Nedavno su vanilice na jednom popularnom food sajtu proglašene nejlepšim kolačićima na svetu. Mi, tvorci ove divnoće, možemo samo biti ponosni do neba. Iako su vanilice bile popularne i vreme naših baka sada se vraćaju na velika vrata, Zapravo, to su kolačići koji nikada ne zastarevaju. Rado su viđene u svakom domaćinstvu i postoji nekoliko varijanti za spremanje, mada kažu da je ona prava sa svinjskom mašću. Ipak za vreme posta ne možemo koristiti masti životinjskog porekla pa se traži adekvatna zamena. Biljni margarin sasvim dobro odradi posao. Dakle, ako postite a jedu vam se vanilice evo recepta za vas :). Divne su, prosto se tope u ustima!
SASTOJCI :
200g posnog margarina,
oko 400g brašna,
5 kašika šećera u prahu,
1 kašika sirćera,
2 kašike vde,
1 kašika limunovog soka,
2 kesice vanilinog šećera,
marmelada, ukus po želji,
šećer u prahu.
PRIPREMA:
Umutiti margarin sa šećerom u prahu i vanilinim šećerom.
Dodati sirće, limunov sok i na kraju vodu.
Umesiti glatko testo.
Uviti testo u kesu i ostaviti ga u frižideru oko sat vremena.
Oklagijom rastanjiti testo i modlom vaditi oblike.
Ako nemate modlice to možete uraditi čašicom od rakije.
Poređati vanilice na pleh obložen pek papirom i peći ih na 180c oko 15 minuta ali vodite računa da ne promene boje. Dakle treba da ostanu svetle.
Tople spajati džemom po ukusu i valjati ih u prah šećer.
Jja sam koristila domaći džem od šljive i domaći džem od kasija.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар