субота, 28. март 2015.

NUGAT PLAZMA TORTA

Nugat, pa još sa plazma keksom, može li savršenija kombinacija?! Za ljubitelje nugat čokolade, a i za prave sladokusce ovo je idealan recept. Zamislite hrskavo kremasti osećaj u ustima koji svakim zalogajom pruža eksploziju ukusa. Meni već ide voda na usta. Jedva sam čekala da se domognem malo slobodnog vremena i da ubacim ovu tortu na blog. Ima ih još nekoliko na čekanju, ali ova je bila prioritet. Videćete i zašto :).
SASTOJCI :
Za kore :
12 belanaca,
3oog šećera,
24og proprženih mlevenih lešnika,
3 kašike mlevenog plazma keksa,
3 kašike brašna.
Za fil :
12 žumanaca,
15og šećera,
9oo ml mleka,
1 puding od vanile,
2 kašike brašna,
15og nugat milka čokolade,
25og maslaca.
I još :
plazma keks u komadu,
čokoladni šlag za dekoraciju po želji.

PRIPREMA :
Četiri belanca penasto umutiti sa 1oog šećera.
Tome dodati kašiku brašna i kašiku mlevenog plazma keksa.
Umešati špatulom i na kraju dodati 8og mlevenih lešnika. 
Kalup, veličine 32 cm, obložite pek papirom i izlijte smesu za koru.
Koru peći na 18o C oko dvadesetak minuta.
Postupak ponoviti i za ostale dve kore.
U mleku ukuvati razmućena žumanca, puding, brašno i šećer.
Kuvati na pari dok se ne zgusne.
Ako vam se čini da fil niije dovoljno sladak dodajte još šećera po ukusu.
Ostaviti fil da se ohladi pa ga mikserom sjediniti sa maslacem koji je stajao na sobnoj temperaturi.
Fil podeliti na dva dela i to tako što ćete za čokoladni fil izdvojiti više, oko dve trećine.
U jedan dodati rastopljenu nugat čokoladu.
Drugi, manji, deo, ostaje žut.
Na prvu koru rasporediti malo više od trećine čoko fila.
Preko staviti drugu koru i premazati je sa čokoladnm filom (ostavite malo da poslednju koru).
Preko čokoladnog fila premažite žuti fil, pa preko njega stavite poslednju koru.
Poslednju koru premažite ostatkom čokoladnog fila i preko njega poređajte plazma keks koji ste prethodno umakali u čokoladno mleko.
Tortu obložite šlagom sa ukusom čokolade i pospite mlevenim lešnicima.
Najbolje je ostaviti je preko noći da odstoji da bi se lepo stegla.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PARISKA TORTA.

MAKARONE SA MLEVENIM MESOM ZAPEČENE U RERNI

Makarone su brz, izdašan i svakako ukusni obrok koji možete kombinavati sa omiljenim namirnicama. Ja sam ovog puta opredelila za mleveno meso i sos od pavlake. Imali smo ručak za dva dana a posla oko spremanja minimum. Kada se vratite sa posla verujem da nemate baš veliku žalju da svoje slobodno vreme provedete pored šporeta i zato su brza, ukusna jela uvek dobar izbor. Tako su svi srećni i zadovoljni, vi što možete da odmorite i vaši ukućani što imaju domaći obrok na stolu. Za makarone sa mlevenim mesom vam ne treba više od sat vremena, tako da i ako vam se najave gosti da su krenuli možete ih obradovati ovim gurmanlukom :). 
SASTOJCI :
5oog makarona,
5oog mlevenog mesa,
4oog šampinjona,
1 veći praziluk ili crni luk (možete koristiti i mladi luk),
so po ukusu,
biber ili origano po želji.
Za preliv :
5oo ml neutralne pavlake za kuvanje,
18o ml kisele pavlake,
1oog trapista ili nekog drugog tvrdog sira za rendanje.

PRIPREMA :
Stavite vodu za makarone da provri.
Za to vreme pripremite nadev.
U šerpicu nalijte ulja samo na dno (ne preterujte da vam jelo ne bi bio masno, meso ionako pušta masnoću).
Praziluk sitno iseckajte i dinastajte ga dok ne omekša postepeno dodavajući po malo vode.
Dodajte mleveno meso i dinstajte još pet minuta.
Šampinjone iseckajte na listiće i dodajte mesu.
Dinstajte dok voda od pečurki ne ispari. 
Posolite i dodajte začin po želji.
Ako vam je voda provrila ubacite makarone i kuvajte dok ne omekšaju (oko desetak minuta).
Procedite i polovinu rasporedite na dno vatrostalne posude.
Preko makarona stavite mleveno meso, pa preko njega ostatak skuvanih makarona.
U šerpici u kojoj ste dinstali nadev skuvajte neutralnu pavlaku pomešanu sa kiselom.
Mešajte dok ne provri, pa sklonite sa šporeta.
Sos prelijte preko makarona i ubacite da se peče na 2oo C oko 2o minuta.
Posle 2o minuta izvadite iz rerne i pospite rendani trapist.
Vratite makarone u rernu da se zapeku dok se sir ne rastopi.
Makarone sa mlevenim mesom poslužite uz omiljenu salatu. 
Ako niste ljubitelj pavlake možete je zameniti kečapom. 
A svakako ako vam ostane i za sutradan pre služenja možete preliti kečapom i origanom, isprobano, savršeno. 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILAV SA PILETINOM.

HOT DOG ŠTAPIĆI

Koliko puta vam se desilo da ne znate šta za večeru? Ako imate veliku porodicu domaće pecivo je najbolji izbor. Em je ukusno, em je sveže, em lepšeg nema. Ako volite hot dog i štapiće sa slanim prelivom probajte ovu divnoću. Hot dog štapići su nastali kada sam se prošle nedelje spremala za put u Mađarsku. Pravila sam kiflice i hot dog pitice pa mi ostalo materijala (testa i viršli) i tako sam došla na ideju da napravim hot dog štapiće. Super su za doručak, večeru, za posao i deci za školu. 
SASTOJCI :
Za testo :
5oo g mekog brašna,
3oo ml mleka,
1oo ml ulja,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
1 kockica kvasca (4og),
2 manja pakovanja woody viršli (6 komada) ili nekih drugih većih viršli.
Za preliv :
1 puna kašika brašna,
 3 kašičice soli,
2~3 kašike vode. 

PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Ako je testo retko dodajte još malo brašna ili ako je čvrsto dodajte mleko.
Testo prekrijte krpom i ostavite da naraste oko 45 minuta.
Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 12 lotpica.
Viršle skuvajte i podelite na pola po dužini.
Svaku lopticu razvucite oklagijom u oblik valjka.
Na sredinu stavite po polovinu višrle i zarolajate u oblik štapića.
Viršle možete premazati senfom, kečapom ili pavlakom po želji.
Štapiće poređajte u pleh obložen pek papirom.
Zagrejte rernu na 2oo C i ubacite štapiće da se peku.
Pet minuta pred kraj napravite slani preliv od brašna, soli i vode.
Preliv treba da bude dovoljno gust da ravnomerno curi sa kašike.
Poprskajte štapiće i vratite ih u rernu na još pet minuta.
Vreme pečenja zavisi od vaše rerne, recimo nekih 25 minuta.
Hot dog štapiće poslužite uz jogurt.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na LANGOŠ.

среда, 18. март 2015.

LANGOŠ

Langoš je mađarski tradicionalni specijalitet koji se sprema i po Vojvodini. Izgledom podseća na naše mekike ali je ukus lepši, bar meni. Razlika je u tome što se testo za langoš razvlači tanje i preko njega ide preliv od pavlake i belog luka i narendanog kačkavalja. Takođe, testo za langoš mora biti mekše nego za mekike, skoro da se lepi za prste. Langoši se služe u banji Morahalom, kod Segedina. Ako niste imali prilike da je posetite, toplo preporučujem. Banja Morahalom ima termalnu vodu temperature oko 39 C i pored bazena raznih veličina za sve uzraste nudi i raznolike zabavne sadržaje. Ako se uputite, obavezno probajte langoš :D. Do tada ga možete spremiti sami i uživati u divnom pecivu kod kuće. 
SASTOJCI :
1 kg brašna,
5oo ml jogurta,
3oo ml mlake vode,
1 kockica kvasca,
1 jaje,
kašičica soli,
2~3 kašike šljivovice (da ne bi upili ulje).
Za prženje 1L ulja.
Za premaz :
pavlaka,
nekoliko čena belog luka (po želji),
rendani kačkavalj (trapist, edamer...).

PRIPREMA :
Prosejati brašno, posoliti, i napraviti udubljenje.
Ubaciti mlaku vodu u kojoj je razmućen kvasac. 
Dodati i jogurt i varjačom mutiti.
Pri kraju dodati jaje i šljivovicu.
Još malo mutiti, pa ostaviti na toplom da naraste oko sat vremena.
Na pobrašnjenoj radnoj površini vaditi kašikom po deo testa (po dve pune kašike odprilike). 
Brašnjavim rukama razvalčiti testo u oblik mekike. Možete pripremiti činiju vode i mokrim rukama razvlačiti testo tako što pre svakog langoša umočite ruke. Radite kako vam je lakše.
Bitno je da testo bude meko i što tanje.
Langoše peći u zagrejanom, dubokom ulju po dva tri minuta sa obe strane.
Vaditi na kuhinjske ubruse i ostaviti ih da se ocede.
Premazati ih pavlakom u koju ste dodali rendani beli luk.
Na kraju pospite kačkavaljem i poslužite.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KIFLICE SA JOGURTOM, SMAZALICE.



KIFLICE SA PIVOM

Meke, mirisne, ukusne kiflice sa pivom, idealne kada se društvo okupi uz pivce ili jogurt :D. Za ljubitelje piva, a i za one koji žele da probaju nešto novo i interesantno. Pripremaju se isto kao i većina kiflica, a kada ih stavite u rernu njihov miris prosto mami. 
SASTOJCI :
5oog brašna,
1oog integralnog brašna,
3oo ml piva,
1oo ml ulja,
kašičica soli,
1 kockica kvasca (4og),
1 kašičica šećera.

PRIPREMA :
Promešati pivo i ulje. Dodati kvasac, kašičicu brašna i kašičicu šećera.
Promešati belo sa integralnim brašno i dodati so.
Dodati tečne sastojke i umesiti glatko testo.
Ako volite, u testo možete dodati kašiku lanenog semena i semenke suncokreta.
Nauljiti vanglu i ostaviti jufku da naraste, oko pola sata.
Izvaditi testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 1o jufkica.
Svaku oklagijom rastanjiti  u oblik valjka.
Urolati u oblik kifle i poređati ih u pleh obložen pek papirom.
Ostaviti ih još 15 minuta, taman dok se rerna zagreje. 
Zaseći ih oštrim nožem na tri mesta i po želji posuti susamom.
Peći na 2oo C dok ne porumene.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na KIFLICE SA SIROM.

PILAV SA PILETINOM

Pilav je jednostavno, divno jelo od riže, koje je šteta ne znati napraviti. Sprema se brzo i skoro svi uživaju u njemu. Ono što je bitno kod pripreme pilava je razmera vode u odnosu na pirinač. Ja uvek koristim šolju, pa tako kada stavim šolju pirinča dodam tri šolje vode. To je optimalna razmera da bi pirinač na kraju izgledao primamljivo i da bi imao onaj dobro poznati sjaj. Pilav je najlepši sa piletinom, ali ako postite možete dodati povrće po želji. Kombinacija je bezbroj. Možete dodati seckanu šargarepu, kuvanu blitvu ili spanać, kockice krompira koji ja uvek stavim u pilav, ma šta god volite. Istražujte kombinacije, pronađite svoj ukus :).

SASTOJCI :
1 šolja pirinča,
1 praziluk,
1 šargarepa,
1 veći krompir,
pileći bataci ili belo meso,
peršunov list po želji,
so,
biber,
1 kockica supe. 

PRIPREMA :
Pirinač dobro operite kroz nekoliko voda. 
Praziluk sitno iseckajte i stavite u šerpu da se dinsta na malo ulja.
Šargarepu izrendajte i dodajte praziluku posle 5 minuta dinstanja.
Nalijte pola šolje vode i dodajte kockicu supe. 
Dodajte peršun ako volite i biber. 
Ja najčešće od začina koristim origano. On svakom jelu daje poseban šmek. 
Krompir iseckajte na kockice i ubacite u šerpu. 
Neka se povrće krčka oko desetak minuta.
Ako koristite batake samo ih lepo operite i ubacite u šerpu sa povrćem.
Stavite onoliko meso koliko ima članova domaćinstva. Nama je dosta 5oog. 
Ako koristite belo meso, prvo ga iseckajte, pa ga onda dinstajte sa povrćem. 
Ja sam iskoristila ostatke piletine od pečenog pileta :). Dobar način da se potroši sttari ručak.
Na kraju dodajte pirinač i nalijte sa tri šolje vode.
Smanjite temperaturu na šporetu i ostavite da se krčka dok ne proključa. Naravno, s vremena na vreme promešajte. 
Kada proključa prebacite ga u vatrostalnu činiju ili tepsiju i zapecite pilav u rerni zagrejanoj na 2oo C dok ne dobije lepu zlatnu boju. Mojoj rerni je trebalo oko 3o minuta.
Kada izvadite iz rerne, u pilavu treba da bude malo tečnosti jer će kada se prohladi, posle desetak minuta, biti taman onako lep i sočan. 
Pilav poslužite uz kupus salatu ili paradjz, ili cveklu, šta ko voli :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA PIRINČEM I PRAZILUKOM.


четвртак, 12. март 2015.

ČOKOLADNA SALAMA OD PLAZMA KEKSA

Čokoladna salama je izuzetno fini kolač. Iako je priprema prilično jednostavna mislim da ne postoji neko ko je ne voli. Postoji dosta varijanti, sa keksom, orasima, bademima, želeom itd, a ja sam opredelila za plazmu keks. Jer, plazmi se ne može odoleti :D. Neću vas daviti više, jedva čekam da sa vama podelim recept :). 
SASTOJCI :
2 jaja,
25og šećera,
1 vanilin šećer,
1oog čokolade,
3oog mlevenog plazma keksa,
1o komada cele plazme. 
Šećer u prahu.

PRIPREMA :
Jaja penasto umutiti sa šećerom i vanilin šećerom, oko minut.
Kuvati  na pari oko  7 minuta uz neprestano mešanje, pa dodati čokoladu.
Skloniti sa šporeta i mešati dok se čokolada ne istopi.
Dodati melveni keks i izmešati.
Plazmu izlomiti i ubaciti u smesu.
Sve lepo izmešati. 
Na providnu foliju prebaciti pola smese i mokrim rukama oblikovati valjak.
Preklopiti foliju i još malo izvaljati da oblik bude kao salama.
Postupak ponoviti i sa drugim delom smese.
Držati u frižideru nekoliko sati a pre šečenja je poželjno da odstoji u zamrzivaču pola sata.
Kada je izvadite iz folije uvaljajte je u šećer u prahu pa secite.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PLAZMA ROLAT SA EURO KREMOM.

KIFLICE SA JOGURTOM~SMAZALICE

Smazalice su sjajno, ukusno pecivo, idealno za one dane kada nemate ideju šta za večeru. Po mom iskustvu ih vole i deca i odrasli i svi im se raduju. Ovo nisu klasične kiflice, a nisu ni kupus kifle, mada ukusom podsećaju. Lepe su i tople i hladne, i ostaju meke i sutradan. Naziv su dobile jer se brzo smažu pa ako ste ljutelj domaćih finih peciva ili vam dolaze gosti, odmah napravite duplu meru :). To preporučujem za sve što vredi, mada se ja trudim da sa vama podelim zaista dobre recepte :D.
Ovo je jedan od boljih recepata za kiflice, videćete :). 
SASTOJCI :
Za testo :
5oog brašna,
2oo ml jogurta,
1oo ml mleka,
pola kockice kvasca (kockica od 4og),
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera,
1 jaje.
Za fil :
1oog margarina ili putera,
2 žumanceta,
1oo ml kisele pavlake,
2oog šunke,
2oog trapista.
Belanca za premaz.

PRIPREMA :
Brašno prosejite u vanglu i dodajte sve sastojke. 
Kvasac samo izmrvite u brašno.
Umesite glatko testo i ostavite ga pokrivenog krpom da odstoji oko 45 minuta.
Žumanca, margarin prethodno izvađen iz frižidera i omekšao i pavlaku umutite mikserom.
Testo izvadite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na dva dela.
Prvu jufku rastanjite oklagijom u pravougaonik i premažite ga sa pola fila od žumanaca.
Na jednu polovinu poređajte pola šunke i trapista.
Urolajte u rolat i isecite na rolatiće. 
Veličina je proizvoljna, možete seći duže ili kraće kiflice.
Najbolje je da uradite sekačem za picu, a ako ga nemate iskoristite neki oštri nož. 
Postupak ponovite i sa preostalim testom i sastojcima.
Prebacite smazalice u pleh obložen pek papirom.
Premažite ih razmućenim belancima. Po želji pospite susam, lan ili kim.
Zagrejte rernu na 2oo C i pecite kiflice dok ne porumene. 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KUPUS KIFLIICE.

среда, 11. март 2015.

LENJA PITA SA VIŠNJAMA

Ako me neki desert podseća na detinjstvo, onda je to lenja pita. Volim tu kiselkasto slatku kombinaciju i prhko testo koje se mrvi pri svakom zalogaju. Volim nalet slasti koja obuzima čitavo telo. Recepata za lenju pitu je bezbroj i svako ima nešto svoje. Ni ja nisam mogla da se odlučim koju ću varijantu praviti, ali jedan recept je pobedio. To je recept za brzu varijantu lenje pite. Zašto baš taj? Pa recimo da sam i ja, kao i većina vas, zaposlena i često nemam puno vremena za kuvanje pa se uvek opredelim za nešto na brzaka. To ne znači da su te đakonije manje ukusne, šta više, ova lenja pita je toliko dobra da sam odlučiila da zaboravim na ostale recepte :). Dakle, ako ste za parče, ili dva tri :D, fine lenje pite, zasucite rukave i uživajte :).

SASTOJCI :
Za testo :
Za testo :
2 jaja,
15og margarina (ja sam koristila margarin sa ukusom vanile),
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
5oog brašna,
25og šećera,
5 kašika mleka,
1 narendana korica narandže ili limuna.
Za fil :
7oog višanja bez koštica,
5 kašika šećera,
1 vanilin šećer,
2~3 kašike griza.

PRIPREMA :
U brašno umešati prašak za pecivo i dodati šećer i vanilin šećer.
Margarin izdrobiti ili iseckati.
Dodati jaja i mleko.
Izrendajte koricu narandže i iseckajte čokoladu pa dodajte u posudu sa brašnom. 
Zamesiti glatko testo.
U početku će vam biti potrebno malo više snage ali posle 5 minuta gnječenja i mešenja će postati lakše.
Ovo testo je odlično za trošenje negativne energije :D. 
Podelite testo na dva dela.
Jedan deo rastanjite i postavite na dno posude za pečenje. 
Što se tiče veličine pleha to je proizvoljno. Ako želite deblje testo koristite manji pleh i obrnuto. 
Višnje ocedite i pomešajte ih sa šećerom i vanilin šećerom.
Preko kore rasporedite višnje i ravnomerno pospite griz po njima. 
Drugi deo testa rastanjite oklagijom i preklopite višnje.
Lenju pitu pecite u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta ili dok ne porumeni.
Pre služenja pospite po piti šećer u prahu.
Prijatno!



Ne proputite i ovaj recept! Klik na LENJA PITA SA JABUKAMA.

RAFAELO KUGLICE

Rafaelo kuglice, za ljutelje kokosa, imaju rajski ukus. Nisam ih skoro pravila pa sam rešila da obradujem svoj stomak i vas koji na mom blogu pronalazite inspiraciju :D. Ne treba vam puno vremena, a ni puno novaca, da bi uživali u ukusnim kolačićima. Od ove količine se dobije lep broj kuglica. Možete praviti veće ili manje, proizvoljno je, i od toga zavisi koliko kuglica ćete dobiti. Ipak, ako vam dolaze gosti koji takođe uživaju u ovom božanstevnom ukusu, napravite duplu meru, neće se baciti :D. 
SASTOJCI :
2oo ml vode, 
5oog mleka u prahu,
5oog šećera,
25og margarina ili maslaca,
4oog kokosa,
1oog lešnika.

PRIPREMA :
Vodu staviti u šerpicu da provri, pa dodati šećer i margarin.
Mešati sve dok se margarin ne istopi. 
Skloniti sa šporeta i dodati mleko u prahu i 25og kokosa (izdvojite od onih 4oog).
Mešati dok se ne razbiju grudvice.
Ostaviti smesu za kuglice da se skroz ohladi.
Ako ste kupili sirovi lešnik ispecite ga pre pravljenja kuglica.
Rukama oblikujte loptice u koje ste prethodno stavili po jedan lešnik u sredinu.
Uvaljajte kuglice u preostali kokos.
Ostavite ih par sati u frižideru da se stegnu i ohlade.
Prijatno!




Ne propustite i ovaj recept! Klik na BANANA KUGLICE.

уторак, 10. март 2015.

POSNA ŠPANSKA PITA

Posna španska pita je ukusno i brzo pecivo. Možete je spremiti za doručak ili večeru a dobro prolazi i kao slavsko predjelo. Čak iako ne postite, a u kući nemate jaja, možete je spremiti i uživati u divnom kukuruznom pecivu. Ovih dana sam u fazonu posnih đakonija zbog uskršnjeg posta. Dakle, ako postite i nemate ideju šta za večeru evo predloga :D. Od ove smese možete napraviti i slane mafine. 

SASTOJCI :
Odnosi se na šoljice za kafu.
3 šoljice brašna,
3 šoljice kukuruznog brašna,
3 šoljice kisele vode,
3 šoljice ulja,
kašičica soli,
1 prašak za pecivo,
3 kisela krastavčića,
2 crvene kisele paprike, 
nekoliko maslina po želji,
rendana šargarepa po želji. 

PRIPREMA :
Sve suve sastojke izmešati.
Dodati ulje i kiselu vodu i špatulom sjediniti.
Krastavčiće i papriku sitno iseckati pa dodati u testo.
Ako želite dodajte i masline iseckane i rendanu svežu šargarepu.
Možete dodati i 2oog biljnog sira, biće ukusnija.
Obložite pleh pek papirom ili ga nauljite i izručite testo za špansku pitu.
Pecite u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta ili dok lepo ne porumeni.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA PROJA.

POSNI SLANI RAFAELO

I za vreme posta se možete častiti finim, ukusnim zalogajčićima. Baš takve su ove slane rafaelo kuglice. Kao i većina đakonija na mom blogu, ni one se ne prave teško i gotove su za čas. Mogu se valjati u iseckan peršun, iseckane lešnike ili kikiriki. ili susam kao u ovom slučaju. Za šta god da se odlučite nećete pogrešiti :).
SASTOJCI :
1 kg krompira,
2oog posnog majoneza,
1 konzerva tunjevine,
so po ukusu,
biber ili neki drugi začin po želji.

PRIPREMA :
Krompir skuvajte u ljusci (tako će upiti manje vode).
Oljuštite ga i kada se prohladi propasirajte ga.
Dodajte majonez i oceđenu tunjevinu.
Sve lepo promešajte i posolite po ukusu.
Dodajte biber ili začin po želji.
Rukama oblikujte kuglice.
Susam kratko propržite da dobije zlatkastu boju.
Valjajte kuglice u susam. 
Ako želite šarene kuglice možete ih valjati u iseckan peršun, narendanu šargarepu, izrendan dimnjeni kačkavalj od soje i iseckane lešnike. 
Složite kuglice u papirne korpice ili na tacnu obloženu zelenom salatom.
Pre služenja bi trebale da odstoje u frižideru da se ohlade i stegnu.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNA PROJA.


POSNE KROFNE

Krofne, meke, vazdušaste, slatke i mirisne, su omiljena narodska poslastica. S obzirom da je vreme posta recept za krofne stiže u pravo  vreme :). Možete ih filovati džemom ili ih samo posuti šećerom ili šećerom u prahu jer su i tako savršene. Kada nam dolaze gosti zadovoljstvo mi je da ih poslužim krofnama, jer nema ko ih ne voli. Ako i vi spadate u grupu obožavaoca zasucite rukave i obradujte svoje najmilije :D.
SASTOJCI :
25o ml vode,
1oo ml ulja,
5 kašika šećera,
1 vanilin šećer po želji,
narendana korica limuna ili narandže po želji,
oko 7oog brašna,
1 kockica kvasca (4og).

PRIPREMA :
U toplu vodu dodati jednu kašiku šećera i kockicu kvasca. Promešati i ostvaiti da nabubri.
Brašno prosejati i dodati preostali šećer, vanilin šećer, koricu limuna i ulje.
Ubaciti i vodu sa kvascem pa zamesiti testo. 
Testo prekriti krpom i ostaviti da odstoji oko 1h.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjiti ga oklagijom debljine oko 1 cm.
Čašom vaditi krofne i ostaviti ih još pola sata tako da bi se udvostručile.
Pržite krofne na vrelom ulju sa obe strane i pre šluženja ih pospite šećerom u prahu.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na UŠTIPCI SA JABUKOM I CIMETOM.

POSNA PITA SA VIŠNJAMA

Pita sa višnjama je idealna kao posluženje za svaku priliku. Sočna i ukusna, prosto mami za parče više. Ne sprema se teško a nije ni skupa, posebno kada je sezona višanja. Već duže vreme mi se ručka i kad poislim na nju ide mi voda na usta :D. Čim sam ugrabila priliku zasukala sam rukave i napravila je. Kao što rekoh, brzo se pravi ali se brzo i poručka, posebno ako imate goste.

SASTOJCI :
8oog višanja bez koštice,
6oog šećera,
5oog kora za pitu,
1oog ulja,
4oo ml kisele vode,
1 šolja ulja. 

PRIPREMA :
Kiselu vodu i ulje dobro promešajte u jednoj posudi.
Izdvojite po tri kore za rolate.
Na prvu koru razmažite mešavinu ulja i kisele vode i pospite preko cele kore 2 kašike šećera.
Preko stavite drugu koru i ponovite postupak.
Na treću koru na jednu polovinu rasporedite deo višanja i pospite sa dve kašike šećera i dve kašike griza. Uvijte u rolat i porpskajte koru vodom i uljem.
Kada ste utrošili sve kore i višnje, rolate poređajte u podmazan pleh.
Pospite po malo šećera na svaki rolat da bi korica bila hrskava.
Pecite pite sa višnjama u zagrejanoj rerni na 2oo C dok ne porumene.
Kada ih izvadite iz rerne ostavite ih da se malo prohlade pa po njima pospite šećer u prahu.
Isecite ih i poslužite.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA JABUKAMA I CIMETOM.

среда, 04. март 2015.

PRHKA PITA SA JABUKAMA I CIMETOM

Kolači sa jabukama i cimetom definitvno zauzimaju posebno mesto u mom domu. Čini mi se da ih svi sladokusci vole. Ovo je jedna divna pita od prhkog testa koja se može svrstati u omiljene. Jabuke uglavnom imam izrendane u zamrzivaču, hvala mojoj svekrvi, i kada nam se prijede nešto slatko prhka pita sa jabukama i cimetom je odličan izbor. Ranije sam pravila prhka testa ali ovo je testo iskorišćeno od ostatka testa za domaći keks. Nisam znala kakav će ishod biti na kraju, samo se nadala da će biti pristojno za ručkanje. Moja nadanja su se ispunila. Šta više, mnogo je lepša i ukusnija od očekivanog. Jabuke su pustile sok i testo je dovoljno mrvičasto i meko. S obzirom da se u testu za keksiće nalazila čokolada, ova pita je obogaćena hrskavim komadičima čokolade. 
I evo, dok vam pišem, sladim se parčetom ove divnoće. 
Ova pita nije skupa, lako se pravi i izizetno je ukusna. Dovoljno razloga da je napravite posle čitanja ovog teksta? :D

SASTOJCI :
Za testo :
2 jaja,
15og margarina (ja sam koristila margarin sa ukusom vanile),
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
5oog brašna,
25og šećera,
5 kašika mleka,
1 narendana korica narandže,
5og sitno iseckane čokolade.
Za fil :
oko 5oog izrendanih jabuka,
2~3 kašičice cimeta,
1 čaša šećera (od 2oo ml),
1 vanilin šećer,
po želji  ako imate 5o~1oog suvog grožđa.

PRIPREMA :
U brašno umešati prašak za pecivo i dodati šećer i vanilin šećer.
Margarin izdrobiti ili iseckati.
Dodati jaja i mleko.
Izrendajte koricu narandže i iseckajte čokoladu pa dodajte u posudu sa brašnom. 
Zamesiti glatko testo.
U početku će vam biti potrebno malo više snage ali posle 5 minuta gnječenja i mešenja će postati lakše.
Ovo testo je odlično za trošenje negativne energije :D. 
Podelite testo na dva dela.
Jedan deo rastanjite i postavite na dno posude za pečenje. 
Što se tiče veličine pleha to je proizvoljno. Ako želite deblje testo koristite manji pleh i obrnuto. 
Jabuke, ako nisu izrendane, izrendajte i pomešajte sa šećerom, vanilinim šećerom i cimetom.
Na mrvici ulja prodinstajte. Jabuke će pustiti vodu pa nije potrebno dodavati neku tečnost.
Možete dodati suvo grožđe ako imate i ako ga volite. U svakom slučaju, lepo se slaže uz jabuke i cimet.
Kada voda ispari sklonite sa šporeta. 
Neka se fil malo prohladi.
Rasporedite ga preko testa.
Drugi deo testa rastannjite i prekrijte jabuke.
Izbockajte ga viljuškom.
Zagrejte rernu na 2oo C i pecite pitu dok lepo ne porumeni.
Mojoj rerni je trebalo 2o minuta. 
Pospite šećer u prahu preko pite pre služenja.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na LENJA PITA SA JABUKAMA.

PIZZA PITA

Pizza pita je ona vrsta đakonije koja osvaja na prvom zalogaju. Savršeno sočna i ukusna zauzima titulu omiljene večere ili doručka. Nije teška za pravljenje a pre služenja je možete i zamrznuti. Ništa joj neće faliti ako nekoliko dana provede u zavrzivaču. Šta više, po meni je tako još lepša jer je šečem na rolatiće pre pečenja. Na mom blogu već postoji recept za pica pitu koji je naravno drugačiji od ovog. Ovo je sočnija verzija koja se meni više dopada. Ako ste ljutelj ukusnih pita, preporučujem da probate :). 

SASTOJCI :
5oog kora za pitu,
3oo~35og praške šunke,
25og trapista,
kečap,
origano,
2 jaja,
5o ml ulja,
1 čaša pavlake (180ml).
Susam za posipanje.
PRIPREMA :
Kore podeliti na po tri. 
Umutiti jaja sa pavlakom i 5o ml ulja.
U tu smesu izendati na sitno trapist i lepo promešati. 
Prvu koru u tankom sloju premazati uljem.
Preko nje staviti drugu koru i takođe u tankom sloju je premazati nadevom od pavlake i jaja.
Preko toga staviti treću koru.
Nju u takom slaju premazati kečapom.
Posuti origanom (ne preterujte) i na jednu polovinu poređati listove šunke.
Uviti u rolat. 
Postupak ponavljati dok se kore i fil ne utroše. 
Premazati ostatkom fila od pavlake i posuti susamom.
Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta (mada to zavisi od jačine vaše rerne, proveravajte povremeno, gotova je kad lepo porumeni). 
Ako vam porodica nije velika i ne očujete goste pola pite možete zamrznuti i kada ne zante šta za doručak ili večeru iskoristite je  :). 
Ja uglavnom imam u zamrzivaču po kolut pite sa sirom, mesom i pica pite, pa kad mi dolaze gosti izvadim i za pola sata je na stolu. 
Ako vas zanima kako da od ove pite napravite pituljice tj ukusne zalogajčiće pogledajte uputstvo
Pica pitu poslužite uz čašu jogurta ili pavlaku.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na KROMPIRUŠA.


DOMAĆI KEKS

Domaći keks je hrskav i ukusan. Sama priprema ne iziskuje puno posla a najbolje od svega je što i decu možete uključiti u taj proces. Jeste da posle pravljenja keksa sa decom u kuhinji ostaje haos, ali vredi jer je vreme provedeno sa decom neprocenjivo :). 
Mi volimo da se igramo i istražujemo nove ukuse a volimo i interesantne oblike, pa sam pre par godina kupila modlice za keks. Ako vi nemate modle i obična čaša radi posao. Bitno je samo da pratite recept i uživanje je zagarntovano :D.
SASTOJCI :
2 jaja,
15og margarina (ja sam koristila margarin sa ukusom vanile),
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
5oog brašna,
25og šećera,
5 kašika mleka,
narendana korica narandže ili limuna,
5og sitno iseckane čokolade po želji. 
PRIPREMA :
U brašno umešati prašak za pecivo i dodati šećer i vanilin šećer.
Margarin izdrobiti ili iseckati.
Dodati jaja i mleko.
Izrendajte koricu narandže i iseckajte čokoladu pa dodajte u posudu sa brašnom. 
Zamesiti glatko testo.
U početku će vam biti teško i možda vam se učini da je potrebno još tečnosti ali budite uporni jer se na kraju sve lepo sjedini.
Ostavite testo oko 3o minuta u frižideru. 
Rastanjite testo debljine oko 5mm i modlama vadite oblike.
Ako nemate modlice upotrebite čašu.
Poređajte keksiće na pleh obložen pek papirom.
Zagrejte rernu na 2oo C i pecite keks oko 15 minuta.
Kada se prohladi postpite keks šećerom u pahu i poslužite ga.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na VANILICE.