четвртак, 11. фебруар 2016.

HLADNO PREDJELO III

Kao što sam obećala, ovaj post je posvećen hladnom predjelu i to salatama :). Salate su neizostavni deo svečane trpeze. Jednostavno, bez njih ne bih mogla da zamislim ni jedno slavlje. Ja uglavnom spremam po nekoliko vrsti i nikada se nije desilo da se ne pojedu. Salate super idu uz meze i pićance, salate super idu uz čašicu razgovora :D. Ja sam izdvojila neke koje često pravim, vi naravno suzite izbor ili ih probajte sve za različite prilike, Koju god da odaberete sigurna sam da će vam se svideti :).

RUSKA SALATA.
Ruska salata je definitvno kraljica među salatama na svečanoj trpezi!
SASTOJCI :
5oo gr krompira,
 5oo gr šargarepe,
25o gr graška,
3-4 jaja,
3oo gr šunke,
4oo gr kiselih krastavčića,
 6oo ml majoneza,
1 kašika senfa. 
PRIPREMA:
Krompir u ljusci skuvati u slanoj vodi. Šargarepu oguliti i skuvati posebno, takođe u slanoj vodi. Odvojeno skuvati i grašak. Ako se koristi smrznut grašak, kuvati ga 10 minuta. Tvrdo skuvati jaja. Sve ostaviti da se ohladi. Krompir oguliti. Sve  sastojke seckati na kockice ne veće a ni mnogo manje od zrna graška (krompir, šargarepu, jaja, šunku, krastavce), i stavljati u veliku posudu. Sipati sav majonez i kašiku senfa i sve dobro izmešati. Čuvati u frižideru, poklopljeno.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

MIMOZA SALATA
SASTOJCI :
3 krompira,
4 jaja,
2oo gr šunke,
15o gr trapista,
2oo ml majoneza,
2 kisele pavlake (od 18o ml),
so po ukusu. 
PRIPREMA: 
Krompir skuvati u ljusci pa ga oljuštiti, lepo iscediti i izrendati na dno posude u kojoj ćete slagati salatu. Moj predlog je da to bude staklena posuda da bi se videli redovi salate :). Majonez i pavlaku sjediniti i posoliti po ukusu. Trećinu fila od majoneza premazati preko krompira. Šunku izrendati preko fila pa opet premazati filom. Kačkavalj izrendati pa opet prekriti ostatkom fila. Na kraju na sitno rende izrendati tvrdo kuvana jaja. Mimoza salatu staviti u frižider da se lepo ohladi i sjedini pa poslužiti kao predjelo ili kao dodatak uz ručak.

KREM SALATA SA ŠEĆERCOM.
SASTOJCI :
5o gr susama,
4oo gr kukuruz u zrnu (šećerac),
25o gr krem sira,
1 pavlaka (18o gr).
PRIPREMA :
Susam kratko propržiti na teflonu. Kukuruz prokuvati, procediti i ostaviti da se ohladi. Sjediniti susam i kukuruz sa pavlakom i krem sirom. Pre služenja salatu ohladiti.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

SUSAM SALATA.
SASTOJCI:
100g susama,
250g praške šunke,
200 g kačkavalja,
1 čaša kisele pavlake od 400g.
PRIPREMA:
Susam propržite par minuta dok ne dobije zlatnu boju. Šunku i kačkavalj izrendajte i stavite u dublju činiju. Propržen susam dodajte u činiju sa šunkom i tu ubacite kiselu pavlaku. Sve lepo promešajte i ostavite malo u frižider da se prohladi. Ova lagana salata od susama je odlična za svako godišnje doba, za svaki deo dana i za svačiji ukus. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

PILEĆA SALATA SA ŠAMPINJONIMA.
SASTOJCI :
4oo gr pečenog ili barenog pilećeg mesa,
4oo gr iseckanih mariniranih šampinjona,
2oo ml kisele pavlake,
2oo ml majoneza,
so po ukusu,
biber ili origano po želji.
PRIPREMA :
Piletinu iseći na kockice i pomešati sa šampinjonima. Dodati pavlaku i majonez, posoliti, pobiberiti i sve promešati. Staviti u frižider da se ohladi pa poslužiti.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

GOVEĐA SALATA.
Ovo je salata koju spremam svaki put kada imamo neko slavlje. Ko god da je probao tražio je recept. Dakle, goveđa salata je omiljena i bez nje ne počinjem ni jednu proslavu :).
SASTOJCI :
5oo gr govedine ili junetine (čistog mesa),
1 veći praziluk,
4oo gr mariniranih pečurki,
4oo ml majoneza,
5o ml senfa,
18o ml kisele pavlake od 2o% mm,
so po ukusu,

1 kocka supe za kuvanje mesa.
PRIPREMA :
Meso staviti u šerpicu i preliti vodom. Staviti kockicu supe (povrćne ili goveđe) i kuvati 2~3 h dok meso totalno ne omekša da može da se odvaja prstima.
Ako šampinjoni nisu iseckani, procedite ih i iseckajte.
Meso izvadite iz vode i iskidajte ga prstima. Ako se lepo skuvalo samo će se odvajati, nož vam neće ni trebati. Praziluk sitno iseckajte.
Pomešajte meso, praziluk i pečurke. 
Dodajte senf, majonez i pavlaku.
Posolite po ukusu i sve lepo promešajte.
Goveđu salatu stavite u frižider da se hladi pre služenja.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

SALATA SA MAKARONAMA
SASTOJCI :
200g makarona,
200g šunke,
100g trapista,
čaša pavlake (18o gr),
100gmajoneza sa ukusom krastavca ili običnog.
PRIPEMA :
Skuvajte makarone po uputstvu sa kesice. Za to vreme pomešajte pavlaku i majonez. Šunku iseckate a trapist izrendajte. Sve promešajte sa oceđenim i ohlađenim makaronama. Pre služenja ohladite salatu u frižideru i dekorišite je po želji. 

SALATA OD CVEKLE.
SASTOJCI:
1 praziluk veći,
3 veće cvekle,
500g pilećeg filea,
5 kiselih krastavčića,
1 limun,
400g pavlake (20%mm),
250g majoneza,
so po ukusu.
PRIPREMA:
Posebno obariti cveklu i piletinu. Meso i cveklu ocediti i ostaviti ih da se lepo ohlade.
Praziluk sitno iseckati. Kada se cvekla i piletina ohlade iseckati ih na sitne kockice. Iseckati i kisele krastavčiće i sve pomešati. Preliti sve ceđenim limun i posoliti po ukusu.
Umešati pavlaku i majonez i ostaviti salatu od cvekle da se lepo ohladi. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

CARSKA SALATA
SASTOJCI:
1 praziluk, 
4 tvrdo kuvana jaja,
300g kukuruza šećerca,
200g praške šunke,
3~4 kisela krastavčića,
i čaša pavlake (180g),
200g majoneza. 
PRIPREMA: 
Jaja obariti i sitno ih iseckati. Praziluk očistiti i takođe ga sitno iseckati. Iseckati krastavčiće i šunku na kockice i sve lepo sjediniti. Skuvati šećerac u slanoj vodi i dodati ga u činiju sa ostalim sastojcima. Napraviti preliv od pavlake i majoneza, preliti salatu i pažljivo promešati. Ostaviti salatu da se ohladi pa je poslužiti.
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne. 

BOSANSKA KROMPIR SALATA
SASTOJCI:
500g krompira,
3~4 kuvana jaja,
300ml pavlake,
5 kesilih krastavčića,
1 limun,
so po ukusu.
PRIPREMA :
Skuvati krompir u slanoj vodi i iseći ga na kockice.
Jaja je potrebno tvrdo skuvati i odvojiti žumanca od belanaca.
Belanca iseckati na kockice i ubaciti u činiju sa krompirom.
Kisele krastavčiće takođe iseckati na kockice i ubaciti u činiju.
 Dodati začin po želji i posoliti po ukusu.
Žumanca izgnječiti i pomešati sa limunovim sokom i pavlakom.
Sa pola te smese preliti salatu i promešati. 
Salatu staviti u činijice i preliti sa ostatkom preliva.
Dobro je ohladiti pre služenja. 

SALATA SA KIKIRIKIJEM.
400g pilećeg mesa,
100g susama,
150g pečenog kikirikija,
100g šećerca iz konzerve,
100g krem sira,
400ml pavlake, 
100g majoneza,
soli po ukusu.
PRIPREMA: 
Belo meso skuvati, procediti, ohladiti i sitno iseckati. 
Napraviti preliv od krem sira, pavlake i majoneza. 
Preliti preko mesa i pomešati. U tu činuju dodati seckani kikiriki i oceđeni šećerac. 
Susam ispržiti dok ne dobije zlatnu boju i ubaciti u činiju. 
Posoliti po ukusu i staviti u frižider da se hladi pre posluženja. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne.

SALATA SA PIRINČEM.
SASTOJCI:
250g pirinča,
200g šunke,
7 kiselih krastavčića,
100ml pavlake,
100ml jogurta,
100g majoneza,
biber po želji,
so po ukusu.
PRIPREMA:
Pirinač skuvati u slanoj vodi, ali ga paziti da se ne prekuva. Ocediti ga i ostaviti ga da se lepo ohladi. 
Šunku i kisele krastavčiće sitno iseckati i pomešati ih sa ohlađenim pirinčem. 
Sjediniti pavlaku, jogurt i majonez, pobiberiti i posoliti i umešati sa ostalim sastojcima. 
Salatu sa pirinčem ostaviti da se lepo ohladi pre posluženja. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne

SALATA SA SIROM I ORASIMA
500g sitnog sira,
200g šunke,
150g oraha,
4~5 kiselih krastavčića,
200g majoneza,
1 čaša pavlake.
PRIPREMA: 
Orahe samleti ili ih baš sitno iseckati. 
Šunku i krastavčiće iseckati na kockice i ubaciti u činuju sa orasima.
Dodati sir, pavlaku i majonez i sve lepo promešati. 
Salatu ohladiti pre posluženja. 
Ovom salatom možete puniti korpice i filovati slane princes krofne. 

Nadam se da ćete pronaći nešto po svom ukusu :).
Prijatno! 

NE PROPUSTITE I OVE RECEPTE! KLIK NA HLADNO PREDJELO  I HLADNO PREDJELO II 









Нема коментара:

Постави коментар