Странице

петак, 28. фебруар 2014.

POHOVANE PALAČINKE SA PILETINOM

Pohovane palačinke sam prvi put probala u jednoj poznatoj Beogradskoj palačinkarnici i to je bilo davnoooo. Od pre nekoliko godina ih pripremam i sama u kućnoj radinosti. Uvek kada pečem pile zna se da ću sutradana spremati pohovane palačinke. To je postala tradicija kojoj se svi ukućani raduju :D. Inače, ja ne volim belo meso kada se ohladi a od pileta ostane dosta mesa pa je ovo savršen način da se iskoristi i tako od jednog pilenceta imam ručak za dva dana :). Priznajem, ima dosta posla i potrebno je malo više vremena za pripremu ali čim gricnete prvi zalogaj shvatićete da zaista vredi i da trud se isplati.
SASTOJCI :
palačinke od 5 do 8 komada 
( 1 jaje, 25o gr brašna, 25o ml mleka, 25o ml vode, 1oo ml ulja, so i šećer po kašičicu, na vrh noža soda bikarbona),
 ispečeno pileće meso sitno iseckano (koliko vam ostane od pileta, nama ostane oko 3oo, 4oo gr)
4oo gr šampinjona,
1 kisela pavlaka (18o gr) ili ajvar ili kečap,
origano ili neki drugi začin,
po želji 2oo gr kačkavalja, ja sam koristila biljni,
2,3 jaja za pohovanje,
1oo gr prezli,
ulje za prženje.
PRIPREMA :
Umutiti testo od sastojaka za palačinke i ostaviti da odstoji. Za to vreme pripremiti fil. Pečurke oprati i iseckati pa propržiti na malo margarina dok voda ne ispari. Dodati piletinu, pavlaku, origano i kačkavalj pa sve lepo promešati.
Neke palačinke sam pravila sa ajvarom umesto sa pavlakom za posebne goste koji ne vole mlečne proizvode :). Ispeći palačinke pa na svaku staviti po punu kašiku fila i umotati sa obe strane da budu čvrste.
  Jaja umutiti, prezle staviti u dublji tanjir pa umakati palačinke prvo u jaja pa u prezle. Pohovane palačinke pržiti dok ne porumene sa svih strana. Vaditi ih na sapvetu da upije višak masnoće. Služiti ih tople sa nekom lepom salaticom a mogu i hladne iseckane na komadiće kao predjelo :).
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA ŠAMPINJONIMA.


четвртак, 27. фебруар 2014.

PITA BEZ KORA SA PEČURKAMA I KUKURUZOM

Juče nam se ručkalo nešto sa šampinjonima a ja nisam imala baš puno vremena da pravim klasičnu pitu. Iskoristila sam testo koje inače koristim za carsku pitu i umesto šunke stavila pečurke i šećerac koji sam slučajno imala u zamrzivaču. Nisam znala kakva će biti ali sam nekako verovala da ova kombinacija ne može biti loša :). I bila sam u pravu, svima nam se jako dopala. Nisam mogla da dočekam da se pita pošteno prohladi pa sam probala i toplu i hladnu i ne znam koja varijanta je bolja :D.
SASTOJCI :
5 jaja,
1,5 šolja brašna,
1 prašak za pecivo,
400 gr šampinjona,
50 gr margarina,
1 iseckan praziluk,
5 kašika pavlake,
200 gr skuvanog kukuruza šećerca,
2 kašičice soli,
origano ili neko drugi suvi začin.
PRIPREMA :
Odvojiti belanca od žumanaca. Umutiti belanca pa dodati žumanca. Kukuruz prokuvati. Praziluk i šampinjone iseckati pa propržiti na maragarinu sa origanom dok voda ne ispari. Sve ubaciti u smesu sa jajima i promešati.
U brašno staviti prašak za pecivo i ubaciti u vanglu pa varjačom sve promešati da se sjedini i da se napravi lepo kompaktno testo bez grudvica. Posoliti i izliti u pleh obložen pek papirom. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta. 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA ŠAMPINJONIMA I PRAZILUKOM.


среда, 26. фебруар 2014.

PITA SA JABUKAMA I CIMETOM

U našoj kući se često oseti miris cimeta. To je jedan od začina koji rado koristim a najčešće ga kombinujem sa jabukama. Pita sa jabukama nam je omiljena. Kada nemam sveže jabuke ili kada me mrzi da ih rendam uvek ih imam u zamrzivaču jer mi to moja vredna sveki pripremi :). Juče nam se ručkalo nešto slatko a nisam imala ni čokoladu ni mnoge druge sastojke za neki komplikovaniji kolač pa sam se setila da imam jabuke i kore i naravno pitica je zamirisila kuću. Mi volimo sočnu pitu tako da je ja prelijem pri kraju pečenja, tako je jako ukusna i sočna :).

SASTOJCI :
Za pitu :
5oo gr kora za pitu, 
1 kg rendanih jabuka,
3 kesice cimeta,
3 kesice vanilinog šećera,
6 kašika šećera
Za preliv :
15o ml vode,
1 vanilin šećer,
3 kašike šećera
 PRIPREMA :
Na duplu koru staviti deo rendanih jabuka, kašiku šećera, 1/2 kesice cimeta i 1/2 kesice vanilin šećera, pa prekriti duplom korom.
Ponoviti postupak sa filom još jedanput.
Zaviti filovane kore u rolat.

Pite poređati u podmazan pleh, iseći ih na komade i peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta.
Skuvati vodu sa šećerom i vanilin šećerom.
Preliti pitu sa jabukama slatkom vodom 5 minuta pred kraj pečenja.
Prijatno! 
Ne propustite i ovaj recept! Klik na LENJA PITA SA JABUKAMA.


уторак, 25. фебруар 2014.

DOMAĆI HLEB

Kod nas u porodici se retko kad kupuje hleb. Ja ga mesim skoro svaki dan i trudim se bude topao kad mi dragi muž dođe sa posla :). Ne zahteva puno vremena a nama je lepši nego kupovni i volim kad mi kuća zamiriše na domaći hleb. Hleb sam počela da mesim pre nekoliko godina iz ekonomskih razloga sada ga mesim jer smo navikli i jer nam duže traje tj izdašniji je od kupovnog. Kad ga par dana ne pečem zbog obaveza i kad nam kuća zamiriše dečica se motaju oko rerne i čekaju da bude gotov da bi ga tako toplog ručkale. Nekad stavimo pavlaku ili sir u sredinu i to nam je slađe od pečenja :D. Šta god da spremam, kakav god specijalitet da pravim domaći hleb je neizostavan deo moje trpeze i savršeno se slaže uz svako jelo. Pravim ga u raznim oblicima a ovo je jedna od verzija i nadam se da će vam se dopasti :).
SASTOJCI :
8oo gr brašna
oko 5oo ml mlake vode
1 sveži kvasac
2 kašičice soli
1 kašičica šećera
 PRIPREMA :

U vanglu staviti brašno i so pa promešati. Izmrviti kvasac direktno u testo pa preko njega staviti šećer i mlaku vodu i umesiti lepo mekše testo. Ako vam je testo retko dodajte još malo brašna po potrebi a ako je tvrdo dodajte još malo vode. Testo za hleb treba da se odvaja od zidova vangle i da se ne lepi za prste. Prekriti testo čistom krpom i ostaviti na toplom mestu da nadođe oko 1h (može i kraće, zavisi gde stoji). Testo izvaditi na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na 4 dela.
Prva dva dela razviti i iseći kao za kiflice i uviti u kiflice pa staviti uz ivicu uljem premazanog pleha. Druga dva dela testa podeliti na po još dva i svaki razviti pa uviti u rolat. Iseči na nekoliko delova i ređati na sredinu pleha uspravno ili vodoravno (zavisi koliko vam je pleh). Ostaviti da odstoji još 2o minuta da nadođe i da se spoje kiflice pa staviti u zagrejanu rernu da se peče na 2oo C oko 2o, 25 minuta. Hleb je gotov kad porumeni i kad se uhvati lepa korica. Kad se izvadi iz rerne prekrije se krpom par minuta pa se posluži uz ručak :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆA PRIZRENSKA PITA.



понедељак, 24. фебруар 2014.

PICA KIFLICE

Kada nam dolaze drugari ili rodbina neizostavan deo su kiflice! Kada je neko veće okupljanje u pitanju kao što su rođendani i razna slavlja onda se u posluženju nađe i nekoliko vrsti kiflica tj kiflice sa različitim punjenjem. Iako je testo za sve moje slane kiflice isto ipak se sve razlikuju jer im se unutrašnji sastav razlikuje. Tako je moja svečana trpeza bogata raznim đakonijama koje na oko deluju isto ali ni približno nisu. Jedne od omiljenih su pica kiflice :D. U njih stavim ono što trenutno imam u kući, šunku, suvo meso ili kobasicu, i u svakom slučaju su odlične i ukusne.
SASTOJCI :

500 gr brašna, 
2 jajeta, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera, 
100 gr kečapa,
200 gr šunke ili suvog mesa ili parizera,
150 gr kačkavalja (može i biljni),
2 kašike origana,
1 kašika pavlake za premaz,
susam ili kim za posipanje.

 PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Staviti testo na toplo mesto da bi se diglo od 45 minuta do 1h. Oklagijom razvući testo na podlogu posutu brašnom i iseći na jednake trouglove. Svaki premazati kašičicom kečapa koji je prethodno pomešan sa origanom pa preko njega staviti šunku i rendani kačkavalj.
Po želji iseći vrhove trouglova da bi izgledale interesantnije kad se umotaju. Kiflice stavljati u podmazan pleh. Pica kiflice premazati umućenim jajetom sa kašikom pavlake i posuti susamom ili kimom po želji. Kiflice staviti u zagrejanu rernu i peći na 200 stepeni 30 minuta. Možete pogledati i video za kiflice sa sirom jer testo je isto kao i način pripreme samo se punjenje razlikuje :) 

Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆE PANCEROTE.


недеља, 23. фебруар 2014.

ŠARENE SLATKE KIFLE SA ČOKOLADOM

U poslednje vreme nailazim na interensantne fotografije šarenih kiflica i već neko vreme se spremam da ih isprobam. S obzirom da je danas nedelja, dan kada smo svi kod kuće, nekako je najbolji dan za spremanje raznih đakonija i porodičnu klopu :). Ove kifle su odlično prošle mada ništa drugo nisam ni očekivala a danas smo moja mlađa šmizla i ja imale i društvo pa smo sve četiri uživale u čokoladi :D. Slatke šarene kifle sam spremila na moj način a nadam se da će se i vama dopasti. 


SASTOJCI :
500 g brašna,
1 jaje,
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
1 kašičica soli, 
5 kašičica šećera,
2 vanilin šećera,
2 kašike kakaa,
1oo gr čokolade.
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Testo podeliti na dva dela pa u jedan deo staviti dve kašike kakaa i mesiti na radnoj površini dok testo ne postane braonkaste boje. Prekriti testo za kifle čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti svaki deo na dva dela. Rastanjiti tamni deo testa oklagijom debljine oko 2,3 mm pa istanjiti i svetli deo da bude malo manji od tamnog. Svetli deo staviti preko tamnog pa sekačem za picu iseći na ravne delove. Ja sam dobila 8 većih kiflica, veličine pekarskih kifli, a vi možete i manje da pravite tako što ćete iseći više puta. Staviti po kockicu čokolade i uvijati u rolnice. Ako želite, sledeća dva testa možete slagati obrnutim rasporedom :). Kifle staviti u podmazan pleh i sačekati još 15,2o minuta pre pečenja. Peći na 2oo C u zagrejanoj rerni oko 2o minuta. Slatke šarene kifle možete posuti prah šećerom po želji. 
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆE KROFNE.

KOMPLET LEPINJA NA MOJ NAČIN

Komplet lepinja je lokalni specijalitet užičkog kraja. U izvornoj varijanti se peče u peći na drva ali naravno i rerna može da posluži :). Lepinje možete kupiti u svakoj pekari a naravno ako imate vremena možete ih i sami umesiti. Verujem da je svako ko je bio u tom kraju uživao u ovom specijalitetu. Probajte i vi da ih napravite u kućnoj radinosti :). 
 SASTOJCI za 6 osoba :
6 lepinja,
6 jaja,
6 kašika kajmaka (ja sam ovde koristila punomasni sitan sir),
2oo gr pršute (u originalu ne ide),
pretop ili moča (dobija se od pečenja ali ja sam iskoristila moču od ručka).
 PRIPREMA :
Skinite vrh lepinje tako da donji deo izgleda kao posuda a gornji kao poklopac. Izdubite lepinje pa ih poređajte u pleh za pečenje. Jaja, kajmak i meso promešajte pa punite lepinje i u njoj još malo promešajte da se hleb lepo natopi.
Stavite bez poklopca u rernu da se zapeče oko 7 do 1o minuta na 2oo C pa preklopite još par minuta. Izvadite iz rerne i svaku lepinju prelite toplim pretopom tj saftom od prženja nekog mesa i vratite u renu da se još malo zapeče. Poslužiti tople hrhkave lepinje i uživati u srpskom specijalitetu :) 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na  DOMAĆI PIZZA UŠTIPCI.
 

ZELJANICA BEZ KORA

Kao što ste već primetili mi volimo zeleno povrće i često se nađe na našoj trpezi :). Kada nemam vremena da pravim pitu dobra zamena je ova pitica bez kora koja se umuti za par minuta. Koliko god da napravim sve se pojede u rekordnom roku. Dobro nam dođe i kao doručak i kao večera ali i kad nam dolazi društvo.
SASTOJCI :
4 jaja,
2 veze zelja,
3oo gr sira,
šolja ipo brašna,
1 prašak za pecivo,
15o ml ulja,
15o ml mleka,
2 kašičice soli
PRIPREMA :
Obarite zelje, pa ga ocedite i sitno iseckajte. Odvojite belanca od žumanaca. Čvrsto umutite belanca pa dodajte žumanca. Dodajte sir, mleko i ulje. Izmiksajte.

Dodajte zatim brašno pomešano sa praškom za pecivo, zelje i so. Umešajte varjačom.
Podmažite pleh uljem i izlijte smesu pa pecite u zagrejanoj rerni oko 3o minuta na 2oo C.
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na GIBANICA SA SIROM I ZELJEM.

петак, 21. фебруар 2014.

DOMAĆA PRIZRENSKA PITA SA SPANAĆEM I SIROM

Pre nekoliko godina sam kupila Orijentalni kuvar iz koga koristim dosta recepata. S obzirom da svi u kući obožavamo spanać recepte sa ovim sastojkom rado isprobavam i neki su nam se našli na listi omiljenih :). Ova pita je svakako jedna od naših omiljenijih! Za pripremu ove ove pite sa spanaćem je potrebno možda malo više vremena ali vredi svaki trud jer je vrlo ukusna. I za ovaj recept je napravljen tutorial u saradnji sa Mogu ja to sama.
SASTOJCI :
Za testo: isto je kao za KIFLICE
500 gr brašna,
2 jajeta,
sveži kvasac,
100 ml ulja,
300 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
pola margarina 125 g
Fil :
300 gr spanaća već skuvanog i iseckanog,
300 gr sitnog sira,
200 ml kisele pavlake,
3 jaja,
2 kašičice soli.
PRIPREMU možete pogledati u videu :) 
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na GIBANICU SA SIROM I ZELJEM

уторак, 18. фебруар 2014.

SLANI BAKIN KOLAČ SA KOBASICOM I SUSAMOM

Pretpostavljam da se i vama nekad desilo da vam dolazi društvo i ne znate šta bi im spremili. Ako imate malo vremena a nemate baš puno sastojaka u kući ovo je pravo rešenje jer se na kraju dobije velika količina ukusnih grickalica :). Nama su, kao slatke galete, dobro došle u letnjem periodu kada smo išli na kupanje. Kobasica im dam poseban šmek a susam krcka pod zubima :D. Odlična je grickalica i za starije i za mlađe i predlažem vam da probate ovu varijantu bakinog kolača jer ćete je kasnije obožavati :).
SASTOJCI :
 4 jaja,
 2oo ml ulja,
 2oo ml mleka,
1 kašika origana,
2 kašike susama, 
 5oo gr brašna,
 1 prašak za pecivo,
 2oo gr seckane suve kobasice ili šunke,
so po ukusu.
PRIPREMA :

Jaja umutiti pa dodati ulje, mleko, so, origano, brašno, prašak za pecivo susam i seckanu kobasicu. Sve lepo izmešati da se sjedini.
Ako želite možete pomešati pšenično sa kukuruznim brašnom, 4oo gr jednog i 1oo gr drugog ili pola pola. Peći u aparatu za galete ili tosteru kad se lepo zagreje. 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! KLik na GURMANSKE PROJICE.

PITA SA ŠAMPINJONIMA I PRAZILUKOM

Pečurke obožavamo svi u kući i one su nam često zamena za meso. Dobro, ne mogu da zamene neke lepe šnicle ali mogu da budu sjajan dodatak :). Uglavnom, često i rado ih koristim a na ovu pitu sam skoro bila zaboravila i danas kada sam gledala šta ću za večeru setila sam se da imam kore i šaminjone. S obzirom da je dugo nismo ručkali ispostavilo se da smo se svi jako uželeli i pitica je planula :D. Ovaj put je nisam spremala na klasičan način već sam pravila rolnice i od sad ću tako stalno jer lepše izgleda :). Htela sam da fotkam korak po korak ali su me baterije izdale tako da ćete ovaj put dobiti samo finalnu verziju. Ali ako vam baš i ne bude jasno kako se umotavaju postaviću link za recept sa videom za rolnice sa sirom i na taj način se umotavaju i pite sa pečurkama!
 SASTOJCI :
1/2 kg kora za pitu,
2 pakovanja šampinjona (800 gr),
1 veliki praziluk,
2 kašike pavlake,
2 kašičice soli,
origano ili biber po ukusu
ZA PRELIV :
4 kašike ulja,
4 kašike jogurta,
4 kašike kisele pavlake,
1 jaje. 
PRIPREMA :
Praziluk i šampinjone iseckati sitnije i staviti na malo ulja u šerpu da se prodinstaju. Mešati svo vreme i skloniti sa šporeta kad se sva voda ukuva. Posoliti i dodati začin po želji. Sačekati da se malo prohladi pa dodati dve kašike kisele pavlake i izmešati. Kore podeliti na pola a sastojke za preliv sve lepo izmešati. Mazati jednu koru pa preko staviti drugu i takođe je premazati prelivom. Na jedan kraj staviti pečurke.


  Preklopiti krajeve i urolati zatim redjati u pleh koji ste obložili pek papirom ili namazan uljem. Sa ostatkom preliva premazati pitice i posuti susamom. Peći na 2oo C oko 3o minuta. Sačekati da se malo ohlade pa navaliti :D 
Prijatno! 

Recept sa videom za rolnice sa sirom koje se pripremaju na isti način možete pogledati klikom na ovaj LINK .



понедељак, 17. фебруар 2014.

SLANI ROLAT SA AJVAROM

Svečana trpeza nekako ne ide bez šarenih slanih rolata. Ima raznih vrsta i boja a kod mene na stolu se često nađe nekoliko varijanti i uvek poberu pohvale jer su zaista primamljivi svojim izgledom a ukus je fantastičan. Znam da ja za mnoge recepte napomenem da su laki i da za neke od vas kuvanje predstavlja problem ili jednostavno ne volite, ali verujte mi, ovi rolati nisu teški ni prezahtevni za pravljenje :). Imam drugarice koje vole da ručkaju ali ne vole da spremaju pa kada moraju onda se uplaše nekih stvari jer misle da su komplikovane a one u stvari to nisu! Tako mi je i za ovaj rolat dosta njih reklo "svaka ti čast" kao da sam uradila ne znam šta i onda kad se pojavio snimak mnogi su uvideli da je spremanje rolata jednostavno i da ne oduzima puno vremena :).
SASTOJCI :
Za koru:
6 jaja,
6 kašika mleka,
6 kašika brasna,
1 prašak za pecivo,
3 pune kašike ajvara,
1 kašika ulja;
Za fil:
1 čaša kisele pavake,
100g majoneza,
150g šunke,
100g kačkavalja.
 PRIPREMA :
Umutiti belanca pa dodati žumanca i mutiti da se smesa lepo sjedini.
Dodati mleko, pa brašno sa praškom za pecivo, so i ajvar pa umešati varjačom.
Koru peći na 200 stepeni a kad je gotova izvaditi je na mokru krpu, zaviti u rolat i ostaviti 30 minuta da odstoji.

Nakon 15~2o minuta odviti rolat i filovati ga pavlakom pomešanom sa majonezom, pa naređati šunku i kačkavalj.
Slani rolat uviti i umotati u foliju pa ostaviti u frižider da se ohladi i stegne. 

Pogledajte i video vodič za ovaj rolat koji je napravljen u saradnji sa Mogu ja to sama!

Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLANI ROLAT OD OBLANDI.

KASATO TORTA

Kada sam se dogovarala za jos jedno snimanje pripreme hrane nisam baš bila sigurna šta cu ovaj put. Dvoumila sam se oko nekoliko stvari a na kraju sam dan ranije promenila odluku i rešila da spremam Kasato tortu koja je vrlo laka za pripremu a jako izdašna i ukusna. Sastojci za ovu tortu nisu ni skupi tako da za pristojne novce dobijete veliku tortu koja je odlična za zabave i rođendane. Ako se okuplja veće društvo Kasato torta je pravi izbor. Svi je vole a možete je spremati na nekoliko načina tj možete napraviti svoju verziju u koju ćete dodati sve što volite :). Ovo je moja verzija koja će vam se sigurno dopasti jer bananice nema ko ne voli :D. Snimak je urađen u saradnji sa Mogu ja to sama.
SASTOJCI :
100 g čokolade za kuvanje,
100 g mlečne čokolade,
1 kg keksa
250 g šećera,
125 g margarina,
300 g žele bombona,
200 g iseckanih oraha,
1 l mleka,
10 čokoladnih bananica,
2 kesice vanilin šećera,
po želji 2 kašike ruma.
 PRIPREMA :

Priprema kasato torte...
Izlomiti keks i staviti ga u dublji sud.Mleko, margarin, obe vrste čokolade, šećer i vanilin šećer staviti u šerpu.Šerpu staviti na šporet i konstantno mešati dok se svi sastojci lepo ne sjedine a mleko ne provri.Pred kraj kuvanja smese za kasto tortu dodati dve kašike ruma i skloniti sa šporeta.Gotovu smesu za kasato tortu preliti preko izlomljenog keksa pa dodati iseckane žele bombone, orahe i čokoladne bananice.

Sve zajedno mešati dok se keks ne sjedini sa smesom za tortu.Gotov materijal za kasato tortu staviti u kalup za torte i ohladiti u frižideru.Pre posluživanja kasato tortu ukrasiti šlagom.

 PRIPREMA U VIDEO UPUTSTVU : 


Prijatno! 

Pogledajte još i ovaj recept za tortu koja se ne peče. Klik na KREMASTU TORTU SA BANANICAMA


субота, 15. фебруар 2014.

ROLAT OD OBLANDI SA BANANICAMA

Verovatno ste primetili da je sadržaj na ovom blogu prilično ispunjen lakim i brzim receptima i sada ne bih to da kvarim, nastavljamo u istom stilu :). Ovaj rolat je izuzetno lagan za pripremu a ukusan je i deca ga obožavaju jer se u sredini nalazi čokoladna bananica. Znam koliko većini domaćica vreme pripreme predstavlja problem a volele bi da obraduju svoje ukućane pa ovakvi recepti uvek dobro dođu. I sama sam kolekcionar brzih i lakih recepata, i mada odavno nemam fobiju od pečenja kora, volim kada se ne pali rerna :D. Za ovaj rolat je napravljeno i video uputstvo u saradnji sa Mogu ja to sama.
SASTOJCI :
1 časa mleka,
1 časa šećera,
pola margarina (125 gr),
1oo gr čokolade,
15o gr mlevenih oraha,
15o gr mlevene plazme,
8 bananica,
2 lista oblande
Pripremu možete videti u video uputstvu! 


Prijatno!



Ne propustite i ovaj brzi recept! Klik na SOČNI KOLAČ SA GRIZOM I JABUKAMA.

KANAPEI OD PROJICA

Kada mi dolaze gosti a želim da ih impesioniram uvek spremam neke minijaturne restoranske varijante koje možete videti u ponudama ketering firmi. I meni je mnogo njih predložilo da se bavim tim poslom ali ja nekako sebe ne vidim u toj profesiji već kuvam sa ljubavlju za drage osobe :). Za sada, ko zna šta sve može da se desi :D.
A kada nemam puno vremena kanapei su savršeni za tu priliku jer se spremaju lako i brzo. Ako ne napravim domaće krekere, za koje recept možete pogledati klikom OVDE, onda uglavnom napravim mini projice i nabodem na šarene čačkalice kobasicu, kačkavalj i šunkicu a može i bilo šta što volite po želji. Šarene čačkalice se mogu kupiti u svim većim marketima!

Recept za proje možete videti klikom OVDE, ali izbacite kobasicu i kačvalj iz pripreme proja a po želji ostavite ajvar koji im daje poseban šmek. 
Dakle, priprema kanapea je vrlo jednostavna i prosta a verujte mi da izazivaju opše oduševljenje i svojim izgledom i ukusom.
To je kao da na stolu imate meze i projice posebno samo što je ova varijanta malo lepše upakovana i zanimljivija na oko :). 
Prijatno!

DOMAĆI KREKERI

Grickalice vole svi, kako deca tako i odrasli :). Uvek kada igramo neku društvenu igru, ili gledamo film, ili nam neko dolazi činija sa grickalicama je stavka bez koje se ne može. Kada imam vremena volim da nam napravim domaće zanimacije za zube :D. Domaći krekeri su nam omiljeni a posebno su interesantni dečici jer ih pravim u raznim oblicima. Hrskavi i ukusni krekeri su uvek dobra ideja za party time. Sa njima možete praviti kanapee ali o tome ću već posebno pisati :)
SASTAV :
5oo gr brašna,
1oo gr paradajz sosa (tomatino, tomatelo, kečap),
2 kašike susama,
15o gr margarina,
5o ml ulja,
3 kašike kukuruznog brašna,
1oo ml mlake vode,
so po ukusu,
origano ili neki suvi začin po ukusu.

PRIPREMA :
Margarin umutiti mikserom. Dodati paradajz i ulje. Lepo izmiksati pa dodati pšenično brašno, kukuruzno brašno, susam, vodu, so i začin ako želite, pa umesiti ručno. Testo treba da se odvaja od zidova vangle. Razvući ga oklagijom i kalupima vaditi krekere i slagati ih u pleh obložen pek papirom.
Debljina testa je proizvoljna! Ako želite hrskavije krekere razvucite ga tanje a ako želite mekše krekere neka vam testo bude malo deblje. Peći ih u zagrejanoj rernina 2oo C oko 15 minuta. Domaće krekere poslužite deci, društvu ili sami uživajte u njihovom ukusu :).
Prijatno!


Ne propustite i ovaj  RECEPT! Klik na   DOMAĆE PICA LEPINJE!


петак, 14. фебруар 2014.

PIJANE BOMBICE~ČOKO KOKOS BOMBICE

Obožavam kokos, mada iako ga moji ukućani slabije vole ovaj kolač nam je među omiljenim. Sastav je sličan kao za plazma tortu ali ipak ima poseban šmek koji mu daju rum i kokos. Ne peče se, brzo se sprema i baš je ukusan. Naravno ako volite rum i kokos :). Nazvala sam ih pijane bombice jer u njima ima ruma ali vi možete umesto pravog staviti ekstrat ruma.

SASTOJCI :
600 g mlevenog Plazma keks ,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
200 g čokolade,
1 kašika margarina,
100 g suvog grožđa,
200 g žele bombona,
100 g kokosa,
5 kašika ruma.
Pripremu pogledajte u videu! 



Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! KLik na SOČNI KOLAČ SA JABUKAMA I GRIZOM .