четвртак, 12. новембар 2015.

RAFAELO TORTA

Za ljubitelje kokosa, rafaelo torta je vrhunac kulinarskog užitka. Pored toga što se ističe dobro poznatim ukusom kokosa, ona je kremasta, lagana i sočna. Nije preterano slatka, pa samim tim nije ni teška i retko se dešava da mi ne traže i drugo parče. Ako volite kokos toplo preporučujem da probate. 
SASTOJCI : 
Za koru :
7 belanaca,
150g šećera,
150g kokosovog brašna,
1 vanilin šećer,
1 prašak za pecivo, 
70g oštrog brašna.
Za fil :
7 žumanaca,
700ml mleka,
2 pudinga od vanile,
100g šećera,
100g šećera u prahu,
2 kašike gustina,
100g putera,
500 ml slatke pavlake.
I još :
12 komada pettite beure keksa,
mleko za umakanje,
100g kokosa za posipanje.

PRIPREMA :
Belanca čvrsto umutite postepeno dodavjući šećer i vanilin šećer.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i lagano varjačom umešajte u belanca.
Na kraju dodajte kokos i sve lagano promešajte špatulom.
Smesu izlijte u kalup od 26 cm i pecite koru u zagrejanoj rerni na 180 C oko 15 minuta.
Biskvit okrenite tako da donja strana bude gore.
Ako želite sočniju koru preporučujem da je poprskate sa malo mleka.
U 200 ml mleka rastopite puding, šećer i gistin i umutite i žumanca sa tom smesom da sve lepo sjedini.
Preostalo mleko stavite da provri.
Zakuvajte puding u mleku uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Kada se fil ohladi sjeidnite ga sa umućenim puterom i šećerom u prahu.
Slatku pavlaku čvrsto umutite i sjedinite je sa ohlađenim filom.
Na koru premažite pola fila.
Na fil poređajte keks koji ste prethodno umakali u mleko.
U mleko za keks možete dodati neki liker, maraskino, bejlis, rum ili sta god volite.
Preko keksa premažite ostatk fila, ali možete ostaviti malo da tortu premažete sa strane kada se stegne.
Kada skinete kalup pospite kokos po torti i ukrasite je rafaelo kuglicama.
Prijatno! 




Ne propustite i ovaj recept! Klik na RAFAELO KUGLICE.



Нема коментара:

Постави коментар