четвртак, 20. март 2014.

POGAČA SA SEMENKAMA

U mnogim kulturama je hleb neizostavna namirnica uz svaki obrok. Kod nas u kući ručak ne može da se zamisli bez neke lepe pogače i zato ja rado mesim skoro svaki dan. Ali nekad, kada imam vremena i želim da razbijem monotoniju umesim malo drugačiji hleb tj pogaču posle koje moji ukućani jedva dišu :D. Ovog puta sam odlučila da u tetso ubacim semenke bundeve i suncokreta i na taj način svojim ukućanima pripredim pravu gozbu :). Pogača sa semenkama je prikladna i za svečanu trpezu a ako vam dođe kao meni da je napravite tek onako jer vam se ručka nešto drugačije, samo napred, uživaćete u ukusu i mekoći :). Spolja hrskav, unutra mek ko duša, ovaj hleb je i zdrav a može se praviti i u posnoj varijanti (bez mleka) ili sa integralnim brašnom.

SASTOJCI :
5 krompira,
5oo gr brašna,
1 kvasac,
5o gr očišćenih semenki suncokreta,
5o gr  očišćenih semenki bundeve,
15o ml mleka,
15o ml mlake vode,
1 kašičica šećera,
2 kašićice soli.
PRIPREMA :
Krompir skuvati u ljusci pa ga oljuštiti i izrendati u testo. Mleko i vodu pomešati pa dodati kvasac i kašičicu šećera i promešati da se kvasac rastopi. Ostaviti da odstoji desetak minuta na toplom mestu. U testo dodati so i semenke pa sve lepo promešati. Dodati mleko i vodu sa kvascem pa mesiti ručno dok se ne dobije mekano kompaktno testo. Ako vam je previše retko dodajte još malo brašna ili ako je tvrdo dodajte još malo mleka. Testo treba da se odvaja od zidova posude i da se ne lepi za prste.
Prekriti testo za zemičke  krpom i ostaviti da nadođe oko 45min (zavisi gde vam stoji, ako je na toplom i brže će nadoći). Kada je testo nadošlo izvaditi ga na radnu površinu na koju ste predhodno posuli brašno i podeliti načetiri dela. Svaki deo rastanjiti oklagijom pa iseći trouglove kao za kiflice. Zarolati kiflice pa iseći po jedan kraj. U pleh obložen pek papirom ređati kiflice u krug tako što će isečeni kraj stajati uz zid pleha. Krajeve ređati u sredinu. Ja sam se opredilila za pleh u obliku srca a vi možete iskorititi onaj koji imate. Ponoviti postupak dok se svo testo ne potroši. Ostaviti pogaču oko 3o minuta pa je staviti da se peče u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta. Pogaču sa semenkama poslužiti toplu ili hladnu uz ručak ili bilo koji ukusan obrok :). 



Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.






Нема коментара:

Постави коментар