Torta ledeni vetar je jedna od najlepših voćnih torti. Slična je japanskom vetru ali po meni ipak ukusnija, baš zbog te voćne osvežavajuće note. Recepata ima zaista puno, i svaki je poseban na svoj način, a ovaj je meni naj naj, što zbog brze i jednostavne pripreme, što zbog kombinacije voća koje osvežava. Torta ledeni vetar je pogodna za svečane prilike i u takvim prilikama se baš ona prva pojede :). Vole je i deca i odrasli, može se spremati sa raznim voćem što znači da nije isključivo letnja ili zimska torta, kremasta je i sočna, a pre svega izuzetno ukusna. Jednostavno, torta ledeni vetar je bez mane!
SASTOJCI:
Za kore:
9 većih belanaca,
300g šećera,
1 kašika sirćeta.
Za fil:
9 žumanaca,
600ml mleka,
6 kašika brašna ili pudinga od vanile,
6 punih kašika šećera,
250g margarina,
500ml slatke pavlake,
2 veće banane,
3 veća kivija,
5~6 krupnijih jagoda.
PRIPREMA:
Uključiti rernu na 150 stepeni da se greje.
Umutiti belanca čvrsto sa kašikom sirćeta postepeno dodavajući šećer.
Kada se sav šećer istopi mutite još par minuta.
Izlijte smesu za koru u pleh od rerne obložen pek papirom i poravnjajte je.
Smanjite rernu na 120 stepeni i pecite koru oko sat ipo.
Dok se kora suši spremite fil.
Sjedinite žumanca sa šećerom i brašnom ili pudingom i čašom mleka
Ostatak mleka stavite da provri pa ubacite pripremljena žumanca.
Kuvajte uz neprestano mešanje dok se lepo ne zgusne.
Kada se fil ohladi mikserom ga sjedinite sa umućenim maragrinom.
Premažite fil preko kore.
Izmerite koru, pa je isecite na tri jednaka dela.
Na svaki deo stavite iseckano voće (na jedan banane, na drugi jagode i na treći kivi.
Premažite preko voća čvrsto umućenu slatku pavlaku koju ste podeliti na tri dela.
Složite kore jednu preko druge redosledom kojim želite.
Premažite koru umućenim šlagom ili slatkom pavlakom i ostavite je da se ohladi i stegne preko noći u frižideru.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар