Reform torta, prosto neodljiva poslastica sa hrskavim koricama i čokoladnim kremom. S obzirom da se nalazimo u periodu kada je aktuelna posna hrana, ova torta zauzima počasno mesto na svečanoj trpezi. Nije bitno da li je slava i neki praznik u pitanju, reform torta je uvek dobrodošla. Čak iako ne slavite, ovom tortom možete počastiti svoje najmilije :). Savšeno je kremasta i sočna, prilično lako se sprema, mada znam da će sad neki od vas pomisliti kako lako kad se peče kora, ali to sve ide brzo jer se peče samo jedna kora i na kraju se trud i te kako isplati. Ako do sada niste imali prilike da probate ovu divnoću, toplo preporučujem :).
SASTOJCI:
Za kore:
18 kašika brašna,
250g oraha,
250g šećera,
200g meda,
3 štangle čokolade za kuvanje,
300ml kisele vode,
300ml ulja,
2 vanilina šećera,
1 prašak za pecivo.
Za fil:
450g šećera,
pola čaše vode,
450g oraha,
200g margarina,
100g čokolade,
3 vanilina šećera.
PRIPREMA:
Pomešati šećer, med, ulje, vodu, vanilin šećer i čokoladu i staviti na šporet da se čokolada rastopi.
Kada skonite sa šporeta dodati izmešano brašno sa praškom za pecivo i orasima.
Izručiti smesu na pleh od šporeta obložen pek papirom i peći u zagrejanoj rerni na 180C oko 20 minuta (čačkalicom proverite da li je gotovo).
Ohlađenu koru preseći na tri jednaka dela.
Zagrejte šećer i vanilin šećer sa vodom dok ne proključa.
Kada se rastopi šećer dodajte čokoladu i mešajte dok se rastopi, a zatim dodajte mlavene orahe.
Kada se smesa ohladi dodajte margarin koji je stajao na sobnoj temperaturi i mikserom sjedinite.
Sada je red da filujete kore.
Premažite svaku ali vodite račiuna da vam fil ostane za dekoraciju torte sa strane.
Na kraju pospite seckane ili mlevene orahe ili lešnike, a pre toga možete napraviti glazuru.
Tortu stavite u frižider da odstoji bar preko noći pa je poslužite.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар