недеља, 9. фебруар 2014.

GIBANICA SA SIROM I ZELJEM

Volim brze i jednostavne recepte i imam ih dosta u svojoj pisanoj, štampanoj ili bukmarkovanoj kolekciji :). To mi posebno posluži kad više ne znam šta ću da spremim za obrok a i kad nisam baš puna elena (da, da, imam i ja takve momente). Gibanica je jedno od naših omiljenih jela. Em što se brzo spremi, em je ukusna, em je izdašna i ima je dovoljno da se porodično lepo najedemo i čak ostane i za goste po koje parče :D. Kad imam sve sastojke za gibanicu, a jeli smo je skoro, uvek volim da ubacim i neki dodatak čisto da razbijem monotoniju. Tako sam bunareći po frižideru pronašla 2 veze zelja i i palo mi je na pamet da napravim gibanicu sa sirom i zeljem. Dobro, to nije ništa novo, šta više i sama godinama umesto bureka u pekari naručujem pitu sa zeljem ali ovo nije klasična pita već gužvara koja se spremi očas posla :).
SASTOJCI :
5oo gr kora za pitu,
5oo gr sitnog sira,
4 jaja,
2 kašike kisele pavlake,
1 čaša klisele vode,
5o ml ulja,
2 veće veze zelja,
so po ukusu

PRIPREMA :
Ulupati jaja, dodati kiselu vodu, ulje, sir i pavlaku i sve lepo izmešati. Zelje oprati, sinuti drške i obariti pa iseckati i staviti u smesu sa sirom. Fil za gibanicu posoliti po želji. Namazati dno tepsije pa ga obložiti korama toliko da prekriju dno i zidove posude za pečenje. Ostaviti jednu koru sa strane a ostale umakati u fil i gužvati pa ubacivati u tepsiju.
Kore za gibanicu bacati bez nekog preteranog redosleda i ostavljati izgužvane. Ponavljati postupak dok se ne potroše sve kore i sav fil. Korom koju smo ostavili sa strane preklopiti gibanicu i podvući krajeve ispod. Gibanicu peći na 2oo C oko pola sata. Kad je izvadite iz rerne prekrite je krpom da se malo prohladi. Kada ne možete više da izdržite navalite na gibanicu :)
Umesto zelja možete koristiti spanać ili blitvu.
Prijatno!

3 коментара: