Nugat, pa još sa plazma keksom, može li savršenija kombinacija?! Za ljubitelje nugat čokolade, a i za prave sladokusce ovo je idealan recept. Zamislite hrskavo kremasti osećaj u ustima koji svakim zalogajom pruža eksploziju ukusa. Meni već ide voda na usta. Jedva sam čekala da se domognem malo slobodnog vremena i da ubacim ovu tortu na blog. Ima ih još nekoliko na čekanju, ali ova je bila prioritet. Videćete i zašto :).
Za kore :
12 belanaca,
3oog šećera,
24og proprženih mlevenih lešnika,
3 kašike mlevenog plazma keksa,
3 kašike brašna.
Za fil :
12 žumanaca,
15og šećera,
9oo ml mleka,
1 puding od vanile,
2 kašike brašna,
15og nugat milka čokolade,
25og maslaca.
I još :
plazma keks u komadu,
čokoladni šlag za dekoraciju po želji.
PRIPREMA :
Četiri belanca penasto umutiti sa 1oog šećera.
Tome dodati kašiku brašna i kašiku mlevenog plazma keksa.
Umešati špatulom i na kraju dodati 8og mlevenih lešnika.
Kalup, veličine 32 cm, obložite pek papirom i izlijte smesu za koru.
Koru peći na 18o C oko dvadesetak minuta.
Postupak ponoviti i za ostale dve kore.
U mleku ukuvati razmućena žumanca, puding, brašno i šećer.
Kuvati na pari dok se ne zgusne.
Ako vam se čini da fil niije dovoljno sladak dodajte još šećera po ukusu.
Ostaviti fil da se ohladi pa ga mikserom sjediniti sa maslacem koji je stajao na sobnoj temperaturi.
Fil podeliti na dva dela i to tako što ćete za čokoladni fil izdvojiti više, oko dve trećine.
U jedan dodati rastopljenu nugat čokoladu.
Drugi, manji, deo, ostaje žut.
Na prvu koru rasporediti malo više od trećine čoko fila.
Preko staviti drugu koru i premazati je sa čokoladnm filom (ostavite malo da poslednju koru).
Preko čokoladnog fila premažite žuti fil, pa preko njega stavite poslednju koru.
Poslednju koru premažite ostatkom čokoladnog fila i preko njega poređajte plazma keks koji ste prethodno umakali u čokoladno mleko.
Tortu obložite šlagom sa ukusom čokolade i pospite mlevenim lešnicima.
Najbolje je ostaviti je preko noći da odstoji da bi se lepo stegla.
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар