уторак, 1. април 2014.

MANČMELOU KOLAČ (munchmallow)

Munchmallow kolač je jednostavan za pripremu, nije previše sladak a prosto je neodoljiv.
Ovo je jedan od onih ukusnih, sočnih, njamastih kolača lakih za pripremu a najbolje od svega je što nije skup :).Od detinjstva mi je to među omiljenim poslasticama a sada sam presrećna što mogu i kod kuće da uživam u ovom divnom ukusu. Za njegovu pripremu vam je potrebno bukvalno 3o minuta a čini mi se, ako vam dođu gosti, još manje od toga da se poručka :D

SASTOJCI :
za biskvit :
6 žumanaca,
1o ravnih kašika šećera,
6 punih kašika brašna,
3 kašike kakaa,
1 vanilin šećer, 
pola praška za pecivo,
2oo ml mleka,
1oo ml ulja. 
Za fil :
6 belanaca,
2o kašike šećera (10+10),
1 vanilin šećer,
4 kašike hladne vode,
 Za glazuru :
15o gr čokolade,
5 kašika ulja,
5 kašika vode. 
PRIPREMA :
Žumanca umutiti sa šećerom pa dodati vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve lepo sjediniti. U brašno dodati prašak za pecivo i umešati ga. Brašno i kakao dodati u smesu sa jajima pa varjačom umešati (ne mikserom). Izliti smesu za biskvit na pek papir pa peći u zagrejanoj rerni na 2oo C 2o minuta. Dok se biskvit peče mikserom mutiti belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu a smesa stoji :D.
Ubacite 1o kašika šećera i vanilin šećer pa mutite još. U šerpicu staviti 1o kašika šećera i 4 kašike vode pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodavati u belnaca i mutiti. Smesu rasporediti po kori i vratiti u rernu koja je smanjena na 12o C još 1o minuta. Glazuru napraviti od čokolade, ulja i vode. Preliti Mančmelou i odmah ga iseći na kocke i ostaviti da se ohladi i stegne. Posle par sati navalite na kolač :D.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KINDER MILCH SCHNITTE.


28 коментара:

  1. Da li serbe koje se spinuje ide vruce u belanca ili se mora malo prohladiti?

    ОдговориИзбриши
  2. Super kolac. Pratio sam recept sve kako pise. Samo nisam imao kakao u pahu, istopio sam cokoladu za kuvanje negde oko 150 g. Ekstra je ispalo. Sutra je ponovo pravim !!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Super ste se snasli :) Verujem da je kora odlicna i sa cokoladom :)

      Избриши
    2. Napravila sam danas kolac po ovom receptu i dodala tajni sastojak(rastopljenu cokoladu150gr.umesto kakaa)ispalo je super.

      Избриши
    3. Posebno mi se svidja blog i objasnjenja postupka izrade recepata su super,hvala Vam

      Избриши
  3. Kolac je fenomenalan, pravila sam ga vec dva puta! :) Sve pohvale za blog, recepti su vrlo lepo napisani, svi sastojci navedeni i jasno je opisan proces pripreme (kazem ovo jer sam tek skoro pocela da kuvam). Veliki pozdrav! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Draga Neno, zaista mi je drago sto Vam se dopada moj blog i nacin na koji ga vodim :) Nekada sam i ja bila pocetnik i znam koliko je bitno opisati postupak do detalja! Hvala sto pratite blog, sradacan pozdrav od mene!

      Избриши
  4. jednostavan,brz i ukusan kolac,hvala na receptu,upravo ga hladim :)

    ОдговориИзбриши
  5. 10 kasika secera ide u jaja, 10 u vodu za spinovanje

    ОдговориИзбриши
  6. Pravila sam ovaj kolac vec par puta,svima ga preporucujem :)

    ОдговориИзбриши
  7. Identican tekst ali od slova do slova kao i na sajtu "mogu ja to sama"...inace recept je odlican!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hehe, prvo pogledajte datum mog posta pa onda bacite pogled na njihov :). Pre ovog bloga sam imala i sajt koji je postojao nekoliko godina ranije pre sajta mogu ja to sama. Drugo, sa njima sam saradjivala neko vreme tako da su dobili dozvolu da koriste moje tekstove! Da ne bude zabune sladeci put, informisite se pre nego sto napisete nesto!

      Избриши
    2. Inace, vecina njihovih tesktova se moze naci na drugim sajtovima, blogovima, portalima, kako stranim tako i nasim... nista novo, svi mi donekle jedni od drugih "krademo" ideje. Neki se potrude da uvedu neku inovaciju dok drugi samo prekopiraju tekst...

      Избриши
  8. kada vec umutimo belanca i dodajemo secer, da li mutimo mikserom ili varjacom? Probala sam slicnu varijantu, u koru ide manje celih jaja, a fil su slag i zelatin. Fino je, a isprobacu sutra i ovo!

    ОдговориИзбриши
  9. U plehu kog dimenzija se pece ova kolicina biskvita, da li je 25x30 mali? Hvala unapred na odgovoru

    ОдговориИзбриши
  10. Odlican recept! Tekst jasan,detaljan,jednostavan! Sve pohvale :)

    ОдговориИзбриши
  11. Prekrasan kolač u kratkom vremenu se imate izvrstan desert.Sve pohvale za recept.

    ОдговориИзбриши
  12. meni je ukus ovog dela od belanaca apsolutno odvratan. bas se osecaju jaja. sam sam napravila varijaciju gde beli deo pravim od mleka sa zelatinom u koji umutim slag. I ukus najvise podseca na originalni mancmelou! a od gore je finije kad pomesam cokoladu sa malo slatke pavlake i prelijem na hladno

    ОдговориИзбриши
  13. Kolac je odlucan..samo ko ne voli previse slatko,moze stavit manje secera

    ОдговориИзбриши