Pogačice punjene šunkom, doručak serviran nedeljom ujutru kada je cela porodica na okupu...
Neki mirisi i ukusu ostaju urezani u sećanju, neka jela nas podsećaju na maminu i bakinu kuhinju, neke slike nikada ne blede. Neka peciva i mi danas volimo da spremamo svojoj deci i tako im stvaramo uspomene.
Neki mirisi i ukusi nikad ne izblede...
SASTOJCI:
oko 600g mekog brašna,
100ml mleka,
200ml jogurta,
1 kockica kvasca,
1 kašika šećera,
2 kašičice soli,
1 jaje,
2 kašike masti ili 50ml ulja,
1 jaje za premazivanje,
šunka ili salama,
kačkavalj ili sveži sir.
PRIPREMA:
Toplo mleko pomešati sa šećerom i kockicom kvasca u dubkjoj posudi i ostaviti da se kvasac fermentiše.
Dodati pola brašna, jogurt, jaje, so, mast ili ulje i pomešati varjačom.
Postepeno dodavati brašno dok ne dbijete glatko meko testo koje se ne lepi za prste.
Ako se lepi za ruke dodati još brašna ili ako je tvrdo dodati još malo jogurta.
Ja više volim da u ovo pecivo stavim mast jer je kao lisnato, a i mekše je.
Testo prekriti čistom krpom i ostaviti da odstoji dok se ne udupla.
Prebaciti testo na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
Rastanjiti oba dela na 1cm debljine.
Čašom ili modlom vaditi krugove.
Na pola krugova staviti šunku i malo izrendanog kačkavalja.
Svaki krug prekriti drugim krugom, prstima lagano spojiti i slagati u pleh.
Ostatak testa opet razvući i ponoviti postupak dok se testo ne utroši.
Ostatak testa opet razvući i ponoviti postupak dok se testo ne utroši.
Premazati pogačice umućenim jajetom.
Pogačice peći u zagrejanoj rerni na 200C oko 30 minuta ili dok lepo ne porumene.
Posle 20 minuta ih proverite, dužina pečenja zavisi od vaše rerne.
Poslužite ih uz jogurt ili pivce.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар