четвртак, 20. јул 2017.

ŠTAPIĆI SA SIROM

Meki, mirisni, lisnati, ukusni štapići sa sirom mogu biti doručak ili večera. Savršeno posluženje za drage goste, ukusni i topli i hladni, a ostaju meki i sutradan. Ovo je ona vrsta peciva koju nećete moći da prestanete da žvaćkate. 
SASTOJCI:
1kg mekog brašna,
400ml mlake vode,
200ml jogurta,
1 kašika šećera,
2 kašičice soli,
1 kockica kvasca (40g),
250g margarina,

500g sira (sitni, feta...),
2 pune kašike pavlake,
1 jaje,
50ml ulja + 4 kašike.

PRIPREMA:
U dublju posudu sipati vodu, izmrviti kvasac i pomešati sa kašikom šećera.
Ostaviti da kvasac nadođe.
Dodati oko pola pripremljneog brašna i so i promešati.
Dodati jogurt, 50ml ulja i još oko 300g brašna i promešati.
Umesiti glatko testo postepeno dodavajući po malo brašna dok ne prestane da se lepi za prste.
Premazati testo sa dve kašike ulja, prekriti ga čistom krpom i ostaviti ga lepo naraste.
Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razvući u pravougaonik. 
Preko testa narendati margin pravo iz frižidera.
Urolati testo užom stranom, tako da rolat bude buckast.
Ostaviti rolat da odmori 10 minuta, pa ga opet razvući u pravougaonik tako da testo bude tanko.
Pre razvlačenja je poželjno podeliti testo na dva dela jer ispadne jedan baš veliki pravougaonik.

Sir pomešati sa dve kašike pavlake i posoliti po potrebi.
Pola fila premazati preko polovine testa, a pola ostaviti prazno.
Preklopiti premazani deo onim praznim i iseći trakice željene veličine.
Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.
Uviti trakice, jednom rukom u jednom pravcu a drugom u drugom pravcu.
Štapiće složiti u podmazan pleh.
Pomešati umućeno jaje sa preostale dve kašike ulja i premazati štapiće sa sirom.
Po želji posuti susamom ili kimom, a može i krupna morska so.
Peku se u zargejanoj rerni na 200C oko 30 minuta ili dok lepo ne porumene.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na HOT DOG ŠTAPIĆI.


Нема коментара:

Постави коментар