недеља, 9. март 2014.

SVADBARSKI KUPUS

Svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo. Svadbarski kupus je traženo i obožavano jelo na vašarima, na saboru trubača u Guči, na etno skupovima i naravno na svadbama.  Poznato je da se služi u sezoni venčanja pored sarme i pečenja. Vi ga svakako možete spremiti i kod kuće i to najbolje uveče da se polako krčka u rerni do ujutru. Tajna dobrog svadbarskog kupusa je da se što duže kuva i da u njemu bude najmanje četiri  vrste mesa (sirovog i sušenog). Po nekom običaju on se sprema u zemljanom loncu i kuva se na ognjištu ali i rerna može da posluži :). Moram da budem iskrena i da vam priznam da za ovo gastronomsko zadovoljsvstvo ne mogu ja da poberem zasluge. Moja draga sestra mi je poslala fotografije i recept i ja joj se u ime svih nas zahvaljujem :). Planiram i ja da se upustim u tu avanturu ali nisam mogla da dočekam i da vam ne postavim ovaj divan gurmanluk :D.
Ovako serviran obrok je dostojan i kraljevske trpeze a poznato je da je hrana spremana u etno posuđu vrlo zdrava i ukusna! 

SASTOJCI :
Mere mesa su ispisane otprilike :). 
U sastojcima ću vam ispisati šta se koristilo za ovaj kupus a vi se možete da slažete koje mesance volite.
2 veće glavice kiselog kupusa,
domaća mast za mazanje posude za kuvanje,
lovorov list,
biber u zrnu,
2~3 glavice crnog luka,
belo vino za dinstanje,
aleva paprika,
po želji crvena tucana paprika,
njeguska kobasicu,
suva rebra oko 2 komada,
krmenadle 5oo gr,
panceta parče,
hamburska slanina parče,
kastradina (dimljena jagnjetina) oko 5oo gr.
Što su različitije vrste mesa to je kupus ukusniji. Vi možete koristiti govedinu, svinjetinu, ovčetinu i sve što volite :).
 Svadbarsi kupus je najbolje poslužiti uz projice.
PRIPREMA :
 Namazati zemljani sud sa mašću. Poređati slaninicu prvo, da se kupus ne bi zalepio.Onda se stavi red kupusa, zatim lovorov list, aleva papriku i biber, tucana paprika i vegeta po želji. Zatim se poređa izmešano meso pa se tako ponavlja postupak. U međuvremenu jednu veliku glavicu crnog luka izdinstanu sa malo ulja i vina pa preliti preko kupusa. Završiti sa  kupusom. Svadbarski kupus preliti vodom do vrha i staviti u rernu da se krčka preko noći (6~7 h). Uz mali napor ćete sutradan imati pravo gastonosmko čudo. Uživajte u ukusima koji su se stopili i specijalitetu koji cene i pravi gurmani :).
Meni već ide voda na usta :D.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na KREM ČORBA OD KROMPIRA.

 


Нема коментара:

Постави коментар