среда, 25. новембар 2015.

PITA SA BUNDEVOM-BUNDEVARA

Prava jesenja poslastica je pita sa bundevom, bundevera. Mirisna i sočna, pravljena po bakinom receptu uvek, svaki put, oduševi. S obzirom da je sada pravo vreme za spremanje ove divne pite ja sam rešila da sa vama podelim moj recept po kome spremam godinama. Recept koji podseća na baku i njenu kuhinju, recept za bundevaru koji čuvam od zaborava. Spremiti pitu i nije neka nauka, ali za početnike su bitne one male cake koje svako jelo čine posebnim. Mene je jedna moja čitateljka zamolila za recept i ja joj ga rado poklanjam. Njoj, Milici mojoj imenjakinji, i svima vama koji pratite moj rad i željno isčekujete nove recepte! I ne, nije mi teško da sednem da pišem u 9 uveče posle dugog radnog dana. Nije mi teško jer ni vama nije teško da mi pišete pohvale i podražavate to što radim. Nije mi teško jer ste mi vi, verni čitaoci koji me godinama trpe, najveća motivacija!
Uživajte u mirisu jeseni uz kaficu i parče mirisne pite sa budnevom :). 
SASTOJCI :
500g kora za pitu,
oko 1kg sveže bundeve,
25 kašika šećera,
1 kesica vanilinog šećera,
1 kesica cimeta (ako volite, ali verujte pita je ukusnija),
100 ml vode, 
100 ml ulja.

PRIPREMA: 
Bundevu izrendati i pomešati je sa šećerom, vanilinim šećerom i cimetom.
Ostaviti da odstoji desetak minuta. 
Odvojiti po 4 kore za svaku rolnu.
Pomešati vodu i ulje.
Premazati prvu koru, pa preko nje staviti drugu i uraditi isto, a i sa trećom.
Četvrtu koru ne premazujte, ima dovoljno tečnosti od bundeve.
Rasporedite fil na dve trećine kore pa urolajte pažljivo.
Postupak ponavljajte dok ne utrošite kore i fil.
Ja dobijem 4 rolata, što znači da imam 16 kora u pakovanju i fil delim na 4 dela.
Premažite pleh uljem, složite pite i premažite ih uljem.
Zagrejte rernu na 200C i pecite pitu tako desetak minuta, kasnije smanjite i pecite dok lepo ne porumeni.
Ako volite sočnije pite napravite preliv od dve šolje vode i pola šolje šećera. Sastojke prokuvajte do vrenja i još par minuta dok vri, pa prelite preko tople pite :). 
Ohlađenu bundevaru posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno! 


Ne propustite i ovaj recept! Klik na KOKOS ROL BAKLAVA.

Нема коментара:

Постави коментар