понедељак, 2. јун 2014.

GIBANICA GUŽVARA

Gibanica je redovna na mojoj trpezi i čini mi se da nam nikada neće dosaditi. Spremna je za čas a može se poslužiti i kao ručak i kao doručak ili večera a i kao predjelo savršeno prolazi :). Sa ovim sastojcima i na ovaj način pripreme mogu slobodno da kažem da je baš onakva kakvu svi vole :). Ni suva ni masna, baš onakva kakva treba da bude :). Sočna i topi se u ustima a podjednako lepa i topla i hladna!
SASTOJCI :
5oo gr kora za gibanicu,
5oo gr sitnog sira,
15o gr starog kravljeg sira,
2oo ml kisele vode,
4 jaja,
1oo ml ulja,
4 kašike pavlake,
soli po ukusu.

Za preliv :
kašika pavlake,
1 jaje,
kašika ulja,
kašičica soli.
PRIPREMA :
Jaja umutiti penasto pa dodati pavlaku, sitan sir (mladi), kiselu vodu i ulje. Posoliti po želji pa sve lepo sjediniti. Parče starog kravljeg sira izmrviti direktno u smesu viljuškom. Na dno pleha za pečenje staviti dve kore. Ostaviti jednu koru sa strane. U fil umakati izgužvane kore jednu po jednu i ređati u pleh jednu do druge.
Kore za gibanicu ređati bez nekog preteranog redosleda i ostavljati izgužvane  Nemojte puno da stiskate kore da ne bi ostale suve. Postupak ponavljati sve dok se sve kore i fil ne utroše. Jednom korom prekriti gibanicu. Iseći na kocke pre pečenja. Napraviti preliv od jednog jajeta, pavlake i ulja pa preliti gibanicu. Gibanicu peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta. Poslužiti uz salaticu ili jogurt :).
Pogledajte i video uputstvo urađeno u saradnji sa Mogu ja to sama.


Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na GIBANICA SA SIROM I ZELJEM.

2 коментара: