уторак, 1. април 2014.

CEZAR SALATA

Cezar salata je dobila ime po meksičkom kuvaru Cezaru koji je i osmislio. Od tada je poznata širom sveta i rado se poručuje po restoranima. Cezar salata je tada bila prilično jednostavnija za pripremu a sada se već služi kao obrok i ta ideja se meni više dodapa :). Ovaj svetski poznat recept je savršen za pripremu u letnjem periodu i kada nemate vremena da dugo stojite pored šporeta. Jednu od trenutno najpoznatijih salata na svetu uopšte nije tako teško napraviti, posebno kada uzmete u obzir zadovoljstvo koje ćete osećati dok je jedete. U originalnom receptu se koriste inćuni ali ja nisam baš veliki ljubitelj pa sam ih zamenila slaninicom :D. Takođe, Cezar salata se poslužuje sa nekim dresingom tj prelivom ali ja sam ga ovaj put izostavila jer mi se dopada baš ovakva verzija ove divne osvežavajuće salate. Kao što već napomenula, ovo bogatstvo ukusa je savršen obrok i ništa vam više, sem ceđene narandže, ne treba uz nju :).
SASTOJCI :
1 zelena salata (ja sam koristila vrstu kristal),
2oo gr slaninice,
3oo gr belog mesa ili ostatak mesa od pečenog pileta,
3 parčeta hleba
 (tost ili francuski baget po pravilu a ja sam koristila domaći hleb iz moje kuhinje),
 kesica parmezana (4o gr),
2 čena belog luka,
1 ceđeni limun,
4 kašike maslinovog ulja,
1 kašičica origana,
soli po ukusu. 
PRIPREMA :
Salatu oprati u iseckati na pola. Najbolje je da iseckanu salatu stavljate u neku veću posudu ili vanglu, trebaće vam prostora. Začiniti sokom ceđenog limuna i jednom kašikom maslinovog ulja. Ubaciti parmezan i promešati. Slaninicu propržiti na jednoj kašiki maslinovog ulja dok ne postane hrskava. Ubaciti sitno seckanu piletinu (ako koristite sveže mese prvo ga malo prokuvati a ako vam je ostalo mesanca od pileta samo ga iseckajte) i pržiti dok sve lepo ne porumeni.
Hleb iseckajte na kockice, ako želite skinite koricu ja namerno nisam prvo zato što ne volim ništa da bacam drugo korica od domaćeg hleba je meka tako da ne smeta :D. Beli luk iseckajte što sitnije možete i pomešate sa kockicama hleba, možete koristiti i beli luk i prahu ili granulama mada ja ipak preferiram sveže povrće. Začinite hleb sa 2 kašike maslinovog ulja i kašičicom origana i posolite po želji. Sve lepo promešajte i stavite na pek papir da se zapeče oko 1o~15 minuta i da se naprave lepi hrskavi krutoni . Meso, slaninicu i krutone ubaciti u posudu sa salatom pa sve zajedno promešati i vaš obrok je gotov :). 
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na BRUSKETE.





Нема коментара:

Постави коментар