четвртак, 22. децембар 2016.

KOKOSOV ORAH



Kolač kokosov orah svojim izgledom ponosno krasi svaku svečanu trpezu  a svojim osvaja već pri prvom zalogaju. Jedan je od omiljenih kolača a nije ni težak ni zahtevan za pripremu. Gotov je za čas što mu je još jedan plus, ali najveći plus je spoj ukusa koji se savršeno slažu. Smokva i orah ušuškani u dva divna fila sa notom koja podseća na rafaelo. Kolač kokosov orah je užitak za sva čula :).

SASTOJCI;
Za beli deo:
150g šećera,
125g margarina,
125g mleka u prahu,
100g kokosa,
100ml vode.
Za tamni deo:
250g mlevenog keksa,
150g šećera,
125g margarina,
100ml vode,
3 kašike kakaa.

I još:
10 smokvi,
10 celih oraha,
100g kokosa za dekoraciju.

PRIPREMA:
Prvo spremiti beli deo.
U šerpicu staviti vodu i šećer i kada provri dodati maragarin pa kada se rastopi dodati kokos i mleko u prahu.
Mikserom sve lepo sjediniti pa ostaviti da se ohladi.
Za tamni deo staviti vodu i šećer da se kuvaju.
Kada provri dodati keks i kakao i vrajačom lepo sjediniti.
Smokve potopiti u mlaku vodu na nekoliko minuta. 
Ocediti ih pa ih napuniti orasima.

Preko smokvi rasporedite tamni deo i formirajte kuglicu (od tamnog i belog dela izdvojite po deset kuglica pa ih rastanjite da bi vam sve bile iste i da bi vam bilo lakše da obložite smokve).
Stavite kuglice malo u frižider da se tamni deo stegne.
Tamni deo obložite belim filom pa kuglice uvaljajte u kokos.
Ostavite ih u frižideru oko 2 sata pa ih isecite vrlo oštrim nožem ili skalpelom na 4 ili više kriškica.
Poslužite ih kao slavski desert uz druge kolače ili uz kaficu dragim ljudima.
Pogledajte i VIDEO SNIMAK:

Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na RAFAELO GNEZDA SA NUTELOM.

POSNA PITA SA ŠAMPINJONIMA I AJVAROM


Fantastična pita, bogatog ukusa, pogodna je za sve prilike. Možete je spremiti kao slavsko predjelo, ali će super proći i kao doručak ili večera. Ovo je posna pita ali vi ako ne postite možete dodati sir po želji. Mada ni ovaj biljni nije loš, šta više pita je ukusna i rado je viđena na trpezi. Ako do sada niste probali toplo preporučujem. 
SASTOJCI:
500g kora za pitu,
oko pola tegle ajvara,

500g šampinjona,
100ml  vode,
100ml ulja,
so po ukusu,
1 tanji praziluk.

PRIPREMA:
Iseckan praziluk prodinstati nekoliko minuta sa malo ulja i vode(trećinu od 100ml i vode i ulja).
Dodati iseckane šampinjone i njih dinstati dok voda ne ispari.
Ostatak vode i ulja pomešati i sa tim premazivati kore.
Odvojiti tri kore a ako su kore tanje možete i četiri.
Ako ove pite pravite kao predjelo možete kore podeliti na dva dela i napraviti deblje rolate.

Prve dve premazati u tankom sloju mešavinom vode i ulja pa preko staviti treću i nju premazati ajvarom.
Ako to radite sa četiri kore sve je isto, uvek poslednju mažete ajavarom i filujete.
Na jedan kraj bogato rasporediti fil od šampinjona pa urolati kore pazeći da fil ne iscuri.
Postupak ponoviti dok ne utrošite sve kore i fil.
Premažite rolate uljem pa ih pecite u zagrejanoj rerni na 200C oko 30min ili dok ne porumene.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA ŠPANSKA PITA.






четвртак, 15. децембар 2016.

POSNA TORTA SA PLAZMOM I VOĆEM


Da posne torte mogu biti ukusne, kremaste i slasne, dokazuje ova divnoća. Pored svih ovih vrlina najveća joj je to što se baš brzo sprema. Pored toga, ovu tortu možete spremati sa omiljenim sastojcima. Dakle, ako vam se ne sviđa moj izbor vi stavite šta volite. Šta god da odaberete nećete pogrešiti :). 
SASTOJCI:
600g krem šlaga od vanile,
600ml hladne kisele vode,
300g mlevene posne plazme,

250g kesten pirea,
2~3 kašike ruma po želji,
300g voća po želji (maline, višnje, šumsko voće).

PRIPREMA:
Umutite šlag sa hladnom kiselom vodom.
Podelite ga na tri dela.

U prvi deo umešajte mlevenu posnu plazmu.
To će biti odloga za tortu.
Raporedite je u kalupu od 26cm.
U drugi deo dodajte omekšali kesten pire i mikserom sjedinite.
U deo sa kesten pireom možete dodati 2~3 kašike ruma ako volite.
Taj fil premažite preko dela sa plazmom.
U treći deo umešajte voće. 
Možete dodati sezonsko sveže voće ili ako koristite zamrznuto odledite ga i ocedite pre stavljanja u fil.
Ako ipak ne biste voće u taj treći deo možete dodati rendanu čokoladu ili ako ne postite eurokrem :).
Ostavite tortu preko noći da se ohladi i stegne, skinite kalup pa je poslužite.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNA POSNA TORTA.

POSNA POGAČA VENAC


Pogače, posne ili mrsne, su neizostavni deo svečane trpeze. Kada god se nešto slavi ili obeležava trpezu nam krasi neka od divnih pogača. Neke pogače zahtevaju dosta vremena za pripremu, a zaposlenim mamama, ili tatama :D, vremena uvek manjka brzinske pogače su super izbor. Kada želite ukusnu domaću posnu pogaču (ne morate da postite, može da vam se desi da u kući nemate jaja ili mleko) a nemate puno vremena ovo je pravi recept za vas. Nije baš ultra brza, ali se vredi malo više potruditi :). Super izgleda, extra je ukusna i lako se pravi. Dovoljno razloga da je probate?!


PRIPREMA:
U dublju posudu prosejte brašno pa napravite udubljenje u koje ćete sipati 100ml mlake vode.
U vodu izmrvite kvasac i dodajte kašičicu šećera.
Promešajte i ostavite da se kvasac fermentiše.
U posudu dodajte mlaku kiselu vodu, ulje i so pa zamesite glatko testo.
Premažite testo uljem i ostavite ga da naraste.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 5 delova.

Svaki deo rastanjite u formu kruga.
Preporučujem da pogaču pečete u šerpi sa višljim zidovima jer će pogača lepo narasti.
Četiri kruga bogato premažite rastopljenim   margarinom i složite ih jedan na drugi.
Preko stavite peti krug koji ne premazujete.
Pažljivo ih prebacite i nauljenu šerpu.
Isecite krug po sredini da dobijete 8 trouglaova ali pazite da ne isečete ivice.
Dakle sečete po sredini ali testo ostaje spojeno. 
Od svakog kruga odvajajte testo  i prebacujte ga prema ivici šerpe tako da dobijete venac.
Znači deo po deo testa prebacujete prema spolja tako da u sredini ostane rupa.
Premažite pogaču rastopljenim margarinom i pospite susam.
Uključite rernu na 200C da se zagreje 15 minuta.
Taman će pogača još malo da odstoji.
Pecite je oko 30 minuta ili dok lepo ne porumeni.
Pogledajte i VIDEO SNIMAK!


Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNI LISNATI ŠTAPIĆI.

уторак, 13. децембар 2016.

PLAZMA TORTA SA VIŠNJAMA


Vikend je uvek u znaku neke lepe kremaste torte. Kada nemam vremena da pečem kore i kuvam fil na pari, a posebno kada nema puno vremena za hlađenje torte (recimo kada nam dolaze gosti ili su moji ukućani nestrpljivi i žele da pojedu sve čokolade u kući), a torta jelte treba lepo i da se stegne, uvek biram plazma tortu. Plazma torta u bilo kojoj varijatni ne može da bude loša a ni neukusna tako da je ona uvek dobar izbor. Plazma torta vas nikada neće izneveriti!!!Ovog puta sam odabrala spoj plazma keksa, krema od slatke pavlake i višanja. To je plazma tortu učinilo neodoljivom, još lepšom i ukusnijom. Praznici nam stižu, pravo je vreme da je probate :).



PRIPREMA:
Slatku pavlaku čvrsto umutiti pa joj dodati kiselu pavlaku.
Možete dodati 100g šećera u prahu, biće osvežavajuće slatka torta.
Podelite fil na dva dela, pa u jedan dodajte mlevenu plazmu a u drugi rastopljenu Milka čokoladu i višnje.

Plazma keks umočiti u sok od višanja i složiti na dno kalupa.
Preko plazme premazati fil sa mlevenom plazmom a preko njega fil sa višnjama.
Ostaviti tortu da se ohladi i lepo stegne pa po želji dekorisati šlagom.
POGLEDAJTE I VIDEO UPUTSTVO:


Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na NUTELA ČIZKEJK.

четвртак, 08. децембар 2016.

ROLNICE SA PIRINČEM I PRAZILUKOM


Pita sa pirinčem i prazilukom je ukusno posno posluženje. Može biti doručak, večera ili slavsko predjelo. Super se slaže i uz salatice a i uz ribu. Nije teška za spremanje a ni za stomak. Ove rolnice će vas osvojiti na prvom zalogaju :).
SASTOJCI:
500g kora za pitu,
4 veća praziluka,
1 šolja za čaj pirinča,

čaša ulja,
čaša kisele vode,
so ili začin,
biber...

PRIPREMA:
Pirinač obariti i ocediti od viška vode.
Praziluk iscekati i prodinstati na malo ulja.
Sjediniti propržen praziluk i skuvan pirinač.
Posoliti, pobiberiti po želji i ukusu.
Kiselu vodu i ulje sjediniti.

Kore iseći na pola tako da dobijete dve gomile.
Dakle, kore treba da budu duplo manje.
Prvu koru premazati mešavinom ulja i kisele vode.
Preko nje staviti drugu koju takođe treba premazati.
Staviti treću koru, takođe je premazati i rasporediti dve kašike fila.
Urolati pitu tako da i stranice budu unutra (kao sarmu).
Ponoviti postupak sa svim korama i filom.
Na podmazan pleh poređati rolnice, premazati ih ostatakom ulja sa kiselom vodom i peći ih u zagrejanoj rerni na 200C dok lepo ne porumene. 
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA PITA SA ŠAMPINJONIMA.

среда, 07. децембар 2016.

POSNE KIFLICE


Kako je vreme posta tako ja rado sa vama delim ukusne posne recepte. Na red su došle meke posne kiflice. Bez mleka i jaja ali ipak super ukusne, mogu se poslužiti i kao predjelo i kao doručak ili večera. Ja ih često spremam i uz ručak, uglavnom onim danima kada u frižideru nemam jaja ili mleka i mrzi da idem do radnje. Ako postite ili se nađete u istoj situaciji kao ja probajte ih, sigurna sam da će vam se svideti :). 
SASTOJCI:
600g brašna,
250ml kisele vode,
100ml mlake vode,
100ml ulja,

100g margarina,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
pola kockice kvasca (20g).

PRIPREMA:
U posudi u kojoj ćete mesiti izmrvite kvasac, dodajte kašičicu šećera, kašiku brašna i mlaku vodu.
Sve promešajte i ostavite da odstoji dok se kvasac fermentiše.
Tu dodajte brašno, kiselu vodu (mlaku, dakle malo je zagrejte), so i ulje.
Zamesite glatko testo.
Ako vam je testo retko dodajte još brašna po potrebi, ako je tvrdo dodajte još malo vode.
Premažite testo uljem i ostavite ga na toplom da naraste, oko 30 minuta.

Podelite testo na loptice veličine breskve.
Svaku razvaljajte oklagijom u oblik pravougaonika.
Premažite ih sa malo omekšalog margarina.
Zasecite ih sa jedne strane na nekoliko mesta tako da ne isečete do kraja.
Uvijte kifle tako što ćete početi sa one strane koja nije isečena.
Na vrhu treba da bude isečena strana (kao na slici).
Premažite ih uljem, pospite krupnom solju po želji i pecite u nauljenom plehu u zagrejanoj rerni na 200C dok ne porumene.
Čim se ispeku odmah ih premažite sa još malo ulja da bi dobile lep sjaj.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNE MEKIKE.


уторак, 06. децембар 2016.

POSNI SITNI KOLAČI



Sitni kolači su neizostavni deo slavske trpeze. Kako ono najslađe dolazi na kraju sitni kolači su užitak koji ni jedan gost ne propušta. Sitni slavski kolači uglavnom nisu komplikovani za pripremu i svaki od njih se brzo sprema. Aliii, ako ste spremni da pravite nekoliko vrsti pripremite se za celodnevni posao. Ako to radite u dobrom društvu, uz kaficu, smeh i razgovor, na kraju dana ćete biti ponosni na sebe i neće vam pasti teško. Da se razumemo, oko sitnih  slavskih kolača se vredi potruditi jer ni jedni kupovni ne mogu zameniti ukus domaćih. Kako sam već pisala tekst o mrsnim sitnim kolačima na red su došli posni sitni kolači. Nadam se da će vam ovi recepti koristiti :). 

KUGLICE OD SMOKVI
SASTOJCI:
500g suvih smokvi,
250g šećera u prahu,
2 narendane kore od narandži.
Za dekoraciju:
šećer,
rendana čokolada...

PRIPREMA:
Smokve samleti i pomešati ih sa šećerom u prahu i rendanom koricom od dve narandže.
Vlažnim rukama oblikovati loptice.
Kuglice od smookvi valjati u kristal šećer ili rendanu čokoladu.

POSNA ROZEN TORTA
SASTOJCI:
1 pakovanje rozen kora (500g),
500g šećera,
oko 400ml vode,
300g mlevenih oraha,
250g margarina.
Za glazuru:
250g šećera u prahu,
sok od limuna po potrebi,
malkice vode,
boja za kolače.

PRIPREMA:
Šećer preliti sa vodom (potrebno je da voda bude iznad šećera za debljinu jednog prsta).
Kada provri ostaviti ga da vri još 5 minuta pa dodati melvene orahe.
Kada promešate orahe dodajte margarin i lepo sve izmešajte da se sjedini.
Sa filom mazati kore i ređati ih jednu na drugu.
Preko završene rozen torte staviti nešto teško da se sve kore sjedine sa filom i da se lepo stegne.
Posle nekoliko sati napraviti glazuru.
Šećer sa pola soka od limuna, malo vode (krenite sa 2 kašike) i kašikom boje za kolače promešati lepo da se sve sjedini.
Smesa treba da bude žitka, nikako retka.
Glazuru raporedite preko ohlađene rozen torte.
Kada se glazura stegne isecite rozen tortu nožen umočenim u vrelu vodu na štanglice.

OBLANDA SA RIŽOM
SASTOJCI:
250g margarina,
200g čokolade za kuvanje,
100g prženog susama,
100g ekspandiranog pirinča,
8 kašika šećera,
8 kašika meda,
1 list oblande.

PRIPREMA:
U šerpu staviti med, šećer i margarin i ostaviti da se sve rastopi.
Skloniti sa šporeta i dodati čokoladu.
Mešati dok se čokolada ne rastopi.
Kada se čokolada rastopi umešati pirinač i susam.
Na list oblande, okrenut harapavom stranom na gore, rasporediti smesu.
Ostaviti da se ohladi pa iseći na željene oblike.

JAFFA BAJADERA
SASTOJCI:
1 list oblande
za prvi sloj:
500g mlevenog keksa,
400g šećera,
200g margarina,
100g čokolade,
100g mlevenih oraha,
300ml vode.
za drugi sloj:
200g mlevenih oraha,
150g šećera,
50g margarina,
200ml vode,
1 zaleđena sitno narendana narandža.
za glazuru;
150g čokolade,
5 kašika ulja.

PRIPREMA;
Za prvi sloj prvo staviti u šerpicu šećer i vodu da prokuvaju.
Zatim dodati maragarin i čokoladu pa mešati dok se sve ne rastopi i sjedini.
Skloniti sa šporeta i umešati mleveni keks i mlevene orahe.
Toplu smesu premazati preko lista oblande.
Za drugi sloj takođe u šerpicu staviti vodu, šećer i sitno narendanu zaleđenu narandžu.
Kuvati desetak minuta na rsednjoj temperaturi.
Dodati margarin i mešati dok se ne rastopi.
Skloniti sa šporeta i umešati mlevene orahe.
Ako smesa ne bude gusta kao palenta kada se skuva dodati mleveni keks.
Drugi fil premazati preko prvog i ostaviti kolač da se ohladi.
Na ohlađen kolač preliti glazuru i kada se glazura stegne iseći na kvadratiće.

SALAMA OD SUVOG VOĆA
SASTOJCI:
1 list oblande,
200g suvih smokvi,
200g suvih šljiva,
200g mlevenih oraha,
100g suvog grožđa,
50g seckanih oraha.

PRIPREMA:
Suve šljive i suve smokve sitno iseckati.
Sve sastojke staviti u dublju posudu i promešati ih.
Dodajte malo soka od slatkog od višanja da smesa bude kompaktna i da se lepše poveže.
List oblande malo omekšati tako što ćete ga uviti u mokre krpe.
Na list oblande premazati smesu od suvog voća i uviti u rolat.
Rolat staviti u foliju pa u frižider na hlađenje.
Rolat iseći na kolutiće.

ROZEN ČOKOLADNA TORTA:
SASTOJCI:
1 pakovanje rozen kora (8 komada),
500g šećera,
500ml vode,
200g margarina,
10 kašika brašna,
još 500ml vode,
300g čokolade (u originalu ide 5oo gr).
Za glazuru :
300g šećera u prahu,
5 kašika vrele vode,
2 kašike ulja,
nekoliko kašika ekstrata od maline ili jagode ili prehrambene boje bez arome.

PRIPREMA :
Šećer karamelizovati kao za čaj. Kada se skroz istopi preliti sa 500ml vode. 
Kada se sastojci sjedine ubaciti margarin. 
U drugoj posudi promešati brašno i preostalih pol litre vode.
 Mešati dok se grudvice ne razbiju. 
Tu smesu ubaciti u šerpicu sa šerbetom kada se margarin otopi. 
Mešati dok se ne zgusne a onda ubaciti čokoladu izlomljenu na kockice. Kada se rastopi skloniti sa šporeta. 
Filovati kore toplim kremom sve sem poslednje.
Pomešati ulje u vrelu vodu pa ubaciti šećer u prahu i boju. 
Mutiti kiserom dok se sve lepo ne sjedini. 
Smesa trebaa da bude gušća od jogurta.
Premazati glazurom poslednju koru. 
Možete je rasporediti nožem ili silikonskom četkicom. 
Rozen tortu ostvavite u frižideru, najbolje preko noći da bi kore lepo upile krem. 
Pre služenja isecite na željeni oblik.
LEŠNIK KUGLICE
SASTOJCI:
300g mlevenih lešnika,
200g šećera u prahu,
100g čokolade,
100g margarina,
2 kašike meda,
mleveni lešnik za valjanje kuglica.

PRIPREMA,
Staviti med, čokoladu i maragrin na šporet da se rastope.
Dodati lešnike i šećer u prahu i sve lepo promešati.
Oblikovati kuglice i uvaljati ih u melevni lešnik.

ČOKOLADNI ROLAT SA KOKOSOM
SASTOJCI:
300g mlevenog keksa,
200g šećera u prahu,
12 kašika kuvane crne kafe,
2 kašike kakaa,
50g čokolade.
Beli deo:
200g margarina,
100g kokosa,
100g šećera u prahu,
100g šećera,
2,3 kašoke vode.

PRIPREMA:
Pomešati mleveni keks, šećer u prahu i kakao.
Otopiti čokoladu i dadati u posudu sa čokoladom.
Dodati kuvanu kagu i sve lepo rukama zamesiti.
Margarin, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, umutiti sa šećerom u prahu pa zatim dodati kokos i sve zajedno mutiti.
Šećer sa dve tri kašike vode ušpinovati (znači neka vri nekoliko minuta).
Dodati šećer u posudu sa kokosom i sve zajedno mikserom sjediniti.
Na pračetu folije rastanjiti crni deo pa preko njega rasporediti beli deo i sve zajedno uviti u rolat.
Ostaviti da se ohladi i stegne pa iseći na kolutiće.

ZRNA KAFE
SASTOJCI:
250g šećera,
125g margarina,
100g mlevenih oraha,
100h mlevenog keksa,
80g čokolade,
75ml vode,
2 kašike mlevene kafe.
Za glazuru:
100g čokolade,
3 kašike ulja.

PRIPREMA:
Vodu i šećer kuvati i kada provri ostaviti da vri 5 minuta.
U tu šerpicu dodati margarin i mešati dok se ne rastopi.
Dodati čokoladu i takođe mešati da se ona rastopi.
Dodati mleveni keks, dve kašike kafe i mlevene orahe.
Rukama sjediniti sastojke.
Kada se smesa ohladi oblikovati kuglice.
Na svaku čačakalicom po sredini ostaviti otisak da liči na zrno kafe.
Rastopiti čokoladu sa uljem i u nju spuštati zrna kafe.
Opet preći čačkalicom tamo gde otisak da se lepo vidi.
Ostaviti kolače da se ohlade pre služenja.

GRILIJAŠ
SASTOJCI:
2 lista manje oblande ili 1 veći,
300g šećera,
250g margarina,
200g mlevenog keksa,
200g seckanih oraha,
4 kašike meda.
PRIPREMA:
Rastopiti šećer kao za karamel.
Odmah dodati sve ostale sastojke i izmešati.
Rasporediti fil preko lista oblande i preklopiti ga drugim.
Preko oblande staviti krpu i na nju nešto teško (knjigu) da se lepo stegne.
Ostaviti preko noći u frižideru pa iseći na štanglice.



NE PROPUSTITE I OVO! KLIK NA POSNO PREDJELO!

петак, 02. децембар 2016.

LEŠNIK GNEZDA SA KREMOM


Lešnik gnezda su nepečeni kolači koji će vas osvojiti na prvom zalogaju. Brza i laka priprema, pored savrsenog ukusa, omogućava da u ovom kolaču uživaju čak i početnici. Dakle, za spremanje ovog kolača vam ne terba ni malo kulinarske veštinea njihov dekorativni izgled će svi pohvaliti. A tek kada ga okuse, degustatori ne mogu sakriti oduševljenje. Naravno, pod uslovom da nisu alergični na lešnik. Ako imate takve goste ili to vaš sličaj možete ih napraviti sa orasima. I dalje će biti neodoljivo slasni.

SASTOJCI:
250g mlevenog keksa,
200ml vode,
200g šećera,
150g maragarina,
150g mlevenih pečenih lešnika,
100g čokolade,
i još mlevenih lešnika za dekoraciju,
eurokrem, nutela, linolada...

PRIPREMA:
Vodu sa šećerom, maragarinom i čokoladom staviti na špret da proključa.
Kada su se maragarin i čokolada otopili dodati mleveni keks i mlevene pečene lešnike.
Sve lepo promešati i otaviti da se ohladi.
Kada se smesa ohladila vlažnim rukama oblikovati loprice i uvaljati ih u mleveni lešnik.
Prstom na sredini loptice napraviti udubljenje.
Poslastičarski špric napuniti kremom pa filovati gnezda.
Ostaviti ih da se ohlade i stegnu nekoliko sati pa poslužite.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na RAFAELO GNEZDA SA NUTELOM.

POSNE SLATKE KIFLICE


Kiflice mogu biti divno meke i savršeno ukusne iako su posne. Ove posne slatke kiflice su dokaz za tu tvrdnju. Ako postite ili jednostavno nemate ni jedno jaje u kući, a fali vam i mleka, možete se zasladiti i obaradovati svoje najmilije. Niko neće primetiti da je testo posno, a ja vam garantujem da će vam se svideti :). 
SASTOJCI:
300ml vode,
500g do 600ml brašna,
3 kašike šećera,

1/2 kockice kvasca (20g),
prstohvat soli,
50ml ulja,
džem ili pekmez po želji.

PRIPREMA:
U posudu u kojoj ćete mesiti sipajte 300ml tople vode, izmrvite kvasac i dodajte kašiku šećera.
Sve promešajte pa ostavite da se kvasac fermentiše.
Prosejte pola brašna i sve lepo promešajte.
 Dodajte malo soli, malo više od pola ulja, ostatak šećera i postepeno dodavajte brašno dok mesite.
Testo treba da bude meko i glatko.
Sa ono malo ulja što vam je ostalo premažite testo i ostavite prekrivenog na toplom da se udupla, bar pola sata.
Prebacite nadošlo testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 4 jufke.

Svaku jufku rastanjite oklagijom u formu kruga.
Presecite krug pica sekačem na 8 jednakih trouglića.
Na svaki stavite po kašičicu džema.
Urolajte kifle i slažite ih na pleh obložen pek papirom.
Pecite kiflice sa džemom u zagrejanoj rerni na 200C oko 20 minuta ili dok lepo ne porumene.
Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNI KOLAČ SA DŽEMOM.

GRIZ KNEDLE SA DŽEMOM


Knedle sa šljivama ili džemom podsećaju na detinjstvo. Neodoljivi miris koji se širi kućom vraća u sećanje na bakinu kuhinju. Ove griz knedle sa džemom nisu komplikovane i mogu se praviti u svako godišnje doba. Moji najmiliji rado uživaju u domaćim đakonijama a ja im ih rado spremam. Jer, za mene nema veće sreće od njihovog blaženog osmeha kada probaju moje specijalitete. Pored toga što su ove knedlice ukusne one su i brze pa vam ne ostaje ništa drugo sem da ih probate :).
SASTOJCI:
1l mleka,
250g griza,
250g prezli,
7 kašika šećera,

1 vanilin šećer,
džem ili pekmez po želji,
ulje po potrebi.

PRIPREMA:
Mleko sa 5 kašika šećera kuvati na srednjoj temperaturi.
Kada bude vrelo postepeno dodavti griz i mešati dok se ne zgusne.
Ostaviti smesu da se ohladi.
Izdvajati po malo testa i rukama oblikovati loptice.
Svaku rastanjiti i u sredinu staviti po kašiku odabranog džema.
Opet oblikovati lopticu.
Ostaviti ih sa strane dok pripremite prezle.
U tepsiju sipati malo ulja (toliko da prekrije dno).

Na laganoj temperaturi ringle propžiti prezle, par sekundi.
Odmah ubaciti prvu turu knedli i valjati ih da se lepo ušuškaju u prezle.
Postupak ponoviti sve dok se sve knedle ne utroše.
Ostatak prezli pomešati sa 2 kašike šećera i vanilinim šećerom pa time posuti knedle.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠNENOKLE