Sitni kolači su neizostavni deo slavske trpeze. Iako sad može da se kupi kilogram sitnih kolača skoro u svakoj prodavnici po pristupačnoj ceni, ja sam fan domaćih đakonija :). Ništa ne može biti ukusno kao domaći kolači. U januaru nam je bila slava i ja sam tim povodom zasukala rukave i napravila sitne kolače za slavu. Moje divne drugarice su pritekle u pomoć, pa smo posao završile za jedan dan. Gosti su bili više nego oduševjeni. Navikli su oni da im ja priređujem užitak za nepca, ali nikada do sada nisam sama pravila kolače za slavu. Za to je bila zadužena sveki, a ja sam joj ove godine "preotela" posao :D. Sitni kolači se mogu spremiti nekoliko dana ranije, što znatno olakšava posao. Oni, dake, mogu da stoje i po nedelju dana, a ako se sve ne poručka mogu se zamrznuti. Mi smo ostatak, ostalo je nešto malo, zamrznuli za neke goste koji nisu bili u mogućnosti da dođu taj dan. Kada ih izvadite iz zamrzivača ostavite ih nekoliko sati na sobnoj temperaturi, pa ih poslužite. Kolači ne menjaju ukus, isti su kao i pre zamrzavanja. U ovom postu ću vam napisati nekoliko recepata za sitne kolače koji su brzi, laki i jednostavni za prripremu, a već za par dana sledi nastavak :).
SASTOJCI:
1 časa mleka,
1 časa šećera,
pola margarina (125g),
100g čokolade,
1 časa šećera,
pola margarina (125g),
100g čokolade,
150g mlevenih oraha,
150g mlevene plazme,
8 bananica,
150g mlevene plazme,
8 bananica,
2 lista oblande.
PRIPREMA:
Oblandu preklopite mokrom krpom i ostavite da omekša.
U šerpicu sipajte mleko, šećer, čokoladu i margarin. Stavite na šporet i kuvajte mešajaći dok se margarin ne rastopi. Kada je fil provrio sklonite sa šporeta i umešajte mlevene orahe i mleveni keks.
Kada se smesa ohladila polovinu premažite preko jedne oblande.
Na jedan kraj oblande poređajte čokoladne bananice i pažljivo urolajte oblandu.
Postupak ponovite i sa drugom oblandom i ostatkom fila.
Zavijte oblande u foliju i ostavite u frižideru da se stegnu.
Isecite ih na i poslužite.
SASTOJCI ;
300g mlevenog plazma keksa,
150 ml soka ceđene narandže,
100g margarina od vanile (može i običan),
1oo gr šećera u prahu.
Za mazanje :
200g euro krema ili nutelle.
Za glazuru :
100g čokolade,
3 kašike ulja,
kockica margarina.
PRIPREMA :
Margarin koji je odstojao na sobnoj temperaturi umutite sa šećerom u prahu. Dodajte plazmu i lepo izmešajte, najbolje rukama. Postepeno sipajte sok i mesite. Kada se napravi lepa kompaktna smesa preručite je na foliju i rukama oblikujte pravougaonu koru.
Ako želite sitnije kolače od ove smese napravite dve kore.
Koru od plazma keksa premažite kremom.
Uz pomoć folije zarolajte plazmu.
Rolat uvijte u foliju i stavite u frižider na 2~3h.
Napravite glazuru na tihoj vatri i prelijte preko rolata.
Četkicom ravnomerno razmažite po rolatu.
Vratite u frižider da se lepo stegne.
Isecite rolat i poslužite dragim osobama :).
SASTOJCI :
600g mlevenog Plazma keks ,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
200g čokolade,
100g margarina,
100g suvog grožđa,
200g žele bombona,
100g kokosa,
5 kašika ruma.
100g margarina,
100g suvog grožđa,
200g žele bombona,
100g kokosa,
5 kašika ruma.
PRIPREMA:
U šerpu sipajte mleko, šećer, čokoladu i margarin. Stavite na šporet da se kuva uz neprestano mešanje.
Kada se margarin rastopite dodajte vanilin šećer, suvo grožđe i rum.
Kada provri sklonite sa šporeta.
U dublju posudu ubacite keks i iseckane na kockice žele bombone.
Sjedinite keks sa prokuvanom smesom i mešajte dok ne dobijete lepu glatku masu.
Od te smese izdvajajte po malo i dlanovima oblikujte bombice željene veličine.
Svaku uvaljte u kokos.
Ostavite ih nekoliko sati da se ohlade, pa ih posužite.
SASTOJCI:
150g putera ili margarina,
200g šećera u prahu,
2 veće bananane,
200g rastopljene čokolade,
400g mlevenog keksa,
200g žele bombona,
2 lista oblande.
PRIPREMA:
Oblandu preklopite mokrom krpom i ostavite da omekša.
Margarin, koji je odstojao na sobnoj temperaturi, mikserom sjedinite sa šećerom u prahu.
U tu smesu ubacite ispasirane banane.
Sve lepo sjedinite pa pomešajte sa mlevenim keksom, rastopljenom čokoladom i iseckanim žee bombonama.
Tim filom filujte omekšale oblande.
Uvijte u rolat i ostavite da se ohlade i stegnu, pa ih isecite i poslužite.
GNEZDA OD KEKSA SA EUROKREMOM.
SASTOJCI:
500g mlevenog Plazma keks ,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
5 kašika šećera,
500 ml mleka,
1 kesica vanilin šećera,
200g čokolade,
100g margarina,
100g margarina,
2 kašike ruma (može, a ne mora)
100g kokosa,
300g eurokrema, linolade, nutele ili nekog drugog krema.
PRIPREMA:
U šerpu sipajte mleko, šećer, vanilin šećer, čokoladu, rum i margarin. Stavite na šporet da se kuva uz neprestano mešanje.
Kada provri sklonite sa šporeta.
U dublju posudu stavite keks i ulijte smesu koja se kuvala pa sve lepo promešajte da se sjedini.
Pravite kuglice, pa prstom napravite udubljenje da iči na gnezdo.
Uvaljajte gnezda u kokos.
Napunite poslastičarski špric kremom, pa punite gnezda.
Ostavite gnezda se lepo ohlade i stegnu pa ih poslužite.
KINDER KUGLICE I PRALINE.
SASTOJCI :
600g mleka u prahu,
600g šećera,
250g margarina,
100g čokolade,
200 ml vode.
PRIPREMA :
Ušpinovati šećer sa vodom kao za slatko ili pite (kuvati i kada provri ostaviti da vri još 7~8 minuta).
Margarin penasto umutiti i dodati mleko u prahu, pa sve lepo sjediniti.
Vreo sirup uliti u posudu sa margarinom i sve lepo izmiksati.
Smesu podeliti na dva dela.
U jedan deo dodati otopljenu čokoladu.
Ostaviti filove da se malo prohlade.
Od svake smese uzeti po malo i praviti kuglice.
Ako imate kalupe za projice ili praline u obicima možete ih puniti ovom smesom.
Ostavite ih u frižideru da se lepo ohlade i stegnu pa ih poslužite.
ROZEN TORTA SA KARAMELOM.
SASTOJCI:
100g čokolade,
400g šećera,
500ml vode,
400g melvenog keksa,
250g margarina,
pakovanje kora za rozen tortu.
Za glazuru:
200g čokolade,
5 kašika ulja.
PRIPREMA:
Šećer staviti u šerpicu da se karamelizuje.
Skloniti sa šporeta, pa naliti vodu i vratiti na ringlu da se kuva dok se šećer ne rastopi.
U vrelu smesu dodati margarin i čokoladu i kuvati na smanjenoj ringli dok se sve ne rastopi i lepo ne sjedini.
U tu smesu dodati mleveni keks.
Vrućim filom filovati rozen korice.
Ostaviti rozen tortu da se ohladi, pa je preliti glazurom.
Kada se glazura stegne iseći na kockice i poslužiti.
Ako slavite manju slavu ili pravite više vrsti kolača dovoljno će biti da rozen kore podelite na pola i filojete ih sa pola mere ovog fila, a pola možete premazati sa nekim drugim (pisaću u sledećem postu o tome).
PRIJATNO!
Нема коментара:
Постави коментар