Странице

понедељак, 31. март 2014.

SLANA TORTA OD LISNATOG TESTA

Slane torte su vrlo popularno predjelo i uvek se rado ručkaju na svim proslavama. Mogu da se pripremaju na razne načine sa raznim sastojcima, pa čak mogu biti i posne, ali ja nekako najviše volim prave gurmanske varijante :). Kada sam bila u šopingu u mojoj korpi se našlo i pakovanje lisnatog testa iako nisam znala šta ću tačno sa njim da spremam. Na putu do kuće su mi se motale ideje po glavi i na kraju sam se odlučila da napravim slanu tortu. Tražeći po internetu sam naišla na jednu italijansku verziju slane torte sa lisnatim testom  i to je znatno pripomoglo mojoj ideji. S obzirom da sam birala sastojke po sadržini svog frižidera slobodno mogu reći da je ovo neka moja varijanta slane torte. Izuzetno je bogata ukusima a i izgleda fantastično.
Vi se naravno ne morate pridržavati striktno po receptu već možete napraviti svoju kombinaciju ukusa i boja :D. 
SASTOJCI :
5oo gr lisnatog testa,
3oo gr sitnog sira,
1oo gr spanaca (skuvanog i iseckanog)
1oo gr pecenice,
15o gr sunke,
15o gr cajne kobasice,
15o gr kackavalja,
18o ml kisele pavlake,
1oo gr kecapa.
 Pripremu možete pogledati u video uputstvu. Video urađen u saradnji sa Mogu ja to sama!


Prijatno! 





Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA SLANA TORTA OD TOST HLEBA.

субота, 29. март 2014.

ROLAT SA JAGODAMA

Sezona jagoda je počela i ja sam naravno morala odmah da napravim neko sočno ukusno zadovoljstvo :). Jagode su neodoljivog ukusa  i šta god da se napravi sa njima provereno je odlično. Ovog puta sam odlučila da naparvim brzi ukusan rolat sa jagodama kojem je jedina mana što se brzo pojeo. Moji degustatori su konstatovali da je ukus biskvita kao kupovni a da je punjenje jako sočno i osvežavajuće. U principu za ovaj rolat nemam puno toga da vam kažem osim da ga isprobate čim budete imali vremena :).
 Trk na pijacu po jagodice :D.
SASTOJCI :
Za biskvit :
5 jaja,
5 kašika šećera,
4 kašike brašna,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
1 korica linuma rendana.
Za fil :
1 krem šlag od vanile,
15o ml mleka,
1 vanilin šećer,
2o komada jagoda,
5o gr crnečokolade,
5o gr bele čokolade,
2 kašike mleka,
2 kašike ulja.
PRIPREMA :
Razdvojiti belanca od žumanaca. Mutiti belanca postepeno dodavajući šečer dok se ne napravi čvrsta smesa. Ubaciti žumanca, vanilin šećer i rendanu koricu limuna. Umutiti mikserom da se sve lepo sjedini. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i ubaciti u smesu sa jajima pa kašikom promešati. Testo izliti u pleh obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta. Kad se kora ispeče staviti je na mokru krpu i uviti u rolat. Ostaviti da odstoji u krpi petnaestak minuta.


U dubljoj posudi umutiti šlag sa mlekom i vanilinim šećerom. Staviti u frižider da se još stegne i ohladi. Jagode oprati, očistiti i rasporediti na dva tanjira po 1o komada. Crnu čokoladu rastopiti na šporetu sa jednom kašikom ulja i jednom kašikom mleka pa preliti 1o jagoda. Postupak ponoviti sa belom čokoladom i ostatkom jagoda. Filovati koru sa trećinom šlaga pa ređati jagode neizmenično, crnu i belu. Preko njih staviti još trećinu šlaga i uviti u rolat. Ostaviti u frižideru da se stegne pa dekorisati rolat sa jagodama sa ostatkom šlaga i jagoda.
Seći rolatiće i poslužiti kao desert :).
Rolat sa jagodama u video uputstvu! U saradnji sa Mogu ja to sama.


Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČIZKEJK SA PIŠKOTAMA.


среда, 26. март 2014.

KINDER MILCH SCHNITTE

Kinder milch schnitte je najmlađima među omiljenim desertima. Meka kakao kora sa mlečnim filovanjem se prosto topi u ustima. Moje dete je posle prvog degustiranja konastovalo kako obažava ovaj kolačić i kako bi volela da ga ručka svaki dan :D. Od tada sam se bacila na potragu recepta za ovo sočno čudo. Nekoliko varijanti je isprobano a ova koju ću danas podeliti sa vama je nama najbolja. Kinder milch schnite iz moje kuhinje je malo bogatiji filom sa dodatkom čokolade :D. Mogu slobodno da kažem da je ovo kopija dostojna originala :). Probajte i uverite se koliko je divan ukus ovog kinder kolača :). 

SASTOJCI :
Za dva biskvita :
6 jaja,
6 kašika brašna,
4 kašika šećera,
2 kašike meda,
2 kašike kakaa,
2 vanilin šećera,
1 prašak za pecivo,
6 kašika tople vode.
Za fil :
1 l mleka,
1oo gr gustina,
2 vanilina šećera,
25o gr šećera,
pola margarina (125 gr)

Za glazuru :
2oo gr čokolade,
5 kašika ulja.
I jos za gornju glazuru:
150g čokolade,
3 kašike ulja,
1 kašika vode,
50g putera.
PRIPREMA :
Odvojiti 3 belanca od žumanca. Belanca mutiti sa 2 kašike šećera dok se ne napravi šlag. Dodati šumanca i vanilin šećer i kašiku meda i mutiti mikserom. U jaja dodati 3 kašike brašna pomešanih sa pola praška za pecivo i umešati varjačom. Dodati kakao i vodu i mešati dok se ne razbiju sve grudvice. Koru peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 1o minuta. Ponoviti postupak sa ostatakom sastojaka za biskvit.


Malo mleka od pripremljenih litar umešati sa gustinom dok se ne razbiju grudvice. Ostatak staviti da provri sa šećerom i 2 vanilina šećera. Kada proključa ubaciti gustin i mešati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostaviti da se prohladi pa izmiksati sa margarinom koji je predhodno stajao na sobnoj temperaturi.
Filovati Kiner Milch Schnitte sledećem redosledom :
Kora, pola fila, glazura pa druga polovina fila, i na kraju kora.  Napraviti glazuru od čokolade i ulja pa preliti preko kolača. Kolač staviti u frižider da se ohladi i stegne pa seći u željenom obliku i služiti :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNA TORTA SA VIŠNJAMA.

уторак, 25. март 2014.

ČORBAST PASULJ SA SUVIM REBRIMA

"Čorbas pasulj volem, sa rebarca suva..." 
Svi u kući smo ljubitelji dobre čorbe od pasulja. Mada volimo sve vrste kuvanog pasulja nekako najčešće kuvam šareni pasulj sa suvim rebrima. Iskustvo mi je pokazalo da je tako najukusniji a probala sam mnooogoo recepata za pasulj. Moj dragi muž svaki put kada kuvam pasulj sa oduševljenjem čeka da dođe kući sa posla i mogao bi da ga jede svaki dan :D. Za dobar pasulj vam je potrebno vreme ali se na kraju isplati čekati ga jer je pravo gurmansko zadovoljstvo. Mada, pretpostavljam da mnogi vas imaju bogato iskustvo kuvanja pasulja ja sam ipak odlučila da sa vama podelim moj način pripreme :). Recepata za dobar pasulj nikada dosta a posebno kada se tek susrećete sa kulinarskim veštinama. 
SASTOJCI :
5oo gr šarenog pasulja,
1 veći praziluk,
2 šargarepe,
kašika origana,
5oo ml soka od paradajza,
3~4 čena belog luka,
oko 3oo~4oo gr suvih rebara,
3~4 lovorova lista.
I još za zapršku:
5 kašika ulja,
1 kašika brašna,
1 kašičica aleve paprike.
 PRIPREMA :
Pasulj očistiti, oprati i potopiti ga preko noći da odstoji u vodi. Prosuti tu vodu pa naliti čistu i kuvati oko 1h. Procediti pa opet naliti i kuvati dok ne proključa. Procediti pasulj i ostaviti ga sa strane. U šerpu u kojoj se kuvao pasulj staviti na dno ulje i iseckan praziluk. Dodati malo vode i dinstati. Šargarepu očistiti u oljuštiti pa je izrendati i dodati praziluku. Naliti šoljom vode i dinstati. Beli luk sitno iseckati i dinasti sa prazilukom i šargarepom još 5 minuta. Suva rebra sa više mesa ubaciti u šerpu i naliti sa još jednom šoljom vode pa kuvati oko 3o minuta Po potrebi dodavati po malo vode. Posle pola sata ubaciti pasulj i sok od paradajza i kuvati na ringli još 3o minuta. Pasulj preručiti u pekač ili vatrostalnu dublju činiju i dodati vode do vrha. Zapeći u rerni na 2oo C oko 1h. Pred kraj kuvanja napraviti zapršku. U zagrejano ulje dodati kašiku brašna i kašičicu aleve paprike. Mešati da se razbiju grudvice pa preliti zapršku u pasulj. Ostaviti u rerni još desetak minuta. Nama je ova mera dovoljna za dva dana ručkanja :). Pasulj poslužiti topao uz mladi luk, crni luk ili kupus salatu a može i uz salatu od pečene paprike :D. Ako imate vremena napravite svojim ukućanima potpuni užitak pa ispecite domaći hleb (recept za hleb pogledajte OVDE)  :D.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVADBARSKI KUPUS.


LAZANJE

Lazanje, jedno od najpoznatijih jela čuvene italijanske kuhinje, ima dugu istoriju. Starogrčku reč “lasagnum”, koja se odnosila na jelo ili posudu, preuzeli su Rimljani i vremenom je dobila oblik “lasagna” i koristila se za označavanje jela sastavljenog od slojeva različitog fila između redova ravne testenine. U današnje vreme Lazanja je jelo sastvljeno od ravnih kora sa mesom i paradajz sosom mada fil može da se pravi u bezbroj varijanti. Lazanje se mogu spremati ne samo s mesom nego i sa drugim sastojcima, kao što su sir i povrće, ali meso je ipak jedno od najpopularnijih sastojaka. Lazanje se prilično lako pripremaju a njihov ukus je neodoljiv, samo je potrebno da pratite uputstvo :). Probala sam Lazanje u mnogim restoranima ali ipak, mogu slobodno da kažem, one napravljene u kućnoj radinosti su najukusnije :D. Probajte ovaj interesantan domaći recept i zaljubite se na prvi zalogaj :D. 
 SASTOJCI :
5oo gr mešanog mlevenog mesa,
1 praziluk,
1 šargarepa,
5oo ml pasiranog paradajza,
5oo gr šampinjona,
origano i drugi suvi začini po želji,
so po ukusu,
pakovanje kora za lazanje,
po želji komad suvog mesa (da zamiriše). 
Za bešamel :
5o gr margarina,
1 puna kašika brašna,
5oo ml mleka. 

I još :
kačkavalj za rendanje preko poslednje kore po želji.
PRIPREMA :
Praziluk iseckati i prodinstati na malo maslinovog ulja. Posle 5 minuta dodati izrendanu šargarepu i origano. Dinstati još par minuta dok ne puste sokove. Ubaciti sitno iseckane šampinjone i dinstati dok ne ispari voda koju su pustile pečurke. Ubaciti mleveno meso, posoliti po želji i naliti paradajz sokom. Po želji dodati sitno seckano suvo meso. U drugoj šerpici rastopiti margarin pa dodati kašiku brašna i mešati dok se ne razbiju grudvice. Naliti mleko i konstantno mešati dok se ne dobije kremast beli sos. Svaku koru za lazanje potapati u prokuvalu slanu vodu na minut dva i ređati u posudu za pečenje podmazanu uljem ili margarinom. Preko prve kore premazati bešamel pa preko njega crveni sos od mlevenog mesa. Ponavljati postupak dok se ne utroše sve kore i sav sos. Na poslednju koru namazati bešamel i staviti da se peče oko 3o minuta na 2oo C. Pred kraj narendati kačkavalj na vrh lazanja i vratiti u rernu dok se ne rastopi. Lazanje služiti tople kao glavno bogato i sočno jelo :). 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILETINA SA MLINCIMA.


петак, 21. март 2014.

MLADENČIĆI

Mladenci su lep pravoslavni praznik koji se obeležava 22. marta. Posvećen je ljubavi i mladim bračnim parovima u prvoj godini braka. Tog dana se obično pravi gozba na koju dolaze rođaci i bliski prijatelji sa darovima za mladence, a oni ih obavezno služe ovim za tu priliku posebno umešenim kolačićima. Običaj je da se mese Mladenčići, 40 okruglih kolačića,čime se izražava zelja da brakovi sklopljeni te godine budu slatki. Pošto se mese u doba Velikog Uskršnjeg posta  Mladenčići se uvek spremaju posni. . Mladenčiće po pravilu za ovaj slatki praznik mesi domaćica i premazuje ih medom da bi joj brak kao tj  supražnički život bio sladak :).
SASTOJCI :
6oo gr mekog brašna,
3oo gr mlake vode,
1 kvasac,
2 kašičice šećera,
1 kašičica soli,
3 kašike meslinovog ulja,
med,
po želji u testo možete staviti narendanu koricu linuna i preko meda seckane orahe.
PRIPREMA :
Rastopiti kvasac u mlakoj vodi, dodati šećer i ostaviti da nadođe. Kad je kvasac nadošao sjediniti
ga sa brašnom, maslinovim uljem i soli i zamesiti glatko testo. Ostaviti ga da nadođe oko 30 minuta
na toplom. Nadošlo testo izvaditi na pobrašnjenu radnu površinu i razvući testo debljine 1 cm  pa čašom vaditi krugove. Veoma je važno da se svo testo potroši u 40 kolačića. Podmazati pleh i poređati Mladenčiće.
Ostaviti  ih da odstoje još 30 minuta, zatim ih nadošle premazati uljem. Grančicom bosiljka svaki kolačić izbockati 4-5 puta (možete iskoristiti i drvence za ražnjiće).
Mladenčiće peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 2o minuta. Pečene i vruće mladenčiće  premazati medom i ostaviti da se prohlade.
Prijatno! 

четвртак, 20. март 2014.

PLAZMA ROLAT SA BANANAMA

Kada je nastajao ovaj blog ideja je bila da se fokusiram na internacionalnu kuhinju i da uvek napomenem iz koje zemlje potiče jelo o kome pišem. Međutim, u nedostatku vremena sam shvatila da treba da postavljam sve ono što i sama spremam jer su jednostavna i brza jela idealna za zaposlene mame :). Manje vremena u kuhinji znači više vremena provedenog sa decom. Naravno to ne znači da jela nisu ukusna, šta više, na ovom blogu možete pronaći recepte koji su izezetno laki a neverovatno ukusni i bogati. Takav je i ovaj plazma rolat sa bananama. I dok zamišljate njegov ukus prosto vas mami da ga napravite a vreme pripreme je brže nego da si rekao keks :D. Bez šale, ovaj izdašni plazma rolat se priprema brzo i lako a isto tako i nestaje sa tanjira. Proverite zašto! :)
SASTOJCI :
6oo gr mlevenog plazma keksa,
6 banana,
2oo gr prah šećera,
125 gr margarina,
2 vanilin šećera,
1 čaša ceđene narandže.
PRIPREMA :
Margarin koji treba da bude na sobnoj temperaturi umutiti sa prah šećerom. Dodati 3 banane iseckane na kockice pa sve zajedno propasirati dok se banane ne ispasiraju. U smesu ubaciti keks, vanilin šećer i sok od ceđene narandže. Rukama sve lepo sjediniti. Smesu rasporediti na foliju u obliku kore.
Preko staviti banane. Ja sam napravila dva manja rolata a inače može da se napravi jedan ali vredan :D. 
Zaviti plazmu u rolate i ostaviti u foliji u frižideru na dva tri sata da se stegne i ohladi.
Seći na kolutove i poslužiti kao desert. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM TORTA SA BANANICAMA.

DOMAĆE MINI PICE

Kad mi neko spomene mini pice uvek mi na pamet padnu one varijante iz pakare, suve i tvrde. Retko kad i reko gde mogu da pojedem dobru mini picu a da nije iz kućne radinosti. Volim da u tom jednom zalogajčiću bude dovoljno fila za picu i da testo bude meko. Mini pice su popularne na dečijim rođenadanima mada kad god imam neko slavlje ja ih rado spremam jer starosno doba degustatora nije zacrtano :D. Svi volimo da se počastimo ukusnim zalogajima :). Ova varijanta nije klasična i moram priznati da mi se ideja rodila kad mi ostalo testa sa semenkama od pogače. Dakle ove mini pice su interesantne i još ukusnije jer je testo puno semenki. Pun pleh ukusnih slanih đakonija je počeo da se prazni još pre nego što sam objavila da mogu da počnu :D. Valjda ih je miris koji se širio kućom dok su se pekle mamio pa nisu mogli da sačekaju da se lepo prohlade.
SASTOJCI :
3oo gr brašna,
pola kvasca,
5o gr očišćenih semenki suncokreta,
5o gr  očišćenih semenki bundeve,
1oo ml mleka,
1oo ml mlake vode,
1 kašičica šećera,
2 kašićice soli,
15o gr pečenice ili šunke,
15o gr kačkavalja,
2oo ml kečapa,
2 kašičice origana.
 PRIPREMA :
Mleko i vodu pomešati pa dodati kvasac i kašičicu šećera i promešati da se kvasac rastopi. Ostaviti da odstoji desetak minuta na toplom mestu. U testo dodati so i semenke pa sve lepo promešati. Dodati mleko i vodu sa kvascem pa mesiti ručno dok se ne dobije mekano kompaktno testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo za mini pice  treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekriti testo za zemičke  krpom i ostaviti da nadođe oko 4omin (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti na dva dela. Svaki deo rastanjiti oklagijom i premazati kečapom koji je pomešan sa origanom. Na jedan deo testa uzduž poređati iseckanu pečenicu i kačkavalj. Uviti u rolat i seći na kolutove. Ređati kolutove u pleh obložen pek papirom. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta (mada sve zavisi od vaše rerne). Mini pice se mogu poslužiti kao doručak, večera, predjelo ili party grickalice. 
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PICA PITA.

BRZA SLANA TORTA OD TOST HLEBA

Slana torta je trenutno jedno od najaktuelnijih predjela. Predjelo koje se prosto topi u ustima biće sigurno odlično prihvaćeno. Dobar je izbor ukoliko vam treba nešto što se priprema na brzinu a izgleda bogato i sito je. Slanu tortu možete poslužiti u svim prilikama i najzahtevnijim gostima jer je zaista pravi gastro užitak! Ne samo da će ova slana poslastica zaseniti degustatore već će zasigurno biti oduševljeni njenim ukusom a vi ćete biti ponosni jer ste pripremili pravo slano zadovoljstvo na brzaka :).

 SASTOJCI :
12 kriški tost hleba,
4 kuvana jaja,
4 kisela krastavčića,
4oo ml kisele pavlake,
4oo ml majoneza,
15o gr pečenice,
 15o gr šunke,
3oo gr kačkavalja,
i još za premaz :
kisela pavlaka,
rendani kačkavalj po želji,
kuvana jaja,
krastavac za dekoraciju.
PRIPREMA :
Na tacnu poređati 4 parčeta tost hleba. Za prvi premaz pomešati 2oo ml pavlake sa 2oo ml majoneza. Premazati tost hleb sa većim delom premaza a ostaviti sa strane jednu trećinu za kasnije. Preko majoneza poređati seckanu šunku i 15o gr rendanog kačkavalja. Jaja skuvati i iseći na kolutove ili ih iseckati pa poređati preko kačkavalja. Preko jaja premazati ostatak premaza pa poređati 4 kriške tost hleba. Za drugi premaz pomešati opet 2oo ml pavlake sa 2oo ml majoneza.
Takođe ostaviti jednu trećinu sa strane. Pečenicu  iseckati i naređati preko fila. Opet posuti sa 15o gr rendanog kačkavalja. Preko staviti isečene na kolutove kisele krastavčiće. Onu preostalu trećinu fila premazati preko krastavčića. Ostale 4 kriške tost hleba poređati na vrh slane torte. Slanu tortu premazati pavlakom ili majonezom po želji i ukusu i posuti rendanim kačkavaljem. Ako želite da dodatno zadivite drage osobe napravite dekoraciju od kuvanog jaja i kiselih krastavčića. Slanu tortu je najbolje napraviti dan ranije da bi tost hleb lepo upio premaze i da bi se lepo ohladila i stegla. Uživajte u bogatstvu ukusa :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLANI ROLAT OD AJVARA.

POGAČA SA SEMENKAMA

U mnogim kulturama je hleb neizostavna namirnica uz svaki obrok. Kod nas u kući ručak ne može da se zamisli bez neke lepe pogače i zato ja rado mesim skoro svaki dan. Ali nekad, kada imam vremena i želim da razbijem monotoniju umesim malo drugačiji hleb tj pogaču posle koje moji ukućani jedva dišu :D. Ovog puta sam odlučila da u tetso ubacim semenke bundeve i suncokreta i na taj način svojim ukućanima pripredim pravu gozbu :). Pogača sa semenkama je prikladna i za svečanu trpezu a ako vam dođe kao meni da je napravite tek onako jer vam se ručka nešto drugačije, samo napred, uživaćete u ukusu i mekoći :). Spolja hrskav, unutra mek ko duša, ovaj hleb je i zdrav a može se praviti i u posnoj varijanti (bez mleka) ili sa integralnim brašnom.

SASTOJCI :
5 krompira,
5oo gr brašna,
1 kvasac,
5o gr očišćenih semenki suncokreta,
5o gr  očišćenih semenki bundeve,
15o ml mleka,
15o ml mlake vode,
1 kašičica šećera,
2 kašićice soli.
PRIPREMA :
Krompir skuvati u ljusci pa ga oljuštiti i izrendati u testo. Mleko i vodu pomešati pa dodati kvasac i kašičicu šećera i promešati da se kvasac rastopi. Ostaviti da odstoji desetak minuta na toplom mestu. U testo dodati so i semenke pa sve lepo promešati. Dodati mleko i vodu sa kvascem pa mesiti ručno dok se ne dobije mekano kompaktno testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekriti testo za zemičke  krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti načetiri dela. Svaki deo rastanjiti oklagijom pa iseći trouglove kao za kiflice. Zarolati kiflice pa iseći po jedan kraj. U pleh obložen pek papirom ređati kiflice u krug tako što će isečeni kraj stajati uz zid pleha. Krajeve ređati u sredinu. Ja sam se opredilila za pleh u obliku srca a vi možete iskorititi onaj koji imate. Ponoviti postupak dok se svo testo ne potroši. Ostaviti pogaču oko 3o minuta pa je staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta. Pogaču sa semenkama poslužiti toplu ili hladnu uz ručak ili bilo koji ukusan obrok :). 



Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.






недеља, 16. март 2014.

BRUSKETI (Bruschette)

Bruskete su italijansko predjelo koje se može servirati i kao lagani obrok ili užina. Na žurkama su omiljeni sendviči koji se naprave za 15 minuta a za još kraće vreme nestaju sa tanjira :). Kod mene u kući se spremaju svaki čas jer tako potrošim stari hleb. Preko hleba uglavnom stavim ono što imam u kući a ovog puta sam napravila kombinaciju sireva i povrća sa šunkom. Naravno, pojedeni su u vrlo kratkom roku a preporučujemo da ih što pre napravite i proverite zašto :D
SASTOJCI :
nekoliko kriški hleba (zavisi koliko senviča želite da napravite),
sitan sir oko 1oo gr,
rendani kačkavalj oko 1oogr,
seckana šunka oko 1oo gr,
kašika kečapa,
1 paradajz,
po želji čen dva belog luka,
maslinovo uljepomešano sa origanom za premazivanje kriški hleba.
PRIPREMA :
Hleb iseći na tanje kriške a ako su veliki parčići može na polovine da se podeli (najbolje iskoristiti stari hleb). Sve sastojke za bruskete pomešati. Paradajz iseckati na kockice. Maslinovo ulje pomešati sa kašikom origana pa premazati kriške hleba sa obe strane.
Ako nemate maslinovo ulje može i maragarinom da se premaže. Hleb za bruskete poređati u pleh obložen pek papirom. Na svaku krišku rasporediti po kašiku fila pa preko staviti po malo iseckanog paradajza. Bruskete zapeći u zagrejanoj rerni na 18o C oko 1o minuta. 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆE PIZZA LEPINJE.


SLANI RAFAELO

Kad god imamo neko porodicno slavlje ja provedem dva dana u kuhinji. Pravim razne đakonije i sve izgleda kao da sam unajmila ketering firmu. Volimo domaće ukusne zalogaje i volimo kada nam je svečana trpeza bogata i kada se sve šareni. Gosti ne kriju svoje oduševljenje i često ne znaju šta pre da degustiraju. Jedan od omiljenih slanih užitaka je rafaelo. Ponekad ga spremam sa piletinom ali ovaj put sam odabrala prašku šunku. Slani rafaelo je odličan dodatak uz kiflice, roštilj i slane rolate. Lepo izgleda, lako i brzo se priprema a ljubitelji sočnih kremastih stvari će uživati u ovom divnom ukusu :D.
SASTOJCI :
3oo gr sitnog sira,
1oo ml pavlake,
1oo gr mariniranog kikirikija,
15o gr praške šunke,
1oo gr rendanog kačvalja,
kesica parmezana.
PRIPREMA :
Sir ubaciti u dublju činiju, šunku i kikiriki iseckati a kačkavalj izrendati. Pavlaku i sve ostale sastojke ubaciti u činiju sa sirom pa sve  promešati da se lepo sjedini.
Ostaviti malo u frižideru da se stegne pa praviti kuglice i uvaljati svaku u parmezan. Slani rafaelo staviti u frižider do posluženja :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZA SUSAM SALATA.

субота, 15. март 2014.

MAFINI SA ČOKOLADOM

Mafini nam dolaze iz Amerike i poznati su po tome što se peku u posebnim kalupima. Mogu biti i slatki i slani a kod nas u kući se često pripremaju obe varijante. Kada mi dolaze gosti a nemam puno  vremena za pripremu neke poslastice mafini su uvek dobar izbor :). Spremaju se brzo i uvek su meki i vazdišasti a njihov ukus je fenomenalan pa zbog toga često pravim duplu dozu :D. Mafine vole i stari i mladi i iako je njihova priprema jednostavna mogu se poslužiti i u svečanoj varijanti sa dodatkom šlaga. Ako ih niste spremali do sad preporučujemo da probate.
SASTOJCI :
1oo gr margarina,
1oo gr šećera,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo,
2 jaja,
2oo gr brašna,
1oo ml mleka,
1oo gr čokolade,
kora rendane naradže.
PRIPREMA :
Mutiti margarin dodovajući šećer, vanilin šećer, jaja i koru naradže. Kad se sve lepo sjedini dodati brašno pomešano sa praškom za pecivo. Zatim sipati mleko postepeno da se dobije lepo testo koje ne treba da bude ne preterano gusto ni pretarano retko. Čokoladu iseckati pa umešati u testo (možete koristiti čokoladu za kuvanje ili mlečnu).
U kalupe za mafine staviti papirne korpice. Ako nemate korpice kalupe za mafine možete namazati magrarinom. Puniti ih pa staviti u zagrejanu rernu da se peku na 2oo C oko 3o minuta. 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na POSNI KAKO MAFINI.

четвртак, 13. март 2014.

PUNJENE KUKURUZNE KROFNE

Pre neki dan dok sam mesila kukuruzne zemičke palo mi ne pamet da bih mogla da umesim malo više testa i da ga podelim za zemičke i krofne. Tako sam i uradila a dok je testo nadolazilo skoknula sam do prodavnice po potrebne sastojke za punjenje krofni. Negde na internetu sam videla fotografiju punjenih krofni sa paradajzom i tako sam dobila ideju :D. Jako sam želela da ih probam ali naravno sa inovacijama i u svojoj varijanti. I moram vam reći da su bile odlične! Čak nisu ni upile masnoću a paradajz je pustio malo soka unutra pa su spolja bile hrskave a unutra sočne i jako ukusne :).
SASTOJCI :
400 gr  pšeničnog brašna,  
15o gr kukuruznog brašna,
5o gr kukuruznog griza (može i palenta),
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
400 ml mleka, 
1 kašičica šećera,
2 kašičice soli,
2 paradajza,
1oo gr šunke,
1oo gr sitnog sira,
ulje za prženje.
 PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) i promešati da se lepo sjedine sve tri vrste brašna pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za krofne  krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti na dva jednaka dela. Pripremiti šunku i sir i iseći na kolutove paradajz. Rastanjiti oba dela testa pa na jedan ređati paradajz, šunku pa sir. Prekriti drugim delom testa i nekom većom šoljom vaditi krofne. Ostaviti ih da odstoje 15~2o minuta pa pržiti u dubokom ulju. Ulje ne sme da se greje na najačoj temperatuturi jer krofnama ne odgovara visoka temperatura. Kad krofne dobiju zlatnu boju sa obe strane vaditi ih na salvetu. Sačekati da se malo prohlade pa navaliti :).
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KROFNE SA SIROM.

PITA KROMPIRUŠA~posno

Ne mogu da se pohvalim da redovno postim ali to ne znači da ponekad ne spremim nešto posno :). Pre neki dan kada sam smišljala šta ću da spremam dok se budemo snimale imala sam na umu nekoliko ideja. Dok sam tumbala po glavi šta ću slatko a šta slano, a da pritom ne bude ni zahtevno ni skupo, pale su mi na pamet ove ukusne pitice. Sjajan obrok za vreme posta ali naravno i oni koji ne poste mogu da se počaste ovim divnim pitama od krompira :). Za pripremu ove pite vam ne treba ni puno vremena, ni puno para ni puno truda a ipak se dobije jedan fenomenalan ukus koji mami za još jedan zalogaj više :D.
SASTOJCI :
5oo gr kora za pitu,
1 kg krompira,
1 veći praziluk,
2 kašike origana,
So ili vegeta po ukusu,
100 ml ulja.
I još za preliv po želji :
biljni margarin za vrh pite,
2oo ml vode,
kocka posne supe.
Preliv napraviti od vode i kocke posne supe tako što se prokuva do ključanja. Po želji preliti pitu 5 minuta pred kraj pečenja da bi bila sočnija :).

Pripremu možete pogledati u snimku koji je urađen u saradnji sa Mogu ja to sama

)
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PICA PITA.

среда, 12. март 2014.

KUKURUZNE ZEMIČKE

Za kukuruzni hleb je poznato da se kruni i raspada i da već sutradan nije više mekan. Ipak, hleb od kukuruznog brašna je jako zdrav i ukusan i odlično se slaže uz jela od kiselog kupusa a idealan je i uz domaće meze i mlečne proizvode. Postoji mnogo recepata za ovaj ukusni hleb i ja moram priznati da sam probala većinu. Mada mi se nekoliko varijanti i nije baš dopalo jer je hleb bio suv i tvrd ja nisam odustajala od potrage za pravim receptom. Juče sam kuvala sarmu i dok sam se spremala da umesim hleb koji inače mesim svaki dan odlučila sam da bih mogla da probam sa kukuruznim brašnom. Ideja je bila odlična jer smo svi oduševljeni mekoćom a i ukusom ovih lepinjica. Namerno sam sačekala do danas za pisanje recepta da bih videla da li će se stvrdnuti i da li će se preterano kruniti ali sa ovim kajzericama to nije slučaj. Dakle, preporučujem da probate jer sam sigurna da ćete i vi biti oduševljeni :). Možete ih jesti i sa medom kao što su to naši preci radili. Kukuruzne zemičke žute kao dukat su odlične uz svaki obrok i odlično se slažu i uz slatke i uz slane zalogaje :).
SASTOJCI :
400 gr  pšeničnog brašna,  
15o gr kukuruznog brašna,
5o gr kukuruznog griza (može i palenta),
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
400 ml mleka, 
1 kašičica šećera,
2 kašičice soli,
margarin za premazivanje pleha i po kockicu za vrh svake  zemičke.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) i promešati da se lepo sjedine sve tri vrste brašna pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za zemičke  krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti na onoliko delova koliko želite zemički. Svaki deo testa premesiti i razraditi oklagijom pa oblikovati u tanje loptice. Pleh premazati margarinom jer će tako vaše kukuruzne zemičke biti meke i ukusnije. Lopte od testa ređati u podmazan pleh pa svaku zaseći pizza sekačem ili oštrim nožem, uzduž i popreko. Ostaviti ih da odstoje oko 3o minuta pa na svaku staviti po kockicu margarina. Kukuruzne zemičke peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta. Služiti tople uz ručak, večeru ili doručak a lepe su i hladne :).
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.

CHEESECAKE (pravi čizkejk)

Pravi cheesecake (čizkejk)  nije teško napraviti ali sastojci za ovaj kolač nisu ni malo jeftini. Ipak, njegov ukus je neprevaziđen i vredi se počastiti s vremena na vreme :). Da bi vam čizkejk bio kao onaj iz vrhunskih poslastičarnica trebalo bi da imate sve potrebne sastojke i da pratite uputstvo za pripremu. Do sada sam isprobala nekoliko varijanti i svaka je bila ukusna ali maskarpone sir retko šta može da zameni :).
SASTOJCI :
za koru :
3oo gr mlevenog plazma keksa,
2 kašike kristal šećera,
4 kašike šećera u prahu,
1oo gr margarina
za fil :
5oo ml slatke pavlake,
3oo gr maskarpone sira,
5 kesice krem fiksa,
2oo gr šećera u prahu,
1 kesica želatina
I još za preliv :
5oo gr smrznutog bobičastog voća,
1 kesica želatina,
5 kašika šećera.
PRIPREMA :
 Plazma se pomesa sa 1oo gr margarina, 4 kašike šećera u prahu i 2 kašike kristal šećera.To se dobro zamesi i rasporedi na dno kalupa za torte. 5oo ml slatke pavlake umutiti sa 3 kesice krem fiksa i 1oo gr šećera u prahu. U drugoj posudi umutiti masakrpone sir sa 2 kesice krem fiksa i 1oo gr šećera u prahu, Sjediniti slatku pavlaku i maskarpone. Želatin pomešati sa 4 kašike vode i sačekati da nabubri pa ga rastopiti na šporetu i ubaciti u fil sa sirom.
Izmiksati da se sve lepo sjedini pa rasporediti fil preko kore od plazme. Zamrznuto voće staviti u šerpu na šporet da se odledi i da pusti sok. Pre toga pomešati želatin sa 4 kašike vode i ostaviti da nabubri. U voće dodati šećer i mešati. Kad se rastopi dodati nabubreli želatin pa sve lepo sjediniti i preliti preko fila od sira. Staviti u frižider da se ohladi i stegne. Skinuti kalup posle nekoliko sati (najbolj da odstoji preko noći) pa služiti hladan sošan čizkejk :). 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PIŠKOTA ČIZKEJK.


уторак, 11. март 2014.

BRZE SLANE PALAČINKE

Palačinke su omiljena poslastica i starima i mladima. Ali ne moraju uvek biti sa slatkim filom. Odlične su i sa slanim punjenjem za doručak ili večeru. Brzo se spremaju a možete staviti ono što imate u kući. Ja sam se opredelila za ajvar jer još uvek traje sezona :). Interesantno izgleda kad se kačkavalj istopi pa se razvlači i zato su ove palačinke omiljene najmlađima.
SASTOJCI :
  1 jaje, 
25o gr brašna, 
25o ml mleka,
 25o ml vode, 
1oo ml ulja,
so i šećer po kašičicu
na vrh noža soda bikarbona,
i još za punjenje :
ajvar, pavlaka ili kečap,
šunka ili kobasica,
kačkavalj.
 PRIPREMA :
Umutiti testo od sastojaka za palačinke i ostaviti da odstoji desetak minuta. U tiganj za palačinke staviti mrvicu ulja pa kutlačom izliti testo za palačinku. Peći na prvoj strani dok se lepo ne ispeče a onda prevrnuti. Odmah stavljati fil.
Prvo premaz na pola palačinke, zatim kobasicu ili šunku i na kraju listove kačkavalja. Preklopiti na pola pa još na jednu polovinu i izvaditi na tanjir. Poslužiti toplu palačinku. 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na POHOVANE PALAČINKE.