Volim sarmu pripremljenu na sve načine. Mogla bih da je jedem svaki dan. Pored one klasične od kupusa, omiljene su mi i sarmice od zelja. Iako njih češće spremam na proleće i leto, kada nema kiselog kupusa, juče sam videla sveže zelje pa se setih da postavim i ovaj recept. Inače svi u kući volimo đakonije od zeleniša pa se svi radujemo kada su sarmice od zelja na meniju. Em su zdrave, em su ukusne i sočne.
SASTOJCI :
1 praziluk,
1 šargarepa,
1oo gr pirinca,
5oo gr mlevenog mesa,
5 vezi zelja,
1 kocka supe od povrća,
začini po želji,
so po ukusu,
1 kašika aleve paprike
ulje za dinstanje povrća po potrebi.
PRIPREMA :
Praziluk iseckati i ubaciti u šerpu da se proprži dok ne omekša.
Izrendati šargarepu i ubaciti u istu šerpu i nastaviti sa dinstanjem postepeno dodajući vodu.
Zatim dodati mleveno meso, pomešati sa šargarepom i prazilukom, ubaciti izlomljenu kocku supe od povrća i dinstati još 5 minuta.
Dodati prethodno opran pirinač i začine i dinstati još 2 minuta.
Fil za sarmice od zelja skloniti sa plotne i ostaviti da se prohladi.
Izrendati šargarepu i ubaciti u istu šerpu i nastaviti sa dinstanjem postepeno dodajući vodu.
Zatim dodati mleveno meso, pomešati sa šargarepom i prazilukom, ubaciti izlomljenu kocku supe od povrća i dinstati još 5 minuta.
Dodati prethodno opran pirinač i začine i dinstati još 2 minuta.
Fil za sarmice od zelja skloniti sa plotne i ostaviti da se prohladi.
Potopiti zelje u vrelu vodu 30 minuta pre spremanja sarmica da listovi omekšaju.
Zadebljali deo na korenu lista zelja odseći nožem da list može da se savije.
U posudu u kojoj će se sarmice od zelja kuvati složiti listove zelja da prekriju dno.
Po dva lista staviti na šaku i staviti potrebnu količinu fila (da listovi mogu da se zaviju u sarmicu) i zaviti.
Zavijenu sarmicu od zelja složiti u šerpu.
Postupak ponoviti dok ne nestane fila za sarmice.
Kada su sve sarmice od zelja poređane preliti ih vodom i prekriti preostalim listovima zelja.
Kuvati u rerni na 200 stepeni 1 - 2 sata.
Zadebljali deo na korenu lista zelja odseći nožem da list može da se savije.
U posudu u kojoj će se sarmice od zelja kuvati složiti listove zelja da prekriju dno.
Po dva lista staviti na šaku i staviti potrebnu količinu fila (da listovi mogu da se zaviju u sarmicu) i zaviti.
Zavijenu sarmicu od zelja složiti u šerpu.
Postupak ponoviti dok ne nestane fila za sarmice.
Kada su sve sarmice od zelja poređane preliti ih vodom i prekriti preostalim listovima zelja.
Kuvati u rerni na 200 stepeni 1 - 2 sata.
Ako želite možete staviti zapršku a ako ne želite možete staviti paradajz sok umesto vode.
Pred kraj kuvanja, u manju šerpicu sipati 0,5 dl ulja i sačekati da se ulje zagreje.
U vrelo ulje dodati 1 kašiku brašna, promešati da se razbiju grudvice pa dodati 1 kašiku aleve paprike i promešati da se zaprška za sarmu sjedini.
Zapršku sipati u sarmu, promešati i kuvati još 10 minuta.
U vrelo ulje dodati 1 kašiku brašna, promešati da se razbiju grudvice pa dodati 1 kašiku aleve paprike i promešati da se zaprška za sarmu sjedini.
Zapršku sipati u sarmu, promešati i kuvati još 10 minuta.
Sarmice od zelja poslužite sa kiselom pavlakom ili sa kiselim mlekom.
Prijatno!
Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆA SARMA OD KISELOG KUPUSA.
Нема коментара:
Постави коментар