уторак, 18. јул 2017.

BRZI HLEB KOJI SE NE MESI

Hleb koji se ne mesi je pravi hit! Za ljubitelje hleba ovo će biti pravo otkrovenje. Korica mu je hrskava, dok je unutrašnjost meka i rupičasta. I da, za njega vam ne treba puno vremena, a ni kuvarsko umeće, jer kao što mu samo ime kaže, ovaj hleb se ne mesi. Postoji verzija ovog hleba koja se duže sprema tj testo mora da stoji preko noći, ali ni ovo nije loše uopšte, šta više za kratko vreme ćete dobiti super ukusan domaći hleb! Dobro zvuči, zar ne?! 
SASTOJCI:
 700g brašna,
575ml vode,

1 kesica suvog kvasca (7g),
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera.

PRIPREMA:
U jednoj posudi pomešati 150ml tople vode, kašičicu šećera i suvi kvasac.
Ostaviti da odstoji tj da se kvasac fermentiše.
U dublju posudu ubaciti brašno i so, pa pomešati.
Dodati nadošli kavsac i viljuškom promešati.
Postepeno dodavati ostatak tople vode i kašikom mešati da se sve lepo sjedini.
Lagano, varjačom, prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu.
U posudu sipati brašno, pa vratiti testo.
Prekriti prijanjajućom folijom i ostaviti da odstoji oko sat ipo vremena.

Uključiti rernu na 250C i nju na dno staviti šerpu sa hladnom vodom da se i ona zagreva.
Naraslo testo lagano, pazeći na mehuriće u testu, prebaciti na papir za pečenje.
Odvojiti testo na dva dela dobro pobrašnjenim rukama.
Posuti malo brašna na oba dela testa i oblikovati veknice.
Oštrim nožen zaseći na nekoliko mesta.
Peći u zagrejanoj rerni u kojoj je posuda sa vodom oko desetak minuta, zatim izvaditi posudu sa vodom i peći još dvadesetak minuta ili dok hleb ne dobije lepu rumenu koricu.
Ostaviti ga da se ohladi na rešetci ako volite hrskavu koricu ili ga umotati u krpu ako volite meku.
Prijatno! 

Ne propustite i ovaj recept! Klik na RUPIČASTI HLEB.

Нема коментара:

Постави коментар