Baklava, orijentalni desert koji nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Svako ima neki svoj način spremanja, ali kako god da je spremite to ne utiče na onaj prepoznatljivi ukus. Jednostavno, baklava je baklava u kom god obliku bila :). Mi je volimo svakako ali nam je upravo ova, rol baklava omiljena. Nadam se da ćete je probati jer zaista vredi :).
PRIPREMA:
Pre nego što se uputite i ovu avanturu potrebno je da nabavite baš tanku dugačku oklagiju ili veeeeliiikuuu varjaču, a videćete i zašto :D.
Pomešajte orahe, šećer, suvo grožđe i čokoladu.
Ako ne volite suvo grožđe ono nije neophodno, kao i čokolada...
Puter rastopite.
Prvu koru premažite u tankom sloju rastopljenim puterom, zatim stavite preko nje drugu koru i takođe je premažite puterom.
Na drugu koru rasporedite nekoliko kašika fila.
Na početak kore, sa duže strane, stavite dršku varjače ili okalgije i zavijajte kore oko drške tako da drška bude zamotana u rolnu od kora.
Sa obe strane povlačite tj gužvajte koru prema unutra.
Dakle, povlačite od spolja ka unutra tako da se naprave borice.
Pažljivo skinite tako izboranu rolnicu i složite je u pleh.
Pstupak ponavljajte dok ne utrošite sve kore i fil.
Premažite rolate rastopljenim puterom i pecite ih na 180C dok lepo ne porumene.
Dok se baklava peče skuvajte preliv.
U šerpu sa vodom dodajte vanilin šećer, šećer, na koluve iskeckanu naradžu i limun.
Kada počne da vri kuvajte još deset minuta.
Sklonite preliv sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Ohladite i baklavu i isecite.
Prelijte hladan preliv preko hladne baklave i stavite u frižider da se lepo ohladi i upije preliv.
Pogledajte i VIDEO UPUTSTVO.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар