Pre nekoliko godina mi je moja draga sveki rekla da ima super recept za ludo testo. Bila sam zbunjena, zašto baš ludo testo, dok mi nije objasnila da je to zaista ludo jer se brzo umesi i može da stoji danima u frižideru. To mi i nije delovalo baš primamljivo tada jer ja imam neki svoj već dobro poznati recept za testo i uvek je sveže i super su mi sva peciva. Jendostavo nisam htela da menjam. Ali pre nekoliko meseci sam se setila, čuvši od još par ljudi za taj fenomen zvani ludo testo i odlučila sam da probam. Mislim, ne može da bude loše, umem da mesim :D. I tako sam na brzaka umesila testo koje je pod prstima meko, vazdušasto, izuzetno prijatno za rad. Moje prvo iznenađenje. Dok je narastalo bukvalno je poludelo, samo što mi nije pobeglo iz vangle. Od ludog testa se mogu praviti sve vrste peciva, od pogača do kiflica i mekika, ma šta god da zamislite. I sve je odličnog ukusa i meko ko duša. Najbolje od svega je što može da stoji u frižideru po nekoliko dana i uvek je kao da ste ga tek umesili, ali bukvalno!
SASTOJCI :
oko 1 kg brašna (spremite još 200g za svaki slučaj),
500 ml mlakog mleka,
200 ml jogurta,
2 jaja,
2 kašičice soli,
1 kašičica šećera,
1 kocka kvasca.
PRIPREMA :
U vanglu prosejte kilo brašna i napravite udubljenje.
Sipajte u to udubljenje malo mlakog mleka i izmrvite kvasac i pospite šećerom.
Izmešajte sa malo brašna i ostavite da kvasac naraste.
Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo.
Po potrebi dodajte još malo brašna sve dok testo prestane da vam se lepi za ruke.
Prekrijte testo krpom i ostavite da ga lepo naraste.
Od ovog testa možete pravite pogače, kiflice, mekike, picu, ma šta god poželite.
Ako ne potrošite sve umotajte testo u najlon kesu i ostavite ga u frižideru i do nekoliko dana.
Нема коментара:
Постави коментар