уторак, 11. фебруар 2014.

BAKIN KOLAČ ~ GALETE SA SUVIM GROŽĐEM I CIMETOM

Roditelji mog supruga osluškuju moje želje i potrebe i po svojim mogućnostima ih ispunjavaju. Hvala im na tome, zaista su divni, i verovali ili ne ja volim moju svekrvu :D. Da nije njih sada verovatno ne bi bilo ni ovog recepta jer ko zna kad bi kod mene stiglo red da kupim aparat za galete. Nije taj aparat toliko skup koliko ja uvek imam nešto preče na spisku.
Sećam se da sam kao dete najviše volela krofne i bakin kolač koji je spremala moja baka. Posle bake ulogu domaćice za ove kolače je preuzela moja najmalađa sestra koja je u to vreme imala 12~13 godinica. Uvek smo ih jeli onako klot, sa vanilom, ali nam to bilo toliko slatko da na čokoladu nismo ni pomislile. Naravno, ako ih premažemo kremom ili džemom ili čokoladom iz tube još su lepše, ali nismo se bunile ni samo njih kad ručkamo :).
Ne znam zašto, ali od kad sam dobila aparat za galete nisam ni jednom pravila one obične već stalno sa nekim dodacima i uvek mi budu mekani i vazdušasti. Moja sveki je zadužena za te obične i tako smo se valjda podelile :D. S obzirom da sam aparat dobila za rođendan, koji je u letnjem periodu, bakin kolač sam pravila pred odlazak na plažu i dobro nam je došlo jer se brzo napravi velika količina! 
 SASTOJCI :
4 jaja,
1oo ml ulja,
25o ml mleka,
35o gr šećera,
5oo gr brašna,
2 vanilina šećera,
1 prašak za pecivo,
1oo gr suvog grožđa,
2 pune kašičice šećera
PRIPREMA :
 Odvojiti žumanca od belanaca. Umutiti belanca postepeno dodavajući šećer. Dodati žumanca. Dobro umutiti i dodati mleko, ulje, vanilin šećer i brašno koje u koje je umešan prašak za pecivo.U smesu ubaciti suvo grožđe i cimet pa lepo izmešati.
Ostaviti testo da malo odstoji pa lepo zagrejati aparat za galete i kutločom stavljati i peći. Ako nemate aparat za galete može da posluži i toster :)
Prijatno!


2 коментара:

  1. Галете су одличне, само бих следећи пут ставила мање шећера. Док су биле топле, биле су преслатке, кад су се охладиле шећер се мање осећао, али бих свеједно пробала с бар 50 г мање шећера.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nama je ta mera bila sasvim ok cini mi se, mada smo mi veliki sladokusci :D Ali pravila sam ih odavno tj odavno nisam pa se ni ne secam koliko su slatke zapravo. Podsetili ste me, mogla bih ovih dana :D

      Избриши