Странице

понедељак, 30. јун 2014.

NAŠA ROĐENDANSKA TORTA~TORTA SA ŠUMSKIM VOĆEM

Danas nam je divan, divan dan, divan dan, dobro nije danas ali je bio juče :D. Tu oesmicu nam je pevalo odabrano društvo dok sam sekla ovu divnoću od torte koju sam spremila za moj i suprugov rođendan. S obzirom da je razlika samo dva dana uvek slavimo zajedno ili što bi se reklo o istom trošku :D. Juče je bio izuzetno topao dan pa sam rešila da napravim neku laganu tortu koja je prija posle ručka. Ručak tj slavlje smo organizovali u prirodi uz roštiljanje. To je super izbor kada je vreme lepo a imate i dečicu jer mogu da se igraju i budu na vazduhu ceo dan. Tortu smo morali da donesemo kasnije jer je u pitanju sladoled torta sa šumskim voćem, idealna za letnji period :D. Ova lagana torta sa šumskim voćem je pobrala sve pohvale i zaradila velike simpatije a najbolje od svega je što mogu i deca da je prave sa vama :D.
 SASTOJCI :
2 kesice sladoleda za mućenje od jagode ili šumskog voća,
4oo ml mleka,
2 kesice želatina,
8 kašika hladne vode,


35o gr šumskog voća (može zamrznuto),
2oo gr piškota,
2oo ml soka od borovnice za umakanje piškota,
šlag za dekoraciju. 
 PRIPEMA :
Mutiti sladoled sa mlekom oko 5 minuta. Za to vreme želatin potopiti u 8 kašika hladne vode i ostaviti da odstoji dok se sladoled muti. Na ringli otopiti želatin pa ubaciti u sladoled i dobro umutiti.
Piškote umakati u crveni sok i poređati na dno tacne koja je obložena kalupom za torte. Izručiti sladoled preko piškota pa ubaciti voćkice koje ne morate predhodno odmrzavati. Lagano izmešati da se voće rasporedi koliko toliko ravnomerno. 
Na vrhu poređati još jedan sloj piškota umakanih u sok. Ostaviti tortu u frižer da se stegne a pre služenja je možete ubaciti i u zamrzivač. Pre sečenja dekorišite šlagom i ako želite u šlag možete dodati i malo mlevenog keksa :D.
Prijatno! 


Evo i delića atmosfere sa rođendana :D 

 Kumići :)



 Krkalo se krkalo :D
 Odmor posle klope :D

I za kraj ŽIVELI! :)


четвртак, 26. јун 2014.

ROLNICE SA JABUKOM I ČOKOLADOM

Uvek sa pitu sa jabukama pravila na isti način, sočnu i izdašnu sa obaveznim prelivom. Međutim, nekad poželim da je napravim na malo drugačiji način. Moja sveki stavlja mlevene orahe i ne mogu da je kažem da je loša ali je moja verzija ipak sočnija :D. Ovaj put sam imala sve sastojke u kući ali sam  odlučila da dodam čokoladu i mleveni keks umesto oraha i da je umotan drugačije nego što radim inače i tako je nastalo ovo čudo od pite koje se ne preliva :).
SASTOJCI :
5oo gr kora za pitu,
1,5 kg jabuka,
2oo gr mlečne čokolade,
2oo gr šećera,

2oo gr mlevenog keksa,
2 kašičice cimeta,
1 vanilin šećer,
ulje za premazivanje. 
PRIPREMA :
Jabuke (skinuti koru prvo) i čokoladu izrendati na krupnije rende pa pomešati. Dodati sve ostale sastojke pa sve  promešati  da se lepo sjedini.
Svaku koru premazati uljem pa je preklopiti na pola po dužini. Na polovinu rasporediti po kašiku fila.
 Preklopiti i uviti spoljne krajeve pa urolati.

 Ponavljati postupak dok se sve kore i sav fil ne utroše. Poređati rolnice sa jabukama i čokoladom u pleh obložen pek papirom i premazati ih uljem.

Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 25 minuta. Posuti ih šećerom u prahu i poslužiti :).
 Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA JABUKAMA I CIMETOM.

TELEĆA ČORBA SA POVRĆEM

Kada odemo u restoran na ručak pod obavezno kao predjelo naručim teleću čorbicu. Da, da, i ja ponekad volim da za mene neko drugi kuva :D. U raznim restoranima sam ručkala razne verzije ali najviše volim onu sa dosta povrća. Ponekad mi je samo čorba dovoljna. Probala sam kod kuće da je pravim sa neutralnom pavlakom i lepa je mada mi volimo više onaj klasični starinski način pripreme sa zaprškom. Nekako je gušća i ukusnija. Neutralnu pavlaku volim da koristim za soseve, ne za čorbe. U svakom slučaju, ova čorba je pravo bogatstvo a napravi se za malo vremena.
SASTOJCI :
3oo gr telećeg mesa,
5oo gr mešanog povrća za čorbu (krompir, šargarepa, grašak itd),
2 mlada crna luka ili 1 praziluk,
2 pune kašike kisele pavlake,

2 kašike maslinovog ulja,
1 kašika origana,
soli po ukusu.
I još :
ulje i brašno za zapršku.
 PRIPREMA :
U šerpu staviti maslinovo ulje da se zagreje. Za to vreme sitno iseckati mladi luk sa sve zelenim delom. Sitno seckan luk staviti u šerpu i naliti na pola čaše vode pa dinstati oko 5 minuta. Meso iseckati na kockice i dodati u šerpu pa naliti sa još pola čaše vode. Dinstati oko desetak minuta. 
 Dodati pavlaku i origano i promešati. Ubaciti povrće i naliti vodom. Čorbu kuvati oko 1h na srednjoj temperaturi. Pred kraj dodati još jednu kašiku pavlake i posoliti po želji.
Zapršku napraviti od ulja i brašna i to tako što se stavi ulje u šerpicu oko 5 kašika i kad se zagreje doda se brašno oko 2 kašike i sve se lepo promeša. Isključiti ringlu i ostaviti čorbicu da se još malo zakuva. Teleću čorbicu poslužiti kao prdjelo ili kao glavno jelo :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM ČORBA OD KROMPIRA.


среда, 25. јун 2014.

HOMEMADE SLADOLED~domaći sladoled

U letnjem periodu ništa ne prija kao sladoled. Dragi mi muž voli da ručka sladoled  uvek, nije bitno koje je godišnje doba, pa sam morala da smislim kako da mu udovoljim da da ne zaradi upalu pluća :D. Sladoled pripremljen na ovaj način je zdrav i leti zaista osvežava a zimi ako se ne zaledi preterano može biti super poslastica. Najbolje od svega je što se sastoji od samo dva sastojka, mada vi možete kombinovati i više ili samo jedan, i za pripremu vam ne treba više od 5 minuta :). Dakle, za ovaj sladoled vam ne treba ni šećer ni mleko a užitak je zagarantovan! :).
SASTOJCI :

4 banane,
1oo gr mlečne čokolade.
PRIPREMA :
Banane isecite na kolutove i stavite u zamrzivač na nekoliko sati dok se lepo ne zalede. Kada ih izvaditestavite ih u blender ili u secka. Posle par minuta ćete dobiti lepu kremastu masu.
Izrendajte čokoladu i pomešajte sa kremom pa poslužite. Ako želite još hladniji sladoled vratite ga još malo u zamrzivač pre posluženja. 
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI SIRUP OD LIMUNA.

петак, 20. јун 2014.

STARINSKI BRZI KOLAČ SA VIŠNJAMA

Sigurna sam da ste svi vi makar jednom u životu probali ovakav kolač. Ako niste imali priliku da vam ga prave bake onda ste negde kod nekog verovatno okuslili ukus ovog divnog i jednostavnog kolača. Meni je baka spremala i sećam se kako su se moji roditelji šalili da prstima buši testo da bi višnje ušle ravnomerno :D. Danas sam ja po tom receptu napravila kolač sa višnjama za moju porodicu.Moj dragi i ja smo se zbog mirisa koji se širio po kući mislima vratili u detinjstvo a sigurna sam da sam svojoj deci omogućala nastajanje uspomena koje će i njih vratiti baš u ovaj period :D. Ovo je ona vrsta kolača koja se sprema po starom tradicionalnom receptu a zapravo nikada ne zastareva :).
SASTOJCI :
Mera je za manji pleh 28 x 18 cm,
3 jaja,
3oo gr brašna,
25o ml jogurta,
3 kašike ulja,

15o gr šećera,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
3oo gr očišćenih višanja,
šećer u prahu za posipanje.
PRIPREMA :
Jaja žicom ulupajte. Dodajte šećer, vanilin šećer, ulje i jogurt pa promešajte žicom. Na kraju dodajte brašno u koje ste umešali prašak za pecivo. Mešajte dok ne nestanu grudvice. Dok pripremate testo zagrejte rernu na 2oo C. Izlijte testo u podmazan pleh (ja koristim pek papir)  pa lagano spuštajte oceđene višnje bez nekog preteranog reda.
Ne gurajte ih u testo jer će pasti same prilikom pečenja. Kolač pecite od 2o do 3o minuta, čačkalicom proverite da li je gotov. Pospite po toplom kolaču šećer u prahu. Sačekajte da se malo prohladi pa ga isecite na kocke i poslužite.
Pogledajte video uputstvo za ovaj kolač urađen u saradnji sa Mogu ja to sama.


Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na MAFINI SA MALINAMA I BELOM ČOKOLADOM.

UŠTIPCI OD TIKVICA

Proleće je vreme kada priroda cveta i buja i kada je trpeza puna voća i povrća. U ovom periodu se vitaminiziramo jer konzumiramo darove majke prirode :D. Jedna od omiljenih zdravih stavri su nam tikvice i kao što sam već u nekom tekstu rekla spremam ih na razne načine. Uštipci od tikvica su nam favorit. Brzo se spreme a za njih ne treba kuvarsko umeće jer se ne mese već se testo samo zbućka. Dakle, ako do sada niste imali priliku da ih probate bacite se na posao što pre jer ćete u kratkom vremenskom roku dobiti ukusno predjelo ili dodatak ručku :).
SASTOJCI :
2 veće tikvice,
2 jaja,
1 mladi crni luk,

oko 25o gr brašna,
so po ukusu,
ulje za prženje.
PRIPREMA :
Tikvice oljuštite i izrendajte na krupnije rende. Mladi crni luk sitno iseckajte, i zeleni deo obavezno. Dodajte dva jaja i sve lepo promešajte. Posolite po ukusu i dodajte brašno. Testo treba da bude gušće od onog za palačinke a ređe od testa za hleb. Mešajte polako sve dok ne nestanu grudvice.
U dublju šerpu stavite čašu ulja i zagrejte. Pre prženja smanjite temperaturu na srednje. Kašikom spuštajte uštipke i pržite dok ne porumene sa obe strane. Uštipke od tikvica poslužite same ili uz neki namaz.
Pogledajte i video recept!


Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! KLIK na BRZI UŠTIPCI.

четвртак, 19. јун 2014.

KUPUS ČORBA (posna)

Kupus kao salatu obožavam ali moram priznati da do skoro nisam ni mogla okusim kuvani kupus. Od detinjstva sam preskakala ručak kada je na meniju čorba od kupusa ili tzv slatki kupus. Ali kada sam ja postala majka i kada sam iscrpela skoro sve ideje za kuvana jela morala sam da se oprobam u spremanju ove čorbe. Iako sam ljubitelj mesa prvi put ga nisam stavila i od tada ga samo tako i kuvam. S obzirom da vodim blog za hranu to sve treba degustirati pa se često prejedem i nekad se zaista zasitim testa i slatkiša a ova čorba je odlična za čišćenje organizma i puna je vitamina pa je zdravo pojesti tanjir ili dva ove čorbe s vremena na vreme. Sećam se još iz detinjstva  neprijatnog mirisa prilikom kuvanja kupusa ali kada se priprema na ovaj način kuća lepo miriše na čorbicu. Moja mlađa ćerka je upravo poručkala dve činije ove čorbe i konstatovala da joj je omijena a ima samo 4 godinice :D.
SASTOJCI :
1 glavica crnog luka,
1 praziluk,
1 veća šargarepa,
2 čena belog luka,
1 kg kupusa svežeg,

1 kocka supe od povrća,
1 kašičica origana,
2 kašike maslinovog ulja,
1 L soka od paradajza (domaćeg ili kupovnog),
2 L vode,
so po ukusu. 
PRIPREMA :
Crni luk i praziluk sitno iseckati pa staviti u šerpu da se dinsta. Preliti maslinovim uljem i sa pola čaše vode pa dinstati 5 minuta.
Beli luk iseckati, šargarepu očistiti i izrendati pa ubaciti u šerpu sa lukom i preliti sa čašom vode. Dodati kocku supe u kašičicu origana i dinstati još 5 minuta. 
Kupus sitno iseckati i ubaciti u šerpu. Naliti sa paradajz sokom i 2 L vode. 

 Smanjiti temperaturu na šporetu na pola i kuvati još oko 1h. Pred kraj posoliti po ukusu.
Ovoj kupus čorbu nije potrebna  zaprška, lepa i ukusna i zdrava takva kakva jeste :).
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PARADAJZ ČORBA SA ŠAMPINJONIMA.

MAFINI SA MALINAMA I BELOM ČOKOLADOM

Sigurno vam se desilo da nemate puno vremena za pripremu kolača a jede vam se nešto slatko. Meni se dešava često i to uglavnom kada očekujem goste. Zato su maffini sjajna poslastica koju uglavnom svi vole. Gotovi su za svega pola sata a mogu se pripemati na razne načine i sa raznim sastojcima. Danas sam se odlučila za maline jer im je sezona a ova kombinacija ukusa je slatko kiselkasta pa se možete i zasladiti i osvežiti :D.
SASTOJCI :
2 jaja,
2oo gr brašna,
1oo gr šećera,
2oo ml jogurta,

2 kašike ulja,
1 vanilin šećer,
pola praška za pecivo,
1oo gr bele čokolade,
15o gr malina svežih ili zamrznutih.
 PRIPEMA :
Jaja umutiti žicom pa dodati jogurt, ulje, šećer i vanilin šećer. U brašno umešati prašak za pecivo pa varjačom sjediniti sve sastojke za testo. Belu čokoladu iseckati i umešati u testo.
Modle na mafine obložiti papirnim korpicama ili ih lepo podmazati uljem i posuti brašnom. Puniti korpice testom, od ove mere se dobije tačno 12 mafina. 
 Ređati na vrh po 3 maline i lagano vrhom noža ugurati u testo. 
Dok pripemate mafine zagrejte rernu na 2oo C. Pecite mafine oko 2o minuta. Kada ih izvadite iz rerne sačekajte bar 15 minuta pre vađenja iz kalupa. Pospite ih šećerom u prahu ako želite i poslužite.

Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na MAFINI SA ČOKOLADOM.



PANCEROTICE SA ZDENKA SIROM I PEČENICOM

Za one koji su ljutelji testa kao i ja sam pripremila recept za ukusne zalogajčiće :). Super su za dečije rođendane a i kada vam dođe društvo uz pivce :D. Pancerotice sa zdenkom su meke i sočne i verujem da ćete ih obožavati. Testo je već provereno, sećate se mojih kiflica, a punjenje je ukusno i malo drugačije :).
SASTOJCI :
Za testo :
500 g brašna,
1 jaje,
250 ml mleka,
50 ml ulja,
2 kaišičice soli,

1 kašičica šećera,
1 kockica kvasca,
Za fil :
pakovanje zdenka sira,
2oo gr pečenice.
I još po želji :
pavlaka za premaz,
trapist za posipanje.
 PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Staviti testo na toplo mesto da bi se diglo od 45 minuta do 1h.
Izvaditi testo na pobrašnjenu površinu i rastanjiti ga oklagijom debljene oko pola cm. Vaditi krugove modlom za školjkice a ako nemate tu modlu možete to uraditi čašom običnom. 
Na sredinu svakog kruga stavljati iseckan zdenka sir i iseckanu pečenicu. Postupak ponovajati dok se sav materijal i testo ne utroše. Preklapati pancerotice modlom ili viljuškom. 
Ređati ih u pleh a za to vreme zagrejati rernu na 2oo C. Peći pancerotice od 2o do 3o minuta, zavisi od vaše rerne. Kada su pečene možete ih premazati pavlakom i posuti rendanim trapistom :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PUŽIĆI SA SIROM.

среда, 18. јун 2014.

PITA OD GRIZA I TIKVICA

Sezona tikvica je počela i ja se tome posebno radujem :D. Volimo ih u svakom obliku i pripremam ih na razne načine. Sa tikvicama mogu da se naprave zaista odlični specijaliteti a jedan od njih je svakako ova divna i preukusna pita :). Tikvice sam inače dobila direktno iz bašte mog svekra pa je užitak još veći :D. Za pripremu pite od tikvica vam ne treba puno vremena a ni kuvarsko umeće! Za tili čas ćete dobiti ukusnu večeru, doručak ili predjelo. Spremila sam je juče za večeru i ostalo nam je i za doručak i mogu vam reći da je odlična hladna uz jogurt :D.
SASTOJCI :
4 jaja,
3oo gr griza,
2 kašike pavlake,
5oo gr tikvica,
15o gr suvog mesa,

15o gr trapista ili starog kravljeg sira,
2 struka mladog crnog luka,
1oo ml ulja,
1 prašak za pecivo,
so po ukusu,
susam za posipanje po želji.
 PRIPREMA :
Jaja penasto umutiti žicom (nije vam potreban mikser) pa dodati ulje i pavlaku. Mladi luk sitno iseckati i takođe i suvo meso (može i slaninica) i trapist pa sve ubaciti u smesu sa jajima. Tikvice oljuštiti i izrendati pa i njih umešati u testo.
Nije ih potrebno cediti :). U griz umešati prašak za pecivo pa varjačom sjediniti sve sastojke. Posoliti po ukusu, 2~3 kašičice. U pleh obložen pek papirom ili podmazan izliti smesu za pitu pa posuti susamom. 
Peći na 2oo C  pitu od tikvica dok lepo ne porumeni, oko 3o minuta. Ako je pečete u dubljem plehu kao ja trebaće vam malo više vremena, čačkalicom proveravajte da li je gotova. 
Sačekajte da se pita dobro prohladi da se ne bi krunila dok je sečete :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZELJANICA BEZ KORA.