Странице

уторак, 26. мај 2015.

TORTA ČOKOLADNA KRALJICA

Torta satkana od tri vrste čokolade mami uzdahe i budi sva čula. Kao što joj samo ime kaže, prava je čokoladna rapsodija. Kraljevski ukus koji miluje nepca. Ako volite čokoladu verujem da će vam se dopasti. Na mom sajtu je već postojala ova torta, ali pošto smo ga ugasili red je da je ubacim i ovde. Nije teška za pripremu, jedino se morate naoružati strpljenjem dok se stegne. Zato je najbolje napravite uveče da bi već ujutru uživali u bogatom ukusu :).
SASTOJCI :
Za koru :
4 jaja,
4 kašike šećera,
2 kašike brašna,
4 kašike kakaa,
1 prašak za pecivo,
3~4 kašike likera od čokolade.
Za fil :
600 ml slatke pavlake,
200g crne čokolade,
200g mlečne čokolade(najbolje milka),
200g bele milka čokolade.
Mlečna čokolada za dekoraciju.

PRIPREMA :
Koru možete spremiti i poslednju jr se filovi hlade nekoliko sati.
Odvojiti belanca od žumanaca.
Umutitit belanca sa šećerom u čvrst šlag.
Dodavati jedno po jedno žumance i dalje muteći.
Prosejati brašno, prašak za pecivo i kakao i špatulom ili varjačom lagano umešati.
Koru izliti u kalup obložen pek papirom (28cm najviše).
Ako želite veću tortu tj veći kalup stavite duplu meru svega.
Pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 C oko 10~15 minuta.
Proverite čačkalicom da  li je gotova.
Liker ili bejlis pomešajte sa malo vode i porskajte tortu.
Slatku pavlaku podelite na tri dela (po 200 ml).
Svaki deo pomešajte sa po jednom vrstom čokolade.
Na pari otopite sva tri fila, jedan po jedan. 
Ostavite filove da se lepo ohlade (ovo je vrlo bitno) u frižideru.
Umutite svaki fil mikserom po nekoliko minuta dok ne dobijete lep krem.
Ako želite jači ukus čokolade u tom slučaju i ne morate mutiti, možete ih odmah premazati preko kore.
Filujte koru prvo tamnim kremom, zatim filom sa mlečnom čokoladom i na kraju sa belim.
Ukrasite tortu izrendanom mlečnom čokoladom.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI KOLAČ.


KLJUKUŠA SA KROMPIROM

Kljukuša je staro tradicionalno bosansko~hercegovačko jelo koje se priprema vrlo brzo i vrlo lako. Pre par godina sam dobila recept i od tada je rado spremam. Postoji mnogo varijacija na temu, i kombinacija je bezbroj. Ali ipak cenim da je ona prava sa krompirom. Ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su visoki datumi. Potrebno je par sastojaka da bi cela porodica uživala u  ukusnom obroku. Negde sa pročitala da je kljukuša lepša što je tanja, pa se ja toga i pridržavam :). 
Dakle, kljukuša je starisnko jelo sa kojim se može eksperimentisati. Toplo preporučujem da probate, posebno ako volite krompirušu.
SASTOJCI :
oko 2 kg krompira,
200g brašna,
150 ml ulja,
soli po ukusu,
biber po ukusu,
2 glavice luka ili praziluk po želji,
komadić putera.

PRIPREMA :
Oljuštiti krompir i izrendati ga na krupno rende.
Možete koristiti i secka.
Ocediti ga dobro.
Pomešati krompir, ulje i začine.
Na kraju dodati brašno i rukama izmešati.
Možete dodati sitno seckan luk ako volite (meni je tako ukusnija).
Ako volite tikvice možete i njih dodati. 
Neko stavlja i kiselo mleko ili pavlaku ili jogurt. Ja to nisam probala pa ne mogu da vam kažem kakav je ukus...
Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagreje.
Koristite pleh od rerne.
U zagrejan pleh izlijte smesu za kljukušu i pecite nekih pola sata. 
Pre samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.
Kada odozgo lepo porumeni gotova je.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na TIROPITA.

четвртак, 21. мај 2015.

ČOKOLADNI KOLAČ

Pre neki dan sam pravila čokoladne mafine sa jagodama, pa mi je sinula ideja da bih od te smese (samo duple) mogla da napravim čokoladni kolač. Negde sam probala čokoladni kolač sa prelivom i od tada mi je listi za spremanje. Mnogo nam se svideo i sa uživanjem smo ga poručkali. Toliko je ukusan, i za divno čudo nije preterano težak, da ću ga uskoro opet napraviti :). 
SASTOJCI :
4 jaja,
200g crne čokolade,
150g margarina,
200g šećera,
200 ml mleka,
1 prašak za pecivo,
300g brašna.
Za preliv :
300 ml slatke pavlake,
2 pune kašike šećera,
200g čokolade,
100g maragarina,
100 ml mleka.

PRIPREMA :
Jaja penasto umutite sa šećerom.
Dodajte mleko i mutite dok se šećer ne rastopi.
Čokoladu rastopite sa margarinom i dodajte u smesu sa jajima kada se malo prohladi.
U brašno umešajte prašak za pecivo i dodajte smesi.
Po želji možete dodati jednu, do dve; narendane korice narandže. To će kolaču dati osvežavajuću notu.
Sve lepo promešajte i smesu izlijte u pleh (32x25 cm ili neki slične veličine).
Pecite kolač na na 220 C oko 15 minuta, ali sve zavisi od vaše rerne (proverite čačkalicom da li je gotovo).
Ostavite kolač da se prohladi pa ga isecite na kocke.
Slatku pavlaku i šećer stavite na ringlu da proključa.
Sklonite sa šporeta i dodajte maragrin i čokoladu.
Mutite mikserom da se sve lepo sjedini.
Ostavite da se prohladi, pa dodajte hladno mleko.
Mutite preliv dok ne dobijete glatki krem.
Prelijte krem preko kocki od čokolade.
Možete ga ohladiti pre služenja, a možete ga poslužiti i dok se krem ne stegne :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNI MAFINI SA JAGODAMA.

DOMAĆI SLADOLED OD JAGODA

Tokom vrelih letnjih dana sladoled nam je najbolji prijatelj. Sladoled nas osvežava i rashlađuje. Zna se je domaće uvek najbolje, pa je zato ovaj sladoled od jagoda neodoljivo ukusan. Jagode su trenutno aktuelne i šteta bi bilo da ne probate ovu divnu poslasticu na koju ćete navući i vi i vaša deca.
 SASTOJCI :
500g jagoda,
150g šećera u prahu,
100ml kisele pavlake,
150 ml slatke pavlake (vrhnje za šlag).

PRIPREMA :
Jagode očistiti i iseckati pa ih lepo samleti u blederu.
Dodati kiselu pavlaku i slatku pavlaku, pa sve lepo promešati.
Na kraju dodati šećer u prahu i sve zajedno izmiksati u blenderu da se lepo sjedini.
Staviti smesu za sladoled u posudice, pa u zamrzivač na najmanje 3 sata.
Poslužiti sa kriškama jagoda i uživati :).
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SLADOLED OD BANANE.

среда, 20. мај 2015.

SAVIJAČA SA TIKVICAMA I FETA SIROM

Sezona tikvica je u punom jeku i ja prosto moram da ih iskoristim sve dok traju :). Pita sa tikvicama je jedna od omiljenih letnjih đakonija. Savršeno se slaže uz jogurt, kiselo mleko ili paradajz salaticu. Lepa je i topla i hladna i zbog toga je možete spremiti i uveče da bi je sutradan nosili na plažu. Moj predlog je da je napravite za doručak kada je cela porodica na okupu, uživaćete u druženju i dobroj klopi :D.

SASTOJCI :
500g domaćih kora,
500g feta sira,
3 tikvice,
1 praziluk,
100g pančete ili suvog vrata (ovo ne mora),
5 kašika brašna,
200 ml kisele vode,
so po ukusu.
Za preliv :
4 jaja,
100 ml ulja,
200 ml kiselog mleka,
200 ml mleka,
pola praška za pecivo.

PRIPREMA :
Za preliv sve sastojke umutite da se lepo sjedine.
Tikvice možete, a ne morate, izrendati. Prethodno ih  neoljuštene  potopite u vodu sa kašikom sode bikarbone na pola sata. Ovo je bitno ako ih nećete ljuštiti da bi se otklonili pesticidi.
Kada ih izrendate ostavite ih cediljki da se lepo iscedi voda iz njih.
Na malo ulja propržite sitno seckani praziluk i dodajte seckanu pančetu. 
Pržite par minuta, dok ne zamiriše onako lepo.
U vangli pomešajte sir, isceđene tikvice, brašno pomešano sa kiselom vodom, prašak za pecivo i na kraju luk sa pančetom.
Sve lepo promešajte.
Izdvojite po tri kore za svaku savijaču.
Na prvu premažite preliv. Zatim stavite drugu koru i takođe je premažite.
Preko nje stavite treću koru i premažite je prelivom u tankom sloju pa rasporedite fil od tikvica i sira.
Uvijte kore u rolat i prebacite ga na nauljen pleh.
Ponovite postupak dok ne utrošite sve kore i fil.
Možete ih podeliti na pola i premazati umućenim jajima, takođe ih posuti susamom.
Pecite savijače sa tikvicama u zagrejanoj rerni na 200C oko 30~35 minuta, dok lepo ne porumene. 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA OD GRIZA I TIKVICA.


уторак, 19. мај 2015.

KREMASTA TORTA SA JAGODAMA~GOTOVA ZA ČAS

Jagodica bobica, počasni gost na mojoj trpezi sve dok je ima. Volimo ih sveže i takođe u kolačima. Ma u svim varijantama, jagode su rado viđene. Pre neki dan mi je drugarici bio rođendan i ja sam dobila zadatak da joj napravim tortu. Pošto sam bila u stisci sa vremenom morala sam da pronađem neki brz, lagani recept. Kada god nemam vremena, ili me jednostavno mrzi da pečem kore, u pomoć priskaču rozen kore. Njih mogu da kombinujem sa raznim filovima i sastojcima. Kombinacija je bezbroj, a ovo je jedna od omiljenih :). Dobila sam svoje parče i odmah sam ga uslikala. Morala sam da sa vama podelim ovu divnoću :). Ova torta je gotova za 15 minuta, savršeno je kremasta, rajski
ukusna i slobodno mogu da kažem da je prilično jeftina. Probajte pa mi javite da li vam se dopada :).
jukusna

SASTOJCI :
1 pakovanje rozen kora,
1 kg jagoda,
2 kisele pavlake, 
500g šlag pene,
200g šećera u prahu,
300 ml kisele vode.

PRIPREMA :
Šlag umutite sa hladnom kiselom vodom.
Dodajte šećer u prahu i kiselu pavlaku i sve lepo sjedinite.
Jagode iseckajte na kolutove.
Razdojite rozen kore i filujte ih sledećim redom : na prvu koru premažite deo fila, zatim stavite drugu koru, pa malo fila, pa jagode, pa još malo fila da bi se treća kora zalepila.
Ponavljajte postupak dok se utroše svi sastojci.
Ovu tortu je najbolje ostaviti u frižideru preko noći da se lepo stegne i da kore omekšaju.
Dekorišite tortu šlagom.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na TORTA BELI ANĐEO.

ČOKOLADNI ROLAT SA KOKOSOM

Veliki sam ljubitelj kokosa, a u kombinaciji sa čokoladom ne mogu da mu odolim ni kada sam na dijeti :D. Znate već da na mom blogu postoji priličan broj brzih i lakih recepata i ovaj je jedan takav. Potrebno vam je malo vremena, par sastojaka i trunka dobre volje da bi uživali u njemu. Uspeće vam, čak i ako nikada niste pravili rolate.

SASTOJCI :
Za rolat :
500g mlevene plazme ili nekog drugog keksa,
250g šećera u prahu,
200 ml toplog mleka,
100g rendane crne čokolade (ako volite može i bela),
kašika kakaa,
50 ml ruma.
Za fil :
200 ml slatke pavlake,
200g kokosa,
100g šećera u prahu.

PRIPREMA :
Pomešajte keks sa izrendanom čokoladom, šećerom, kakaom i rumom.
Zagrejano mleko polako sipajte i mešajte.
Umesite rolat koji ne sme biti ni redak ni previše čvrst.
Slatku pavlaku čvrsto umutite sa šećerom u prahu.
Dodajte kokovo brašno i lepo ga umešajte.
Na radnu površinu postavite prijanjajuću foliju.
Pospite šećer u prahu po njoj.
Smesu za rolat prebacite na foliju i rastanjite je u formu pravougaonika.
Premažite fil od kokosa i pomoću folije urolajte rolat u oblik kobasice.
Rolat podelite na dva, tri dela, zavijte ga u foliju i stavite u frižider da se stegne i ohladi.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČUPAVCI.

ČOKOLADNI MAFINI SA JAGODAMA

Juče sa kupila prelepe domaće jagode i u slast smo ih ručkali. Ostalo je malo, ali sasvim dovoljno da se naprave neki fini kolačići. S obzirom da je lepo vreme, ja sam po ceo dan napolju sa ćerkom pa i nemam puno vremena za kuvanje. Zato se u takvim situacijama uvek opredelim za mafine. Dok popijem kaficu oni su gotovi. Ovi čokoladni mafini sa jagodama su slasni i vrlo ukusni i uvek me iznova i iznova oduševe. Šta da vam kažem, obožavam ih :D. Vrlo se jednostavno prave i čak  i ako ih  prvi put pravite uspeće vam.

SASTOJCI :
2 jaja,
100g čokolade,
100g margarina,
150g brašna,
100g šećera,
100 ml mleka,
1 kesica praška za pecivo,
12 jagoda.


PRIPREMA :
Jaja penasto umutite sa šećerom.
Dodajte mleko i mutite dok se šećer ne rastopi.
Čokoladu rastopite sa margarinom i dodajte u smesu sa jajima kada se malo prohladi.
U brašno umešajte prašak za pecivo i dodajte smesi.
Sve lepo promečajte, pa punite kalupe za mafine.
Ako ne koristite korpice dobro ih premažite margarinom.
Jagode možete dodati cele ili iseckane na vrh mafina.
Uključite rernu na 220 C i pecite mafine oko 15 minuta.
Čačkalicom proverite da li je gotovo.
Ako želite možete ih preliti glazurom, dekorisati ih šlagom ili posuti šećer u prahu.
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na ČOKOLADNA TORTA.

PUNJENE TIKVICE

Puna je pijaca svežeg voća i povrća i šteta bi bila da se to ne iskoristi. Punjene tikvice su rado viđene na mojoj trpezi. Za njihovu pripremu nije potrebno puno vremenai nema puno posla a i brzo su na stolu, tako da je ovo jedan od idealnih prolećnih ručkova. Do skoro sam ih kuvala u sosu od paradajza, ali kada sam otkrila ovaj način oduševila sam se :). 
SASTOJCI :
4 veće tikvice,
500g mlevenog mesa,
1 praziluk,
1 šargarepa,
1 veći sveži paradajaz,
začini po želji,
so po ukusu.
Za preliv :
2 jaja,
100 ml kisele pavlake.

PRIPREMA :
Praziluk sitno iseckajte i prodinastajte ga na malo ulja uz postepeno dodavanje vode.
Šargarepu očistite i izrendajte i dodajte praziluku.
Paradajz potopite u vrelu vodu da bi se lakše oljuštio.
Kada ga oljuštite sitno ga iseckajte i dodajte u fil.
Sve zajedno dinstajte oko 5 minuta.
Na kraju dodajte mleveno meso.
Dinstajte oko desetak minuta, pa sklonite sa šporeta.
dodajte začin i so po ukusu.
Možete dodati i šaku obarenog pirinča. 
Tikvice oljuštite i podelite ih na pola po dužini.
Kašikom ih izubite u formu čamca.
Poređajte ih na nauljen pleh.
Punite ih sa filomn sve dok ga ne utrošite.
Uključite rernu na 200 C i pecite tikvice 15 minuta.
Zatim ih prelijte umućenim jajima sa pavlakom.
Vratite ih u rernu na još 15 minuta.
Punjene tikvice poslužite uz kiselo mleko ili pavlaku.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PUNJENE PAPRIKE.

уторак, 12. мај 2015.

ŠTAPIĆI SA MASLINAMA I SIROM

Masline obožavam i rado spremam đakonije sa njima. Kada nam dolaze kumovi, ako imam masline u frižideru, obavezno napravim nešto za grickanje uz pivce. Štapići sa maslinama se brzo spremaju a ako dodate i trapist užitak je zagarantovan :).

SASTOJCI :
4oo gr mekog brašna, 
1 jaje,
2oo ml jogurta,
5o ml ulja,
1 kesica kvasca,
1 kašičica šećera,
1 kašičica soli,
200g maslina,
150g trapista.

PRIPREMA :
Kvasac pomešati sa jogurtom koji je stajao na sobnoj temperaturi i kašičicom šećera. Brašno prosejati i dodati mu jaje, ulje i so. 
Kada kvasac nakisne ubaciti ga u posudu sa brašnom i umesiti glatko testo. 
Ako vam se čini da je testo retko dodajte još malo brašna. 
Ubacite seckane masline i izrendan trapist.
Mesite sve dok zidovi posude ne budu čisti tj dok se testo ne odvaja od njih.  Premažite vanglu uljem u tankom sloju i ostavite testo da odstoji dok ne naraste (oko 3o minuta, možda malo duže ako nije dovoljno toplo). 
Kada je testo naraslo prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i rastanjite ga na oblik pravouganika.
Isecite testo na trakice i zavijte ga sa obe strane u suprotnim pravcima (da dobijete frckokle).
Poređajte štapiće na pleh obložen pek papirom i zagrejte renru na 200 C.
Pecite štapiće sa maslinama oko 25 minuta.
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ŠTAPIĆI SA KIKIRIKIJEM.

PIZZA PUŽIĆI

Pica pužići su odlična večera i za dečicu i za odrasle. Sama priprema nije komlikovana a i ni sastojci nisu skupi. Možete staviti šta volite, šunku ili parizer, čak i sitno seckane viršlice. Kombinacija je bezbroj. Uz jogurt ili pavlaku se odlično slažu. Možete ih i zamrznuti pa ih peći po potrebi. Svakako preporučujem da probate. 

SASTOJCI :
600g oštrog brašna,
100g margarina,
prstohvat soli,
1 prašak za pecivo,
350 ml mleka.
Za fil :
150g šunke,
100g trapista,
kečap,
origano.

PRIPREMA :
Brašno, prašak za pecivo i so pomešajte.
U mleko dodajte trećinu brašna i varjačom ga umutite.
Dodajte na kockice  iseckan margarin direktno iz frižidera.
Rukama umestite glatko testo postepeno dodavajući ostatak brašna.
Na pobrašnjenoj radnoj površnini razvucite testo veličine 60 x 30 cm.
Premažite u tankom sloju kečapom.
Pospite origano, količina je proizvoljna ali ne preterujte.
Iseckajte šunku, izrendajte trapist. 
Rasporedite ih po testu.
Urolajte testo po dužoj strani.
Pre sečenja vam preporučujem da rolat stavite u zamrzivač na pola sata, mada ako nemate vremena i ne morate.
Tako fil neće ispadati.
Isecite oko 22~25 pužića.
Poređajte ih u pleh obložen pek papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 200 C oko 25 minuta.
Poslužite ih tople ili hladne, svakako su lepi.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITULJICE SA MESOM I PRAZILUKOM.

BAJADERA TORTA

Danima maštam o nekoj lepoj kremastoj torti. U mojim mislima se ona sastojala od čokolade, keksa i oraha, nalik na bajaderu. Čim sam ugrabila slobodnog vremena ja sam i napravila. Savšen kremasta i dovoljno slatka, onako baš po mom ukusu :). 

SASTOJCI :
2 l mleka,
250g pudinga od vanile,
10 kašika šećera,
1 vanilin šećer,
200g maslaca ili margarina,
200g čokolade,
200g mlevenog keksa (plazma),
200g seckanih oraha ili lešnika,
200g piškota,
200ml soka od narandže,
šlag za dekoraciju.

PRIPREMA :
U dve litre mleka skuvati puding sa deset kašika šećera i vanilin šećerom.
Kada se puding ohladi umutiti ga sa maslacem.
Podeliti fil na tri jednaka dela.
U jedan deo dodati mleveni keks, u drugi otopljenu crnu čokoladu i u treći sitno seckane orahe.
Piškote potapati u sok od narandže i poređati ih na dno kalupa ili pleha.
Preko piškota premazati fil sa keksom.
Zatim preko njega fil od čokolade.
Na kraju premazati fil od oraha.
Ostaviti tortu preko noći da se stegne, pa je premazati šlagom.
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na ANANAS TORTA SA PIŠKOTAMA.

понедељак, 4. мај 2015.

KIŠ OD PROJE

Pre neki sam spremala projice tj ja sam dodavala sastojke a Andrea je mutila i punila kalupe. Ostalo nam testa posle iskorišćenih svih kalupa koje imam u kući pa sam dok su se projice  pekle razmišljala šta bih mogla da spremim još od tog testa. Palo mi je na pamet da bih mogla da spremim kiš i tako sam se bacila na potragu po netu. Ali recepta nije bilo, bar ne takvog kakvog sam ja zamislila. Nije mi ostalo ništa drugo sem da ga ja sklepam. S obzirom da su projice bile uz ručak ovo je trebala da bude večera. Mogu vam reći da ukus uopšte nije loš a ni sam proces spremanja nije težak. U svakom slučaju, vredi probati :). 

SASTOJCI :
Za testo :
1 jaje,
1 čaša kisele vode,
50 ml ulja,
1 čaša kukuruznog brašna, 
1 čaša pšeničnog brašna,
prstohvat sode bikarbone,
100g sira po želji (ovo nije neophodno),
soli po ukusu.
Za fil :
2 jaja,
150g šunke,
200 ml jogurta,
3 kašike pavlake,
100g trapista.

PRIPREMA :
Umutite jaje i dodajte ulje i kiselu vodu.
Ubacite obe vrste brašna i varjačom umešajte.
Dodajte so, sodu i po želji sitni ili feta sir.
Zagrejte rernu na 200 C.
Kalup za kiš ili tart podmažite i ravnomerno rasporedite testo za proju. 
Pecite koru oko desetak minuta.
Za to vreme pripremite fil.
Jogurt, jaja i pavlaku lepo sjeidnite žicom ili mikserom.
Šunku iseckajte, kačkavalj izrendajte i ubacite u smesu za fil.
Možete umesto šunke koristiti slaninicu ili neku lepu kobasicu, ili suvo mesance, šta god želite i volite.
Prelijte preko kore, posle deset minuta, i vratite u rernu da se zapeče.
Meni se sve ukupno peklo 40 minuta. Dakle, kad sam vratila u rernu još pola sata.
Poslužite uz jogurt, toplo ili hladno, i uživajte.
Prijatno!



Ne propustite i ovaj recept! Klik na KIŠ OD STAROG HLEBA.

PROFITEROLE

Slatke, male profiterole. U poslednje vreme jedan od omiljenih deserta u mojoj porodici. Zašto? Zato što su slatke, ukusne, čokoladne i ja ih pravim da mogu da se zgutaju u jednom zalogaju :D. Do pre nekoliko nedelja ih nisam nikad sama pravila, ali sam se odvažila i napravila ih kad i princes krofne. Znači napravila sam ih isti dan i moji degustatori su bili na mukama, nisu mogli da se opredele koji je kolač lepši. Ako mene pitate, ne znam baš ni ja, mada možda malo više volim princeze :). U svakom slučaju, ako ste ljubitelji profiterola obavezno probajte da ih napravite. 
SASTOJCI :
Za testo :
250 ml jaja (merite ih u menzuri, bude 4 jaja S klase),
250 ml vode,
125 ml ulja,
150g brašna,
prstohvat soli,
3 kašike šećera.
Za fil :
500 ml slatke pavlake,
200g čokolade,
i još 100g čokolade za umakanje.

PRIPREMA :
U šerpicu staviti vodu, ulje, šećer i prstohvat soli.
Ostaviti tečnost da provri.
Skloniti sa šporeta, dodati brašno i mešati dok se ne razbiju grudvice.
Na kraju dodati jaja, jedno po jedno.
Možete ih mikserom mutiti, mada sasvim se lepo sjedini i sa varjačom.
Na pleh obložen pek papirom staviti male grudvice, kašikom ili poslastičarskim špricem. 
Neka vam gridvice budu veličine oraha, lepše su manje profiterole.
U dobro zagrejanu rernu, 200 C, staviti pleh sa testom.
Pecite ih oko 35 minuta bez otvaranja rerne (ovo je vrlo bitno da ne bi pale kad lepo narastu).
Pola slatke pavlake čvrsto umutite a pola zagrejte na ringli sa 200g čokolade.
Ostavite da se prohladi i delimično stegne pa ubacite u umućeni šlag i mikserom sjedinite.
Loptice od testa punite špricem i to onim najužim nastavkom.
Čokoladu otopite sa kašikom ulja i umačite ili prelijte profiterole.
Kada se glazura stegne možete ih konzumirati.
Prijatno!




Ne propustite i ovaj recept! Klik na PRINCES KROFNE.