уторак, 10. јун 2014.

DOMAĆI SIRUP OD KOPRIVE

Za koprivu znaju svi, veoma je cenjena zbog lekovitih svojstva. Ima visoku vitaminsku vrednsot pa se preporučuje i u ishrani. Veoma je rastprostanjena i raste kao korov pored puteva i ograda i u baštama. Kopriva je odličan čistač krvi jer podstiče izbacivanje štetnih materija iz organizma. Ukus podseća na spanać ali sadrži više kalcijuma i više vitamina od spanaća. I mogla bih ja sada vama da pišem o raznim lekovitim dejstvima ali sigurna sam da većina vas zna koliko je ova biljka povoljna po zdravlje pa ću preći na recept koji se prenosi sa kolena na koleno a koji je meni moja sveki dala. Moja deca maltene od rođenja piju ovaj sok koji se pravi u velikim količinama. Gosti se iznenade kada im ponudimo sok od koprive i uglavnom iz znatiželje probaju ali se već prvim skrkom još više prijatno iznenade ukusom i uvek traže čašu više :D.
SASTOJCI :
1oo vrhova  MLADE koprive (od vrha još 2 lista se bere, oko 1o cm na dole),
6 L proključale vode,
2oo gr limuntusa ili 2o kesica od 1o gr,

6 kg šećera,
1 konzervans,
2 ekstrata od limuna. 
PRIPREMA :
Koprivu oprati u najmanje 3~4 vode. Proključalu, vrelu vodu preliti preko koprive. Kada se voda lepo ohladi dodati limuntus i promešati nekoliko puta. Ostaviti da prenoći. Ujutru procediti pa dodati konzevans, šećer i ekstrat limuna.
Mešati povremeno dok se sav šećer ne rastopi. Sipati u dezinfikovane flaše pa degustirati :D. Sirup od koprive pripremnjen na ovaj način nije potrebno držati u frižideru. Ako vam se čini da je velika količina smanjite mere duplo :). 
 Živeli! 


 Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI SIRUP OD VIŠANJA.

Нема коментара:

Постави коментар