среда, 11. јун 2014.

VLAŠKE PLAŠINTE (PALAČINKE)

O vlaškoj kuhinji ne znam mnogo ali znam da je izuzetno ukusna i stara. Imala sam prilike da probam neke specijalitete u krajevima u kojima su oni sastavni deo menija u restoranima i mogu vam reći da sam svakim jelom posebno oduševljena. Kao dete sam mnooogoo češće posećivala strica na selu a moja strina je, iako nije iz tog kraja, spremala razne đakonije vlaške kuhinje. Oni žive u homoljskom kraju pa odatle i poznavanje vlaške tradicionalne kuhinje. U sećanju nosim ukus tople čorbice ali ono što mi se najviše dopalo su vlaške plašinte tj njihove tradicionalne slane palačinke. Izgledom podsećaju na uštipke ali je ukus malo drugačiji. Sećam se da sam se već na prvom kušanju zaljubila ali dok nisam odrasla i preuzela stvar u svoje ruke nisam više nikada imala prilike da ih jedem. Dakle, ovo je recept iz vlaškog kraja i čini mi se da se dobiju  baš onakve plašinte kakvim ih pamtim :D. Svakom ko ih nije probao toplo preporučujem. Ovo je jedno od onih testa koje vredi probati i poslužiti čak i gostima :).
SASTOJCI :
5oo gr brašna,
pola kvasca (odnosi se na kocku),
2oo ml mlake vode,
2 kašičice soli,

1 kašičica šećera.
Za fil :
1 kriška starog sira (oko 3oo gr),
3 jaja.
PRIPREMA :
Umestiti testo od datih sastojaka. Kvasac se stavi direktno u testo. Ne treba čekati da testo naraste, tek toliko dok pripremate fil. Umutiti jaja i izrendati sir pa sve to pomešati. Od testa napraviti 6 jufkica, ili 4 ako želite veće plašinte, i svaku rastanjiti oko o,5 cm.
Premazati ih filom pa ih preklopiti kao pismo sa svih strana i prstima dobro spojiti i lagano oblikovati krug. Pržiti plašinte u vrelom ulje da porumene sa obe strane. Plašinte poslužiti sa jogurtom ili kiselim mlekom za bilo obrok :). 
Prijatno!


Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRZE PIROŠKE SA SIROM.

2 коментара: