петак, 11. април 2014.

USKRŠNJA POGAČA~ZEKA

Za vreme praznika naša trpeza je bogato postavljena raznim đakonijama. U skladu sa određenim praznikom pravim klopicu koja izgleda dekorativno. Za Vaskrs uglavnom spremam jela od jaja a volim i da napravim kolače i pogaču u obliku zeke kao simbol tog praznika :D. Tako dekorisanoj hrani se svi radujemo i u našoj porodici je tradicija da se za Uskrs okupljamo svi za prazničnom trpezom :). Za ovu pogaču sam dobila ideju od Minje koja je vrlo lepo objasnila kako na lak i jednostavan način možete dobiti savršen i izgled i ukus :). 
SASTOJCI :
500 gr brašna, 
2 jajeta, 
sveži kvasac, 
100 ml ulja, 
300 ml mleka, 
2 kašičice soli, 
1 kašičica šećera, 
150 gr putera,
susam i kim za posipanje,
6 grisina za brkove. 
PRIPREMA :
Sipati brašno u dublju posudu i ubaciti jedno jaje, izmrviti kvasac direktno u brašno, dodati ulje, so, šećer i mleko i umesiti. Staviti testo na toplo mesto da bi se diglo od 45 minuta do 1h.Testo podeliti na dva dela pa jedan podeliti na 5 loptica. Svaku lopticu sem poslednje razvući u krug i premazati rastopljenim puterom.
Petu razvući da bude malo veća od predhodnih. Izvaditi sa manjom čašom rupe za oči (ja sam koristila čašu za pelinkovac), zatim testo prebaciti preko četvrtog kruga i višak podvući ispod. Napravljenu glavu prebaciti u pleh obložen papirom za pečenje. Premazati sa umućenim jajetom. 
Krugove koje smo izvadili stavimo ispod rupa za oči. 
 
Drugu polovinu testa takođe podeliti na pet delova. Prvo testo razvući u duguljastu formu oko 18cm i premazati puterom. Razvući i drugi deo, premazati puterom i staviti preko prvog dela. Isto uraditi i sa  trećim i četvrtim delom. Sa oklagijom razvući u duguljastu formu dužine oko 30 cm i onda urolati testo.
Tako urolano testo  podeliti na dva jednaka dela.
Premazati oba dela sa rastopljenim puterom. Petu lopticu podeliti na dva dela i  takođe razvuči u dugulastu formu i u sredini nožem iseči uži oblik kao na slici. Izvaditi isečeno testo, a ostatak prebaciti preko ušiju i višak podvući pod testo.
 Uši namestiti uz glavu. Na sredinu očiju staviti kim a na loptice gde idu brkovi susam. Od viška testa koje je ostalo od ušiju napraviti njušku i zube. 
Ostaviti pogaču na toplom mestu oko 3o minuta pa je staviti da se peče u zagrejanu rernu na 2ooC oko 3o minuta.
Kad je izvadite iz rerne ostaviti da se malo prohladi pa ubosti grisine na mestu za brkove :). 

Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na SVEČANA POGAČA.

Нема коментара:

Постави коментар