Tiramisu, jedan od najlepših kolača italijanske kuhinje. Sočan sa divnom kremastom teksturom, mnogima je omiljeni desert. Ja volim da eksperimentišem i u kuvanje unosim inovacije, pa sam ovog puta od klasičnog tiramisua napravila lagani voćni kolač :). S obzirom da jagoda sada nema, bar u svežem izadnju, vi se možete posluđiti zamrznutim. Ako ne volite jagode probajte sa višnjama.
SASTOJCI ;
250g maskarpone sira ili nekog neslanog krem sira,
3 žumanca,
200ml slatke pavlake,
1 kašika ekstrata od vanile,
60g šećera u prahu,
16 piškota,
200 ml instant crne kafe,
3 kašike marmelade od jagode,
300g jagoda.
PRIPREMA :
Odvojiti žumanca od belanaca.
Žumanca skuvati na pari sa prah šećerom.
Kada smesa postane svetla i gusta skloniti sa šporeta i ostaviti da se skroz ohladi.
Fil od žumanaca sjediniti sa maskarpone sirom ili krem sirom i umućenom slatkom pavlakom.
Skuvati kafu i sotaviti da se prohladi.
Piškote umakati sa jedne i druge strane na par sekundi kako se ne bi raspale.
Marmeladu zagrejati na šporetu i ostaviti da se prohladi.
Prvi red naslaganih piškota premazati otopljenom marmeladom od jagoda.
Preko marmelade poređati iseckane jagode.
Preko jagoda premazati pola fila.
Zatim poslagati još jedan red piškota i ponoviti postupak.
Završiti sa filom.
Na vrh možete poređati još jagoda ili posuti kakaom.
Pre služenja ostavite desert nekoliko sati da se ohladi i stegne.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар