петак, 7. фебруар 2014.

KROKETI OD KROMPIRA

Obožavam jela od krompira i zato se vrlo često nađu na mojoj trpezi. Krompir je jedna od naših omiljenih namirnica i koliko ga često ručkamo čudno je kako nam ne dosadi. Ali pošto sam ja poznata kao neko ko voli da eksperimentiše u kuhinji skoro svaki put jela od krompira pripremam na drugačiji način i zato moji ukućani nemaju priliku da im krompir dosadi :) Pored standardnog pečenog, prženog ili pire krompira u mojoj kuhinji se nalazi još mnoštvo recepata koje ću rado podeliti sa vama :) Danas vam predstavljam krokete od krompira koji su savršen prilog uz bilo koje mesance ili povrće. Lako se spremaju a mogu da se jedu i hladni.
 S obzirom da smo veliki ljubitelji krompira, pire nam nikad ne pretekne pa uvek posebno kuvam krompir za krokete. Ali ako vama ostane pire krompira nemojte ga bacati već ga iskoristite za sutrašnji ručak :) 
Sastojci :
5 krompira
1 jaje        
5o gr prezli
                                                  1oo gr suvog mesa                                        
                                                  so po želji                                                     
za pohovanje :
2 jaja
75 gr prezli 
Priprema : 
Krompir oljuštiti, iseckati na četvrtine i kuvati dok ne omekša. Procediti pa napraviti pire tj izgnječiti ga i ostaviti da se prohladiti. Suvo meso iseckati na kockice, jaje ulupati pa sve zajedno sa prezlama ubaciti u posudu sa krompirom. Rukama umešati smesu da se dobije glatko testo.
Praviti valjkove pa ih umakati prvo u razmućena jaja pa u prezle. Pržiti u dubokom ulju dok ne dobiju zaltnu boju. Po želju umesto suvog mesa možete staviti feta sir ili slaninicu a ne morate staviti ni jedan dodatak jer su svakako ukusni. Krokete poslužite kao prilog glavnom jelu. 
Kuvanje je zabavno :) 
Hvala na čitanju! 
Prijatno!

3 коментара:

  1. darga Milice, svaka čast.Ja sam ljubitelj kuvanja i pečenja slatkog i slanog.Ako želiš napiši mi tvoj email pa ću da ti šaljem i ja recepte. Živim u Sloveniji 36 godina i moja kuhinja je kombinacija srpske i slovenačke kuhinje. Imam dva sertifikata ( za pečanje potic -kisele štrudle sa orasima,hleba,testenina i sitnih kolača i drugi za pomoćnika kuvara ).Puno pozdrava tebi i tvojoj porodici i srećno.
    mprokicf@gmail.com

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Milijana :). Hvala <3 Bilo bi mi drago da sa nama podelite svoje recepte :). Možete mi pisati na moj mail bozicmimi@gmail.com.
      Sradacan pozdrav!

      Избриши
  2. Imam jedno pitanje: da li se u izgnjeceni krompir stavlja mleko i maslac? Ja tako spremam pire. Moracu ovo da probam, izgleda super, a imam i visak prezli :)

    ОдговориИзбриши