Volim da mesim i kako kažu ljudi oko mene ide mi od ruke. Posebno volim kad se svi okupimo da svoju trpezu obogatim nekom domaćom pogačom dekorativnog izgleda. Još kad je ukus savršen i kad je meka ko duša niko ne može da joj odoli :). Za izgled ove pogače sam dobila ideju negde na internetu ali recept nisam tražila već sam umesila testo koje je provereno i koje inače koristim za ovakve pogače. Moja mlađa ćerka takve pogače zove pogaćice isvaki put se mota oko rerne dok se peče. Ne može da dočeka ni da se ohladi, a ni mi ostali nismo baš ravnodušni :D
SASTOJCI :
700 gr brašna,
1 jaje,
sveži kvasac,
100 ml ulja,
500 ml mleka,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 gr),
susam i kim za loptice.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so,
šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro
izmešati i umesiti glatko mekše testo. Ako vam je previše retko
dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri različita dela. Jedna jufka treba da bude najveća, druga srednje veličine i treća najmanja. Najmanju jufku rastanjiti oklagijom i izrendati deo margarina po testu. Margarin treba da stoji u frižideru da ne bi omekšao i da bi se lakše rendao.
Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri različita dela. Jedna jufka treba da bude najveća, druga srednje veličine i treća najmanja. Najmanju jufku rastanjiti oklagijom i izrendati deo margarina po testu. Margarin treba da stoji u frižideru da ne bi omekšao i da bi se lakše rendao.
Urolati testo pa zaviti u obliku pužića i staviti na sredinu okrugle tepsije.
Najveću jufku rastanjiti i takođe izrendati margarin po njoj. Urolati sa obe strane dok se ne sastave na sredini.
Iseći sredinu tako da se dobije dva rolata. Svaki rukama istanjiti i izdužiti. Iseći na 8 delova tako da ostane po malo testa od oba rolata i zaviti kao potkovicu pa ređati u krug oko pužića.
Od ostatka testa napraviti još jednu potkovicu.
Od ostatka testa napraviti još jednu potkovicu.
Od srednje jufke napraviti 18 loptica. Devet loptica uvaljati u kim a 9 u susam. Loprice sa kimom staviti u sredinu potkovice. Kuglice sa susasom ređati na prazna mesta uz zid tepsije.
Svečanu pogaču peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta ili dok ne porumeni sa svih strana.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.
zelo ljepa
ОдговориИзбриши