уторак, 11. март 2014.

SVEČANA POGAČA

Kao što sam već nekoliko puta napomenula, skoro svaki dan mesim hleb. Uglavnom je to ona klasična varijanta posnog hleba mada ponekad kada imam vremena da se igram i posvetim obikovanju napravim pravu lisnatu pogaču sa margarinom koja je prste da poližeš :). U ovom postu ću vam pokazati jednu od pogača koju moji ukućani obožavaju i iako joj je nadenut svečani naziv vi ne morate čekati svečanu priliku da je isprobate. Dovoljno je svečano kad se cela porodica okupi za trpezom i svi sa uživanjem ručamo i lomimo pogaču :). Lepa je na oko a još lepša kad se degustira, prosato se topi u ustima!

SASTOJCI :
700 gr brašna, 
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
500 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera,
pola margarina (125 gr),
susam za posipanje.
PRIPREMA :
Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za pogaču čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na tri dela. Jedan deo treba da bude manji od druga dva. Taj manji deo podeliti na dva dela pa ih rastanjiti.
Na jedan rastanjen deo testa izmrviti trećinu pripremljenog margarina pa ga preklopiti drugim rastanjenim delom i premesiti. Napraviti loptu i staviti je na sredinu pleha za pečenja. Margarin rastopiti na šporetu. Drugi deo testa rastanjiti oklagijom, premazati rastopljenim margarinom, pa iseći na pola pa na trake. Uvijati u rolate i ređati u tepsiju oko lopte od testa. Treći deo rastanjiti, premazati rastopljenim  margarinom,  pa iseći višak testa da se dobije pravugaonik. Iseći na trake i uvijati u rolatiće pa slagati u pleh uspravno, kao ružice. Od ostatka testa praviti loptice i slagati ih preko i između rolatića. Celu pogaču premazati margarinom pa središnji deo posuti susamom (može i kim ako više volite). Prekriti  krpom svečanu pogaču i ostaviti je da odstoji oko 3o minuta pa je peći u zagrejanoj rerni na 2ooC oko 3o minuta.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆI HLEB.

понедељак, 10. март 2014.

PICA PITA

Pica ne mora uvek biti u svom klasičnom izdanju. Ukoliko ste u gužvi i nemate dovoljno vremena, a dolaze vam gosti, ili vam se jednostavno jede pica u malo drugačijoj varijanti ovo je idealan recept. Pica pita se priprema brzo i lako a veoma je ukusna. Ovoj piti još niko od mojih gostiju nije odoleo :). Spolja hrskava, unutra sočna, pica pita je mnogima omiljena.

SASTOJCI :
5oo gr kora za pitu,
4oo gr praške šunke,
3oo gr kačkavalja,
2oo ml kečapa,
3 kašike origana,
1oo ml ulja,
kockice margarina za vrh pite.

 Pripremu pogledajte u video uputstvu. Tutorijal za pica pitu je napravljen u saradnji sa Mogu ja to sama!


Prijatno!




Ne propustite i ovaj recept! Klik na PICA KIFLICE.

недеља, 9. март 2014.

SVADBARSKI KUPUS

Svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo. Svadbarski kupus je traženo i obožavano jelo na vašarima, na saboru trubača u Guči, na etno skupovima i naravno na svadbama.  Poznato je da se služi u sezoni venčanja pored sarme i pečenja. Vi ga svakako možete spremiti i kod kuće i to najbolje uveče da se polako krčka u rerni do ujutru. Tajna dobrog svadbarskog kupusa je da se što duže kuva i da u njemu bude najmanje četiri  vrste mesa (sirovog i sušenog). Po nekom običaju on se sprema u zemljanom loncu i kuva se na ognjištu ali i rerna može da posluži :). Moram da budem iskrena i da vam priznam da za ovo gastronomsko zadovoljsvstvo ne mogu ja da poberem zasluge. Moja draga sestra mi je poslala fotografije i recept i ja joj se u ime svih nas zahvaljujem :). Planiram i ja da se upustim u tu avanturu ali nisam mogla da dočekam i da vam ne postavim ovaj divan gurmanluk :D.
Ovako serviran obrok je dostojan i kraljevske trpeze a poznato je da je hrana spremana u etno posuđu vrlo zdrava i ukusna! 

SASTOJCI :
Mere mesa su ispisane otprilike :). 
U sastojcima ću vam ispisati šta se koristilo za ovaj kupus a vi se možete da slažete koje mesance volite.
2 veće glavice kiselog kupusa,
domaća mast za mazanje posude za kuvanje,
lovorov list,
biber u zrnu,
2~3 glavice crnog luka,
belo vino za dinstanje,
aleva paprika,
po želji crvena tucana paprika,
njeguska kobasicu,
suva rebra oko 2 komada,
krmenadle 5oo gr,
panceta parče,
hamburska slanina parče,
kastradina (dimljena jagnjetina) oko 5oo gr.
Što su različitije vrste mesa to je kupus ukusniji. Vi možete koristiti govedinu, svinjetinu, ovčetinu i sve što volite :).
 Svadbarsi kupus je najbolje poslužiti uz projice.
PRIPREMA :
 Namazati zemljani sud sa mašću. Poređati slaninicu prvo, da se kupus ne bi zalepio.Onda se stavi red kupusa, zatim lovorov list, aleva papriku i biber, tucana paprika i vegeta po želji. Zatim se poređa izmešano meso pa se tako ponavlja postupak. U međuvremenu jednu veliku glavicu crnog luka izdinstanu sa malo ulja i vina pa preliti preko kupusa. Završiti sa  kupusom. Svadbarski kupus preliti vodom do vrha i staviti u rernu da se krčka preko noći (6~7 h). Uz mali napor ćete sutradan imati pravo gastonosmko čudo. Uživajte u ukusima koji su se stopili i specijalitetu koji cene i pravi gurmani :).
Meni već ide voda na usta :D.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM ČORBA OD KROMPIRA.

 


субота, 8. март 2014.

ČIZKEJK (cheesecake) SA PIŠKOTAMA

Originalna verzija čizkejka se pravi sa maskarpone sirom koji se teško nalazi a i prilično je skup. Zato se kulinari često opredeljuju za neku drugu varijantu koja podseća na original. Umesto maskarpone sira može da se stavi neki sitan neslan sir, Ella sir, Ala kajmak, pavlaka itd.  Na mom SAJTU postoji jedna od improvizovanih verzija ovog divog kolača i moram vam reći da je sasvim korektna i ne razlikuje se od čizkejka koji sam jela u nekim poslastičarnicama :). Napraviti bilo kakvu verziju ovog kolača nije ni malo jeftino pa se mi sladimo čizkejkom samo u posebnim prilikima. S obzirom da ga volimo svi i da nam se često prijede nešto tako kremasto i voćno ja moram da se organizujem i spremim nešto slično od namirnica koje su mi dostupne za džep :D. Ova verzija koju sam spremala za dan žena nije skupa, brzo se priprema i super je ukusna :). Nadam se da će vam se dopasti i da ćete uživati u ovom kremastom zadovoljstvu :).

Drage moje, srećan nam 8. mart! 
SASTOJCI :
3oo gr piškota,
sok za umakanje (oko 2 dl),
krem šlag od vanile 2 kesice,
3oo ml mleka,
7 kašika šećera,
4oo ml kisele pavlake,
želatin 2 kesice,
vanilin šećer 2 kesice,
3oo gr višanja bez koštice.
 Pripremu možete pogledati u video uputstvu koje sam pripremila za vas u saradnji sa Mogu ja to sama.



Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREMASTA VOĆNA TORTA.

среда, 5. март 2014.

PUŽIĆI SA DŽEMOM

Skoro uvek kada je napolju kišno i tmurno vreme ja se zavučem u kuhinju da spremim nešto slatko. To svakako deluje pozitivno na moje raspoloženje. A ni moji ukućani ne zaostaju jer kad ručkamo neku domaću slatku hranu ne može da nam bude loše :D. Ako nemam čokolade, a često se desi da nemam, uvek imam domaćeg džema a sa njim mogu svašta da napravim. Ideju za ove pužiće sam dobila kada sam videla fotografiju na face~u. Ti pužići koje sam videla su bili slani a recept nije bio ispisan  uz fotku pa sam ja malo improvizovala i dobila ovo slatko zadovoljstvo :). Nadam se da će vam se dopasti. Mi smo uživali u ukusu :).

SASTOJCI :
500 g brašna,
  1 jaje,
  sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
1 kašičice soli, 
5 kašičica šećera,
1 vanilin šećer,
džem za punjenje,
šećer u prahu za posipanje.
PRIPREMA :
 Brašno ubaciti u dublji sud (vanglu) pa ubaciti jaje, ulje, mleko, so, šećer, vanilin šećer, koricu narandže i izmrvljen kvasac. Sve dobro izmešati i umesiti kompaktno mekše testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste. Prekriti testo za krofne čistom krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći).
Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti ga na nekoliko delova. Svaki deo rastanjiti oklagijom i zaseći, kao na fotografiji, do pola. Na gornji deo testa staviti džem i urolati u valjak. Skupiti valjak da se krajevi sastave da pecivo izgleda kao puž ili cvet :). Tako uraditi i sa ostalim testom. Ostaviti pužiće još 15 minuta da odstoje u podmazanom plehu. Peći na 2oo C oko 25~3o minuta (zavisi od rerne). Pužiće sa džemom posuti šećerom u prahu i navaliti :D. 
Prijatno!

Ne propustite i ovaj recept! Klik na DOMAĆE KROFNE.

PLETENICE SA KOBASICOM

Ove divne njamaste pletenice mogu biti doručak, užina za školu ili večera. Testo je kao za moje kiflice a kobasica u toku pečenja pusti saft pa unutra budu sočne a spolja hrskave :D. Lepe su na oko a isto tako i kad se ručkaju pa su omiljan obrok i deci i starijima :). Ne mogu da kažem da ih pravim često ali su uvek dobrošle na mojoj trpezi a najviše volimo da uživamo u njima kada se porodično okupimo za stolom. Možete ih jesti uz jogurt, pavlaku ili kečap, a možete i same jer su svakako ukusne :).
SASTOJCI :
500 gr brašna, 
1 jaje, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
250 gr čajne kobasice (ili bilo koje druge suhomesnate).
 PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Staviti testo na toplo mesto da bi se diglo od 45 minuta do 1h. Izvaditi testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti na loptice.
Od tri napraviti valjkove. Isplesti pletenicu pa u proreze staviti kriške kobasice. Ponoviti postupak sa ostatkom testa i kobasice. Pletenice staviti u podmazan pleh i ostaviti još 15~20 minuta da odstoje. Peći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 25~3o minuta.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na PICA KIFLICE.

уторак, 4. март 2014.

ŠNICLE U GURMANSKOM KREM SOSU

Kada se kod nas sprema slava moram da priznam da svake godine pretekne gomilu hrane. Moj svekar je u fazonu samo da ne zafali i tako ostane mnogo više nego što se pojede. Svake godine unosimo inovacije i svake godine se na slavskoj trpezi servira nešto drugačije. Ove godine smo imali nekoliko vrsti šnicli koje se naravno nisu pojele. Pola njih je završilo u zamrzivaču. Čekale su pogodan trenutak da budu pojedene uz neki prilog. Ali s obzirom da ja ne volim pečenje (znam, mnogi kažu da nisam normalna) te šnicle su čekale da ja smislim u kom će se sosu krčkati :D. Ove šnicle nisu klasično pečenje ali mene ukus podseća pa ih tako zovem. Inače su usoljeno bareno mesance (mislim da je svinjski but u pitanju) isečeno na šnicle. I tako je došao taj pravi trenutak kada sam tom mesancetu našla idealnu namenu. Malo šampinjona, malo začina, malo mleka i sos ispade odličan :). Sličan je sosu ajmokac samo ima šampinjone i umesto piletine sam stavila svinjske šnicle. Lepo smo ručkali i nadam se da će vam se svideti ideja :).

 SASTOJCI :
5oo gr mesa (kuvanog ili pečenog),
125 gr margarina,
4oo gr šampinjona,
3~4 čena belog luka,
kocka supe,
5oo ml mleka,
3oo ml vode,
3 pune kašike brašna,
so po ukusu,
origano ili neki drugi začin.
 PRIPREMA :
Meso iseckati na četvrtine. Iseckane šampinjeno prodinstati na pola margarina dok voda ne ispari. Izvaditi ih pa u toj šerpi propržiti oko minut sitno iseckan beli luk na ostatku margarina. Staviti brašno i promešati da se dobije kompaktna smesa. Naliti mleko, vodu i staviti kocku supe.
Smanjiti temperaturu na šporetu i neprestano mešati sos oko desetak minuta da bi se razbile sve grudvice. Staviti so i začin po ukusu. Ubaciti meso i šampinjene pa mešati još nekih 5~1o minuta. Kada se lepo zgusne i kada proključa skloniti sa šporeta i poslužiti uz pire krompir ili rižoto :). 
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na PILETINA SA MLINCIMA.