понедељак, 26. мај 2014.

DOMAĆI SIRUP OD LIMUNA

Oduvek sam volela domaće sokove a od kad se udala moja sveki mi je otkrila nekoliko recepata za divne domaće sirupe. Retko kad pijemo gazirano jer je priroda bogata namirnicama i mi volimo da sokove pravimo sami. Sirup iz kućne radinosti nema veštačke sastojke i pun je vitamina pa se preporučuje i deci i odraslima. Naravno ukus domaćih sokova je neuporedivo lepši od kupovnih. Kada jednom osetite taj pitki ukus bukvalno ćete se navući :D. Prvi recept za domaći sirup koji želim da podelim sa vama je sirup od limuna jer nam dolazi leto a ništa ne osvežava kao limunada :). Brzo se napravi a još brže nestane pa ako imate veliku porodicu napravite u startu duplu dozu :D.
SASTOJCI :
5oo gr limuna,
2 kg šećera,
2 L vode,
4 limuntusa.
 PRIPREMA :
Limun dobro oprati pa sam iseckati u secku ili blenderu (može i na mašini za meso da se samelje) sa korom. U dublju šerpu staviti limun pa ga preliti vodom. Dodati limuntus i šećer i dobro promešati. Ako volite aromatičan ukus dodajte 1 vanilin šećer, sirup će biti još lepši.
Šerpu poklopiti i ostaviti na sobnoj temperaturi narednih 24 sata uz povremeno mešanje da bi se šećer otopio. Posle 24h ocediti na cediljku za čaj i sipati u staklene flaše. Ako volite pulpu dovoljno je jednom da procedite sirup a ako ne ponovite postupak nekoliko puta da bi dobili bistar sirup. Sirup od limuna stavite u frižider da se ohladi. Praviti sok po standardnoj proceduri kao i svaki drugi, sa običnom vodom ili kiselom vodom. 
Živeli :).


5 коментара:

  1. Slazem se da su prirodni sokovi bolji ali naravno da to treba da budu prirodno cedjeni sokovi bez dodatka tone secera,pa secer je izuzetno opasan proizvod!!!!Jednostavno samo ubacite med e onda je to zdrav napitak :-)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da su ceđeni sokovi najzdraviji i to bez konkurencije ali ovde govorimo o sirupu! :)

      Избриши