среда, 18. март 2015.

PILAV SA PILETINOM

Pilav je jednostavno, divno jelo od riže, koje je šteta ne znati napraviti. Sprema se brzo i skoro svi uživaju u njemu. Ono što je bitno kod pripreme pilava je razmera vode u odnosu na pirinač. Ja uvek koristim šolju, pa tako kada stavim šolju pirinča dodam tri šolje vode. To je optimalna razmera da bi pirinač na kraju izgledao primamljivo i da bi imao onaj dobro poznati sjaj. Pilav je najlepši sa piletinom, ali ako postite možete dodati povrće po želji. Kombinacija je bezbroj. Možete dodati seckanu šargarepu, kuvanu blitvu ili spanać, kockice krompira koji ja uvek stavim u pilav, ma šta god volite. Istražujte kombinacije, pronađite svoj ukus :).

SASTOJCI :
1 šolja pirinča,
1 praziluk,
1 šargarepa,
1 veći krompir,
pileći bataci ili belo meso,
peršunov list po želji,
so,
biber,
1 kockica supe. 

PRIPREMA :
Pirinač dobro operite kroz nekoliko voda. 
Praziluk sitno iseckajte i stavite u šerpu da se dinsta na malo ulja.
Šargarepu izrendajte i dodajte praziluku posle 5 minuta dinstanja.
Nalijte pola šolje vode i dodajte kockicu supe. 
Dodajte peršun ako volite i biber. 
Ja najčešće od začina koristim origano. On svakom jelu daje poseban šmek. 
Krompir iseckajte na kockice i ubacite u šerpu. 
Neka se povrće krčka oko desetak minuta.
Ako koristite batake samo ih lepo operite i ubacite u šerpu sa povrćem.
Stavite onoliko meso koliko ima članova domaćinstva. Nama je dosta 5oog. 
Ako koristite belo meso, prvo ga iseckajte, pa ga onda dinstajte sa povrćem. 
Ja sam iskoristila ostatke piletine od pečenog pileta :). Dobar način da se potroši sttari ručak.
Na kraju dodajte pirinač i nalijte sa tri šolje vode.
Smanjite temperaturu na šporetu i ostavite da se krčka dok ne proključa. Naravno, s vremena na vreme promešajte. 
Kada proključa prebacite ga u vatrostalnu činiju ili tepsiju i zapecite pilav u rerni zagrejanoj na 2oo C dok ne dobije lepu zlatnu boju. Mojoj rerni je trebalo oko 3o minuta.
Kada izvadite iz rerne, u pilavu treba da bude malo tečnosti jer će kada se prohladi, posle desetak minuta, biti taman onako lep i sočan. 
Pilav poslužite uz kupus salatu ili paradjz, ili cveklu, šta ko voli :).
Prijatno! 



Ne propustite i ovaj recept! Klik na PITA SA PIRINČEM I PRAZILUKOM.


Нема коментара:

Постави коментар