Kada želim da zastanem na trenutak i prepustim se užitku ja se počastim nekom lepom poslasticom. A šta ima lepše od kremaste torte? U pravu ste, ništa! Za ovu tortu mi je drugarica dala recept bez imena, pa sam joj ja dala prikladan naziv. Toliko je sočna i kremasta da je posle prvog zalogaja prešla u omiljene.
SASTOJCI:
Za kore:
15 belanaca,
15 kašika šećera,
6 kašika brašna,
9 kašika mlevene plazme,
1 kesica vinilog šećera,
1 kesica praška za pecivo,
300ml mleka za preliv.
Za fil I:
15 žumanaca,
300g šećera,
1l mleka,
12 kašika brašna,
250g putera ili margarina.
Za fil II:
600g šlaga u prahu,
600ml mleka,
150g mlevene plazme,
150g mleka u prahu.
PRIPREMA:
Belanca čvrsto umutiti postepeno dodavjući šećer.
U posebnoj činiji pomešati keks sa brašnom, vanilinim šećerom i praškom za pecivo.
Kašikom dodvati u belanca lagano mešajući.
Podeliti na tri dela i ispeći tri kore na četvrtastom plehu ( 38X25cm) obloženom pek papirom.
Kore peći na 180C par minuta. Probajte čačkalicom da li je gotova.
Svaku koru izvaditi sa pek papirom, izbockati je viljuškom i preliti sa 100ml mlakog mleka.
Fil I:
Žumanca umutiti sa šećerom dok ne pobele.
Od litre mleka odvojiti oko 200ml i u to umešati brašno, lepo dok ne nestanu grudvice.
Ostatak mleka staviti da se kuva.
Pomešati umućena žumanca sa mlekom i brašnom.
Kada mleko provri dodati smesu d mleka i žumanaca.
Fil kuvati na smanjenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
Kada se fil ohladi pomešati ga sa umućenim puterom.
Fil II:
Šlag umutiti sa mlekom.
Kad bude skoro gotov dodati mleko u prahu i mutiti još mao.
Na kraju dodati plazmu.
Sve umutiti da se lepo sjedini.
Filovati tortu; kora, fil I, preko njega fil I, i tako u krug.
Torta je najbolja kada odstoji bar preko noći.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар