понедељак, 1. децембар 2014.

POSNA ŠVARCVALD TORTA

Vreme je posta pa je ishrana prilično ograničena a posebno poslastice. Navikla smo da se torte prave od jaja a razne slavske đakonije od mesa i mlečnih sastojaka. Međutim, postoje neke poslastice i pite, čak i salate koje su izuzetno ukusne a posne. Jedna od njih je ova lagana torta. Švarcvald posna torta se lako sprema a izgled i ukus su kao iz poslastičarnice. Ja sam je spremala za vikend i imala sam i goste i još je ima. To znači da je pored divnog ukusa i izgleda ona i izdašna što je ogroman plus. Nju ću sigurno spremati leti jer je lagana i kremasta bez obrzira na kore.
SASTOJCI :
Za kore :
5oo gr šećera,
6oo ml vode,
2o punih kašika brašna,
5 kašika ulja,
3 kašike kakaa (posnog),
5 kašika džema,
 2 vanilin šećera,
2 kašičice sode bikarbone. 
Za fil :
4oo gr višanja,
3oo gr šlaga,
1 vanilin šećer,
2oo gr šećera,
5o ml vode
1oo gr posne čokolade.
PRIPREMA :
U vodi otopite šećer. Dodajte ulje, pa ostale sastojke i lepo promešajte da se sjedini. Na kraju možete malo mikserom mutiti da se razbiju grudvice. Smesu za testo podelite na dva dela pa ispecite dve kore u zagrejanoj rerni na 2oo c oko 2o~25 minuta. Možete koristi okrugli kalup ili četvrtasti pleh. Ostavite kore da se ohlade.
Višnje, šećer, vodu i vanilin šećer kuvajte do vrenja. Sklonite sa šporeta i procedite višnje. Sirup ostavite sa strane da prohladi jer će vam trebati za kore i fil.
Šlag umutite sa 3oo ml vode pa ga podelite na dva dela. U pri deo dodajte 15 kašika sirupa od višnje. Sjediniti mikserom sirup i šlag.
Prvu koru poprskajte sa 5~7 kašika sirupa od višnje. Preko nje rasporedite višnje, pa roze fil.
Preko njega stavite drugu koru, pa preko nje ostatak šlaga. 
Izrendajte čokoladu preko šlaga i stavite u frižider da se hladi nekoliko sati.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNI KOLAČ SA DŽEMOM.

Нема коментара:

Постави коментар