa sirom su super prilog uz bilo koje jelo a odlično su i predjelo. Često ih spremam i za doručak ili večeru jer su brze, izdašne, ukusne i super se slažu uz jogurt. Ostaju meke i sutradan pa ih zapakujem ćerki za užinu. Ovaj recept je jedan od onih koji svima uspeva a koji oduševljava degustatore. Ko da ih je probao tražio je recept. Od ove mere se dobije tačno 12 projica, tako da ako imate goste odmah pripremite duplu meru :). Ovo je osnovni recept koji možete modifikovati po želji i to tako što ćete dodati sastojke koje volite (suvo meso, šunku, kisele krastavčiće itd). 
SASTOJCI :
3 jaja,
6 kašika belog brašna mekog,
6 kašika kukuruznog brašna,
200 ml jogurta,
100 ml ulja,
1 prašak za pecivo,
soli po ukusu,
250 g sira ili više ako volite (sitni ili feta). 

PRIPREMA :
Rernu uključite na 180 C da se zagreje.
Kalup za mafine premažite puterom, margarinom ili mašću (mast je nabolja varijanta, ne lepe se nikada).
Jaja umutite žicom i dodajte jogurt, ulje i so.
Ubacite pšenično brašno pomešano sa praškom za pecivo.
Varjačom promešajte dok se ne razbiju grudvice.
Zatim dodajte kukuruzno brašno i opet varjačom ili špatulom mešajte.
Na kraju dodajte sir.
Sve lepo promešajte i kutlačom sipajte u kalupe za mefine.
Pecite dok lepo ne porumene ali svakako kada vam se učini da su gotovi čačkalicom odradite test.
Projice poslužite tople ili hladne, svakako su fantastične!
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZI UŠTIPCI.

среда, 09. септембар 2015.

LISNATE ŽU-ŽU KIFLICE SA SIROM

Kiflice sa sirom su pecivo kojem niko ne može odoleti i rado su viđene na trpezi. Ja sam stalno u potrazi za novim, interesantnim, receptima za kiflice, jer kiflica nikad dosta :D. Volim taj miris koji se širi mojim domom kada se peku. A volim i blažene face mojih ukućana kada ih kušaju :). Za večeru ili doručak, ništa lepše od domaćeg peciva. 
SASTOJCI :
600g mekog brašna, 
1 prašak za pecivo,
1 sveži kvasac (kockica od 4og),
180 ml kisele pavlake 20%mm (jedna čaša),
200 ml toplog mleka,
1 kašika šećera,
1 kašičica soli,
100 ml ulja,
oko 150g putera,
200g sira (feta ili sitnog).
I još malo putera za preko kiflica.
PRIPREMA :
Mleko zagrejte i u njega ubacite kvasac i kašiku šećera.
Dodajte kašiku brašna od onih 600g i ostavite da smesa naraste.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i kašičom soli.
Dodajte pavlaku i ulje i sve lepo promešajte.
Na kraju dodajte kvasac i umesite glatko testo.
Testo podelite na dva dela.
Razvucite ga oklagijom i izrendajte na jedan deo pola pripremljenog putera.
Pola sira rasporedite preko putera.
Ponovite postupak i sa drugim delom testa.
Preklopite testo prvo dva puta.
Razvucite ga odmah u veći krug.
Pica sekačem ili nožem napravite manje trouglove. 
Prvo 8 a zatim još 8 (dakle 16 od jednog dela testa). 
Urolajte kiflice i složite ih pleh obložen pek papirom.
Na svaku kiflicu stavite po kockicu putera.
Pecite ih u zagrejanoj rerni na 200C od 20 do 30 minuta, ili dok lepo ne porumene.
Poslužite ih tople ili hladne, svakako su ukusne i hrskavo meke :).
Prijatno! 



Ne propustite i ov aj recept! Klik na BRZI VENČIĆI SA ŠUNKOM.

PITA SA JABUKAMA I PLAZMA KEKSOM


Kolači sa jabukama i cimetom definitvno zauzimaju posebno mesto u mom domu. 
Čini mi se da ih svi sladokusci vole.
 Ovo je jedna divna pita od prhkog testa koja se može svrstati u omiljene. 
Jabuke uglavnom imam izrendane u zamrzivaču, i kada nam se prijede nešto slatko prhka pita sa jabukama i cimetom uz dodatak plazma keksa je odličan izbor. 
Jabuke  puste sok i testo je dovoljno mrvičasto i meko. 
Pravi raj za nepca :).
SASTOJCI :
Za testo :
2 jaja,
15og putera,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
5oog brašna,
25og šećera,
5 kašika mleka,
1 narendana korica narandže.
Za fil ;
400g izrendanih jabuka,
150g melvenog plazma keksa,
5 punih kašika šećera,
2~3 kašičice cimeta,
rendana čokolada (ako volite i želite a imate je u kući).

PRIPREMA :
U brašno umešati prašak za pecivo i dodati šećer i vanilin šećer.
Puter izdrobiti ili iseckati.
Dodati jaja i mleko.
Izrendajte koricu narandže pa dodajte u posudu sa brašnom. 
Zamesiti glatko testo.
U početku će vam biti potrebno malo više snage ali posle 5 minuta gnječenja i mešenja će postati lakše.
Testo podelite na dva dela s tim što jedan deo treba da bude veći (dve trećine), i jedan manji.
Veći deo rastanjite oklagijom i  rasporedite na dno posude za pečenje kao koru.
Jabuke pomešajte sa šećerom, cimetom i plazma keksom. 
Dodajte i čokoladu u fil ako ste je pripremili.
Rasporedite fil preko kore. 
Drugi deo testa rastanjite i isecite ga na trakice.
Poređajte trakice preko fila.
Ako ne znate da ih ukrštate možete i jednu preko druge.
Pecite pitu sa jabukama u zagrejanoj rerni na 200 C od 20 do 30 minuta.
Kada je izvadite iz rerne pospite po njoj šećer u prahu ili malo cimeta.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na LENJA PITA SA VIŠNJAMA.

BEČKA ŠNICLA

Bečka šnicla je delikates među pohovanim mesom. Bečka šnicla je italijanski specijaltet koji je pod tim nazivom poznat tek od 1900. godine. Ranije su se teleći kotleti pohovali na isti način, brašno, jaja  prezle, i služili su se u vreme italijanskih svadbi u seoskim domaćinstvima. Svima poznati specijalitet se danas služi širom sveta i zastupljen je u svim kuhinjama. Nije ih teško napraviti kod kuće i ne iziskuju puno vremena, a zaista su odlična gozba za sve prilike :D.
SASTOJCI :
600g telećih šnicli (ili svinjskih),
2 jaja,
so po ukusu,
malo brašna,
oko 100g prezli,
ulje ili mast za prženje.

PRIPREMA :
Šnicle izlupajte čekićem za meso i psolite ih sa obe strane.
Jaja izlupajte viljuškom.
Uvaljajte šnicle u brašno, pa ih provucite kroz jaja.
Meso zatim uvaljajte u prezle sa obe strane i protresite šniclu.
Odmah zatim je prenesite u pripremljeni tiganj u kome ste zagrejali dosta masnoće.
Stalnim pomeranjem tiganja pržite šniclu oko 5 minuta ili dok ne porumeni sa obe strane.
Gotove bečke šnicle stavite na salvetu da upije višak masnoće.
Poslužite ih uz pomfrit, pire ili kuvani krompir i salatu po izboru.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PUNJENI PILEĆI FILE.