Idealne zimske đakonije su specijaliteti od kiselog kupusa. Pita sa kiselim kupusom je meni jedna od omiljenih. Sočna, ukusna, brza, meka, ma nema joj mane... Ako volite kiseli kupus i niste do sada imali prilike da probate ovu pitu, evo recepta koji će vam se, nadam se, dopasti :D. Ova pita je posna pa se mogu sladiti i oni koji poste. Ako slavite slavu za vreme posta super je predjelo koje uvek oduševi goste.
SASTOJCI :
500g kora za pitu,
1kg kiselog kupusa (ribanca),
300ml kisele vode,
200ml ulja,
so,
biber,
kašičica aleve paprike.
PRIPREMA :
Kupus, ako nije iseckan iseckati i probati da li je puno slan.
Ako jeste potopiti ga u mlaku vodu na kratko.
Ocediti ga i propržiti ga na malo ulja sve dok sva voda ne ispari.
Začiniti kupus sa alevom paprikom i biberom i posoliti ako je potrebno.
Kiselu vodu pomešati sa uljem.
U podmazan pleh staviti jednu koru, premazati je u tankom sloju sa mešavinom vode i ulja.
Preko staviti drugu koru na koju se raspoređuje malo fila.
Opet se stavlja kora koja se premazuje, peko nje druga i fil.
Tako redom radite sve dok ne utrošite sav materijal.
Poslednju koru bogato premažite vovodm i uljem.
Pecite pitu sa kiselim kupusom na 200C oko 30 do 40 minuta.
Kada lepo porumeni gotova je.
Poslužite je toplu ili hladnu.
Нема коментара:
Постави коментар