Kljukuša je staro tradicionalno bosansko~hercegovačko jelo koje se priprema vrlo brzo i vrlo lako. Pre par godina sam dobila recept i od tada je rado spremam. Postoji mnogo varijacija na temu, i kombinacija je bezbroj. Ali ipak cenim da je ona prava sa krompirom. Ovaj klasik bosanske kuhinje je idelan za trpezu kada su visoki datumi. Potrebno je par sastojaka da bi cela porodica uživala u ukusnom obroku. Negde sa pročitala da je kljukuša lepša što je tanja, pa se ja toga i pridržavam :).
Dakle, kljukuša je starisnko jelo sa kojim se može eksperimentisati. Toplo preporučujem da probate, posebno ako volite krompirušu.
SASTOJCI :
oko 2 kg krompira,
200g brašna,
150 ml ulja,
soli po ukusu,
biber po ukusu,
2 glavice luka ili praziluk po želji,
komadić putera.
PRIPREMA :
Oljuštiti krompir i izrendati ga na krupno rende.
Možete koristiti i secka.
Ocediti ga dobro.
Pomešati krompir, ulje i začine.
Na kraju dodati brašno i rukama izmešati.
Možete dodati sitno seckan luk ako volite (meni je tako ukusnija).
Ako volite tikvice možete i njih dodati.
Neko stavlja i kiselo mleko ili pavlaku ili jogurt. Ja to nisam probala pa ne mogu da vam kažem kakav je ukus...
Uključite rernu na 250 C i stavite dobro nauljen pleh da se zagreje.
Koristite pleh od rerne.
Koristite pleh od rerne.
U zagrejan pleh izlijte smesu za kljukušu i pecite nekih pola sata.
Pre samog kraja premažite je puterom i vratite je u rernu da se zapeče.
Kada odozgo lepo porumeni gotova je.
Probajte dodati 2-3 velike kašike pavlake nećete se pokajati.U Hercegovini to zovu "Slaka" tj. pavlaka kad je pravljeno kod kuće.
ОдговориИзбриши