Lisnata pogača, meka i mirisna, prija u svako doba dana uz svako jelo. U mom domu joj se ne može odoleti, pa navalimo na nju dok je još topla. Najviše volim to što divno zamiriše kuću i što je savršeno meka i ukusna. Lista se i prosto topi u ustima. Ostaje sveža par dana. Ma nema joj mane!
SASTOJCI:
600g mekog brašna,
1 kockica kvasca,
250ml mlakog mleka,
100ml ulja,
1 jaje,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera.
Za premazivanje;
150g margarina.
PRIPREMA :
U dnu vangle u kojoj ste stavili brašno napravite rupu.
Izmrvite kvasac i dodajte mleko i šećer.
Pomešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste.
Dodajte jaje, so i ulje i zamesite glatko testo.
Prrekrijte ga čistom krpom i ostavite na toplom da lepo naraste.
Nadošlo testo prebacite na pobrašnjenu radnu površinu i podelite ga na 5 loptica.
Ostavite loptice desetak minuta da odmore.
Svaku rastanjite na veličinu tanjita i premažite sve sem pete rastopljenim margarinom.
Složite ih jednu preko druge.
Testo rastanjite oklagijom oko 45cm i isecite obruč oko kruga.
Od tog obruča napravite 4 ružice koje ćete složiti u centar podmazane tepsije.
Za ovu pogaču je najbolje koristiti šerpu sa visokim zidovima da bi lepo narasla.
Za ovu pogaču je najbolje koristiti šerpu sa visokim zidovima da bi lepo narasla.
Od kruga isecite 16 jednakih trouglića.
Svaki trouglić uvijte ravno uz jednu stranu, ne kao za kiflice.
Složite uvijene trougliće oko ružica i to tako da ravna strana ide napolje.
Ostavite pogaču na toplom da naraste.
Premažite je razmućenim jajetom i pospite susam po želji.
Prijatno!
jel se pece ova pogaca koja predivno izgleda ????
ОдговориИзбриши