четвртак, 27. новембар 2014.

PITA ZELJANICA OD PALAČINKI

Palačinke volim u svakoj kombinaciji, i slane i slatke. Kada ne znam više šta da kuvam, palačinke su uvek dobar izbor. Ako nemam vremena da ih pohujem, nafilujem ih onim što imam i zapečem u rerni. Uvek budu sočne i ukusne. Ovoga puta sam pravila pitu sa palačinkama i to zeljanicu, moju omiljenu :). Interesantno izgleda jer sam palačinke ređala kao piramidu a zalogajčići se prosto tope u ustima. Pravila sam malo veću količinu tako da vi možete smanjiti meru i, naravno ako ne volite, beli luk nije neophodan. Ja ga volim, posebno u kombinaciji sa spanaćem i zeljem. 
SASTOJCI :
Za palačinke :
2 jaja,
6oo ml mleka,
13 kašika brašna,
prstohvat sode bikarbone,
1 kašičica soli,
1 kašičica šećera.
Za fil :

3oo gr obarenog i iseckanog zelja ili spanaća,
3oo gr sitnog sira (urde),
1 jaje,
15o gr trapista,
2 čena beloh luka po želji,
soli po ukusu.
Za preliv :
1 jaje,
2 kašike kisele pavlake,
5o gr trapista.
PRIPREMA :


Sve sastojke za palačinke umutiti i ispeći ih. Od ove količine testa bi trebalo da bude tačno 13 palačinaka.
Na malo ulja propržite 5 minuta zelje sa sitno seckanim belim lukom. Sklonite sa šporeta i kada se malo prohladi dodajte sir, rendan ili seckan trapist i jaje. Promešajte da se sve lepo sjedini i posolite po želji. 
Tri palačinke poređajte na dno posude za pečenje tako da krajevi vire. Na ostalih deset  palačinki stavite po kašiku fila i urolajte. Preko palačinki poređanih na dno tepsije stavite četiri filovane palačinke i to uzduž. Preko njih stavite tri, pa dve i na kraju jednu. Premažite ih lepo sa polovinom pripremljenog premaza. Preklopite ih sa svih strana sa onim krajevima što smo ostavili da vire. Premažite lepo sa ostatkom premaza i pospite izrendanim trapistom.
Zapecite palačinke zeljanice u zagrejanoj rerni na 2oo C oko pola sata.
Sačekajte da se prohlade pa secite i poslužite uz omiljenu salatu :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na ZAPEČENE PALAČINKE SA ŠUNKOM.


Нема коментара:

Постави коментар